to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 06.08.2014

Πολιτική

Ό,τι θέλουν οι εκδότες: Ψηφίστηκε η φωτογραφική τροπολογία για τη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου

Στην τροπολογία 22 σελίδων -σε άσχετο νομοσχέδιο- αλλάζει ουσιαστικά ολόκληρη η νομοθεσία που αφορά την λειτουργία και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί της διαπλοκής


ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή» (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση)

Την Τρίτη 5/8, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΕΣΗΕΑ και οι ενώσεις των εργαζομένων στον Τϋπο κήρυξαν 24ωρη απεργία. Διαβάστε τη σχετική απεργιακή ενημέρωση για όσα έγιναν στη Βουλή - Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

-> Διαβάστε σχετικά:  Κυβέρνηση-Βαρόνοι media: Σύμπραξη χρεοκοπημένων  // Γάμος συμφερόντων // Το μεγάλο ντιλ με τη διαπλοκή ολοκληρώνεται //  Π. Κουρουμπλής: Εκτρωματική και προκλητική για το δημόσιο αίσθημα η τροπολογία για τα δύο καταχρεωμένα ΜΜΕ

Με μια τροπολογία 22 σελίδων ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις των εκδοτικών συμφερόντων, αυτών που ονομάζουμε “διαπλοκή”. Μέσα σε 10 παραγράφους η 22σελιδη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ δυο ογκολογικών νοσοκομείων(!), η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως σε ΔΟΛ και Πήγασο για τη μεταξύ τους συγχώνευση (…κατ’ εξαίρεση του νόμου περί ανταγωνισμού!) και λύνει τα χέρια των εκδοτών του Mega αλλά και των άλλων Μέσων να απολύουν χωρίς όριο. Επίσης είναι πολύ πιθανό η ίδια διάταξη να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που ο ΟΤΕ εξαγοράσει τη Nova.  Το προκλητικό είναι πως οι σταθμοί θα συνεχίσουν να εκπέμπουν  άπαξ χωρίς άδεια. 

Με την τροπολογία αλλάζει τη νομοθεσία για τις:

-συγχωνεύσεις, κάθετες και οριζόντιες επιτρέποντας τις συνέργειες

- την χρησιμοποίηση προσωπικού από συνδεδεμένες επιχειρήσεις στους ομίλους ΜΜΕ και το συνυπολογισμό του ελάχιστου προσωπικού για όλες τις κοινές εταιρείες των ιδιοκτητών

-την κατάργηση ορίων δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων αν το θελήσουν όπως και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων

-την κατάργηση των επιστροφών στη διαφήμιση με τους ομίλους να καθορίζουν όπως θέλουν την πολιτική αυτή

-την απαλλαγή από το αγγελιόσημο των διαφημίσεων για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

-Την παράταση του προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης χωρίς όριο και των ραδιοφωνικών επίσης

-Την κατάργηση των ορίων στις χαρακτηριζόμενες ως διαφημίσεις αυτοπροβολής των ΜΜΕ (πηγή: typologies.gr)

Ασφυκτικές πιέσεις

Τις ασφυκτικές πιέσεις για να περάσει η σκανδαλώδης τροπολογία ομολογεί το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Δεν πρόλαβε καν να συντάξει την –από το Σύνταγμα προβλεπόμενη- έκθεσή του!

«Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων»! Σε αυτή την φράση, επί λέξει, καταλήγει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την κυβερνητική τροπολογία. Σύμφωνα με το άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος, μια τέτοια έκθεση οφείλει να συνοδεύει κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Ο λόγος; Να γνωρίζει το κοινοβούλιο τις οικονομικές επιπτώσεις όσων καλείται να υπερψηφίσει. 

Μόνο που η συνταγματική επιταγή δεν …υπήρξε χρόνος να τηρηθεί στην 22σέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, και φωτογραφίζει την προετοιμασία της συγχώνευσης ανάμεσα στα Μέσα Ενημέρωσης του Ψυχάρη (ΔΟΛ) και του Μπόμπολα (Πήγασος)! Επί της ουσίας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ομολογεί με τον δικό του τρόπο αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα διέταξαν και η κυβέρνηση εκτέλεσε. Και μάλιστα βιαστικά, χωρίς να τηρήσει ούτε τα προσχήματα... (πηγή: thepressproject.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)