to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 26.07.2014

πηγή: real.gr

Διεθνή

ΟΗΕ: Αυξάνεται ο αριθμός των Σύρων που εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος

Αυξάνεται ο αριθμός των Σύρων ανταρτών που εντάσσονται στην εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν την Παρασκευή ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.




Ο επικεφαλής της επιτροπής των ερευνητών, Πάουλο Πινέιρο, από τη Βραζιλία, δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος –παλαιότερα γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε- βρίσκεται σε φάση «Συρο-ποίησης», όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ξεκίνησε με πολλούς ξένους μαχητές και πλέον προστίθενται Σύροι υπήκοοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πινέιρο. «Παρατηρούμε όλο και περισσότερους Σύρους να εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος σε σχέση με παλαιότερα», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν περίπου 10.000 με 15.000 ξένοι μαχητές από διάφορες ομάδες που μάχονται κατά των στρατευμάτων της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Κάρεν Κόνινγκ ΑμπούΖαϊντ, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι η πλειονότητα των Σύρων που εντάσσονται στην οργάνωση έχουν λιποτακτήσει από άλλες ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που μάχονται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Σκέφτονται ότι είναι καλύτερα, αυτοί (μέλη του Ισλαμικού Κράτους) είναι δυνατοί, αυτοί κερδίζουν τις μάχες, κερδίζουν έδαφος, έχουν χρήματα και μπορούν μας εκπαιδεύσουν», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μετά από μια σφοδρή επίθεση στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα τη δημιουργία «ισλαμικού χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας όπου έχει τον έλεγχο, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε τις προθέσεις του για επέκταση.

Ο Πενέιρο είπε ότι το μήνυμά του στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ήταν: «Σας παρακαλώ μην ξεχάσετε τη Συρία».

tags: Συρία, ISIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)