to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 13.08.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Τιμή για τους Έλληνες αρχαιολόγους

Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη περιβάλλεται από τη γοητεία και το μυστήριο των βασιλικών αρχαιολογικών ευρημάτων, κάτι που ενεργοποιεί προσμονές.


Οι κάτοικοι της περιοχής εύλογα προσβλέπουν στη δημιουργία μιας ανθηρής τοπικής τουριστικής αγοράς, οι αρχαιολόγοι εύχονται ή και διαβλέπουν μια νέα Βεργίνα και η κυβέρνηση συλλέγει νέα στοιχεία για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Ανυπόμονος ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκε χθες την ανασκαφή και άδραξε την πολιτική ευκαιρία να μιλήσει "για τη γη της Μακεδονίας, που στα σπλάχνα της υπάρχουν μοναδικοί θησαυροί που συνθέτουν, υφαίνουν, όλοι μαζί, αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας". Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς έσπευσε στην ανασκαφή με εμφανή παραπομπή στο ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον του, καθώς ο ίδιος έκανε καριέρα πολιτικού ως "Μακεδονομάχος".

Το 2014, όμως, δεν είναι 1992. Σήμερα η χώρα βιώνει συνθήκες εθνικής ταπείνωσης και έκπτωσης του διεθνούς κύρους της. Ούτε η Ρωξάνη, ούτε ο Δεινοκράτης, ούτε κι αυτός ο Μεγαλέξαντρος δεν μπορούν να προσδώσουν δόξα και αυτοπεποίθηση στην έρημη χώρα.

Είναι πιθανό η ανασκαφή να φέρει στην επιφάνεια θησαυρούς σαν της Βεργίνας, αλλά κι αυτή η αρχαιολογική περιουσία θα είναι υποθηκευμένη έναντι του δημοσίου χρέους. Η νομική τεχνογνωσία έχει προβλεφθεί (η περιβόητη υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο) με τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια.

Η επίσκεψη Σαμαρά χθες στα ορύγματα της ανασκαφής μοιάζει περισσότερο με επιχείρηση επικοινωνιακής απόδρασης της κυβέρνησης από τον ΕΝΦΙΑ, την κρίση της Ουκρανίας και τη συνεχιζόμενη πτώση του πολιτικού της κύρους. Και έτσι, όμως, δικαιούμαστε και υποχρεούμαστε να συμμεριστούμε τη δουλειά και τη χαρά των αρχαιολόγων θυμίζοντας το υψηλό επίπεδο των αρχαιολογικών ερευνών στη χώρα μας, που ανταποκρίνεται όχι μόνο στις προκλήσεις των "λειψάνων", αλλά και στο μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο των Ελλήνων αρχαιολόγων επί περίπου ενάμιση αιώνα. Είναι κι αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν έχουν γλιτώσει από τη συκοφαντική επίθεση των τελευταίων χρόνων.

ΑΝ.  ΣΕΒ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)