to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γάζα: Στο στόχαστρο η ηγεσία της Χαμάς από το Ισραήλ

Έχοντας λάβει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβουλιο για να καλέσει στα όπλα 10.000 εφέδρους, το Ισραήλ εξακολουθεί τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε εχθές πως, το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων απέχει αρκετά από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, το Τελ Αβίβ, επιχειρεί για την ώρα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.


Το γεγονός ό,τι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τρία επιχειρισιακά στελέχη της Χαμάς, έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της Ράφα, κατόπιν στοχευμένης αεροπορικής επίθεσης, υποδεικνύει πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δώσει σαφείς εντολές προς το στρατιωτικό επιτελείο του, να κλιμακώσουν στο μέγιστο βαθμό τα χτυπήματα κατά ηγετικών στελεχών των ισλαμικών οργανώσεων.
Την περίοδο της ένοπλης αντιπαράθεσης στη Γάζα και μέχρι του σημείου που ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις στο Κάιρο, το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Τελ Αβίβ, ήταν η αναξιόπιστη πληροφόρηση ή παραπλανητικές πληροφορίες για τις κινήσεις των στελεχών των ισλαμικών οργανώσεων.
Με δεδομένα τα τελευταία χτυπήματα κατά των τριών στελεχών του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς – οι οποίοι σχετίζοταν και με την απαγωγή του Γκιλάντ Σαλίτ στο παρελθόν- καθώς και το χτύπημα κατά του επικεφαλής του επιχειρισιακού τομέα Μοχάμεντ Ντέιφ προχθές, δείχνουν πως ίσως έχει στηθεί από πλευράς Ισραήλ, ένα ικανό δίκτυο πληροφόρησης εντός της Γάζας.
Οι πληροφορίες για την τύχη του Μοχάμεντ Ντέιφ παραμένουν συγκεχιμένες. Αρκετοί είναι εκείνοι που ανφέρουν πως πιθανότατα τραυματίστηκε στην αεροπορική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους, η σύζυγός και η τρίχρονη κόρη του.

Εκτελέσεις καταδοτών από τη Χαμάς

Από την πλευρά της Χαμάς, έχουν αυξηθεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα οι συλλήψεις Παλαιστίνιων πολιτών στη Γάζα, με την κατηγορία της συνεργασίας και παροχής πληροφοριών στο Ισραήλ. 
Τις συλλήψεις ακολουθούν εκτελέσεις άλλοτε επί τόπου ή εφόσον τους ανακρίνουν πρώτα, τότε τους μεταφέρουν σε μυστικές τοποθεσίες κι όταν η ανάκριση ολοκληρωθεί, τους εκτελούν και αφήνουν τα πτώματα στο δρόμο, στέλνωντας σαφές μήνυμα για το ποιά θα είναι η τύχη όσων συνεργαστούν.

Αναζητώντας το παρελθόν στα χαλάσματα

Παρά το γεγονός ότι, οι εχθροπραξίες εξακολουθούν, οι εικόνες στις γειτονιές χαλάσματα, αποτελούν ένα μοναδικό κεφάλαιο θάρρους κι επιμονής για ζωή.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι επισκέπτονται καθημερινά τα συντρίμια των σπιτιών τους, παλεύοντας για ώρες με κομμάτια τσιμέντου, σίδερα, χώματα κι ότι άλλο στέκει ανάμεσα σε αυτούς και τα προσωπικά τους αντικείμενα που έχουν θαφτεί κάτω από τις άμορφες μάζες που άλλοτε ήταν το σπίτι τους.
Στοιβάζουν τα ευρύματα σε κουβέρτες, φορτώνουν το βιός τους, σε κάρα που περιμένουν υπομονετικά παρά τους ήχους των εκρήξεων, άλλοτε κοντά κι άλλοτε μακρύτερα και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Οι γυναίκες αναζητούν εναγωνίως ρούχα κι ότι άλλο μπορεί να υποστηρίξει τις καθημερινές ανάγκες υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πιτσιρίκια χαίρονται στην ανακάλυψη μερικών βιβλίων, αν και πλέον συνειδητοποιούν πως το σχολικό κουδούνι, δύσκολα θα χτυπήσει την πρώτη του Σεπτέμβρη.

Μυστικές διαπραγματεύσεις;

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, επισήμως έχουν καταρρεύσει. Ανεπίσημα, πράγματα συμβαίνουν, ωστόσο απέχουμε πολύ από το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε πως, οι δύο πλευρές συνομιλούν επί της ουσίας.
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ, χαρακτήρισε ανειλικρινή τη στάση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μιας μόνιμης εκεχειρίας.
Στο Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχάρη τις μυστικές του υπηρεσίες και το στρατό για τα χτυπήματα κατά των ηγετικών στελεχών της Χαμάς κι εκτιμάται ό,τι με ανάλογες ενέργειες θα επιχειρήσει να πείσει την ισραηλινή κοινή γνώμη πως, το Ισραήλ κέρδισε τον πόλεμο αφού επέφεραν ένα βαρύ πλήγμα στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.
Επίσης γεγνός είναι πως η αντίδραση και η επιθετικότητα της Χαμάς, εμφανίζεται περιορισμένη σε σχέση με τον τρόπο που δρούσε το προηγούμενο διάστημα – δηλαδή πριν τις συνομιλίες στην Αίγυπτο – κι αυτό ίσως να υποδεικνύει τον περιορισμό του οπλοστασίου της.
Για την ώρα το μόνο βέβαιο, είναι πως η ένοπλη αντιπαράθεση θα έχει συνέχεια, μέχρι τη στιγμή που το Ισραήλ ή καλύτερα η πλευρά Νετανιάχου θα μπορεί να εμφανίσει κάποια επιτεύγματα στο στρατιωτκό πεδίο και να περιορίσει την κριτική που δέχεται από υπουργούς του και μέσα ενημέρωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)