to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δεύτερες σκέψεις

Μερικές φορές η σημειολογία είναι ακατανίκητη. Μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναβολή της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, υποσχόμενη "βελτιώσεις".


Ποιος προανήγγειλε την αναβολή; Μήπως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης; Μήπως ο πρωθυπουργός; Όχι, ο κ. Βενιζέλος αυτοπροσώπως! Του δίνουν έναν μικρό ρόλο για να δικαιολογεί την πολιτική δορυφοροποίησή του γύρω από τον Σαμαρά.

Η αναβολή για τον ΕΝΦΙΑ δείχνει ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μετράνε τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες θα κλιμακωθούν όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο ΕΝΦΙΑ και ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Την ίδια ώρα καλούνται να εξηγήσουν στην τρόικα την απόφασή τους για τον ΕΝΦΙΑ. Το θέμα συνδυάζεται με την αποχώρηση Θεοχάρη, που και πάλι είχε προκαλέσει υποψίες στην τρόικα για την εκτέλεση του Μνημονίου. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο.

Δεν είναι μόνο η προχειρότητα που προκαλεί κοινωνικό σάλο, αλλά και η αίσθηση ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ευθυγραμμισμένη με τη σκληρότητα του Μνημονίου. Το γεγονός ότι το χαράτσι της ΔΕΗ επεβλήθη ως προσωρινό μέτρο για ένα χρόνο και έμεινε τρία, ενώ μονιμοποιείται με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, καθιστά ακόμη περισσότερο αναξιόπιστη την εξουσία του Μνημονίου.

Τη στιγμή που ο πολίτης υπερφορολογείται αγρίως, δίνονται νέα "δώρα" στα κοινωνικά ερείσματα του κατεστημένου. Με το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνεται το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τα δημόσια έργα - όχι το ισχύον, αλλά το προηγούμενο. Κι αυτό γιατί το νέο πλαίσιο καθιερώνει την αρχή του "επιχειρηματικού ρίσκου", δηλαδή κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον έναντι καταχρηστικών επιχειρηματικών πρακτικών ή αμελειών. Με το νέο πλαίσιο θα ήταν δυσκολότερη η πληρωμή 500 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση των μεγαλοεργολάβων για τα οδικά έργα.

Η κυβερνητική βιασύνη να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες αυτές δείχνει και πάλι ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)