to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 13.08.2014

πηγή: koutipandoras.gr

Διεθνή

Κατέληξε και δεύτερος γιατρός από τον Έμπολα

Ένας γιατρός, ο δεύτερος κατά σειρά, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε πέθανε χθες αφού προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.


Ο γιατρός Μοντούπε Κόουλ, ένας διάσημος αρχίατρος στην χώρα που εργαζόταν στο νοσοκομείο Κόνο της Φρίταουν είχε διακομιστεί την 9η Αυγούστου στο κέντρο νοσηλείας ασθενών με Έμπολα του Καϊλάχουν (ανατολικά), το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατό του.

«Είναι αλήθεια και όλοι μας είμαστε πολύ λυπημένοι» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μπρίμα Κάργκμπο, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ο γιατρός Κόουλ, ηλικίας περίπου 50 ετών, είναι ο δεύτερος ιατρός στη Σιέρα Λεόνε που πεθαίνει από τον Έμπολα, μετά το γιατρό Όμαρ Χαν, τον μοναδικό ειδικό στην επιδημιολογία στην χώρα, που απεβίωσε την 29η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές συνολικά 24 γιατροί και νοσοκόμες έχουν τεθεί σε καραντίνα αφότου περιέθαλψαν ασθενείς με Έμπολα όπου εκτέθηκαν στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.
Στο μεταξύ στη Νιγηρία, μια νοσοκόμα που ήλθε σε κοντινή επαφή με έναν ασθενή από τη Λιβερία έφυγε από την καραντίνα στο Λάγος και πήγε στο σπίτι της στην ανατολική πόλη Ενούγκου, όπου ήλθε σε επαφή με άλλους 20 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Λαμπάραν Μακού ανέφερε ότι η νοσοκόμα, που αποτελεί και η ίδια ύποπτο κρούσμα, και οι 20 άνθρωποι με τους οποίους ήλθε σε επαφή βρίσκονται όλη υπό παρακολούθηση στο Ενόγκου, ανεβάζοντας στους 189 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται υπό παρακολούθηση στη Νιγηρία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Γουϊνέας Μπισάου αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα, με την οποία γειτνιάζει στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντομίνγκος Σιμόες Περέιρα.

Η ασθένεια έχει σκοτώσει περισσότερους από 1000 ανθρώπους στη Γουϊνέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε στο χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως. Τρεις επίσης άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη Νιγηρία.

«Η Γουϊνέα Μπισάου έχει αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με τη Γουϊνέα Κονάκρι από την 12η Αυγούστου δεδομένης της απειλής του ιού Έμπολα» είπε σε μια συνέντευξη τύπου ο Περέιρα. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε σήμερα την Κένυα –στην Ανατολική Αφρική– στις χώρες «υψηλού κινδύνου» για την εξάπλωση από τη Δυτική Αφρική του θανατηφόρου ιού.


Ο ιός θα μπορούσε να φθάσει στην Ανατολική Αφρική μέσω του αεροδρομίου του Ναϊρόμπι, όπου περίπου 70 πτήσεις από τη Δυτική Αφρική προσγειώνονται κάθε εβδομάδα. Είναι λοιπόν κρίσιμο να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τον ιό δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Κένυα Καστόντια Μαντλχέιτ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)