to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 25.07.2014

πηγή: intifada.gr

Διεθνή

Νέα Υόρκη: Εβραίοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στα γραφεία του φίλων του IDF, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της επίθεσης στη Γάζα

Την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 εννέα Εβραίοι ακτιβιστές συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της επίθεσης στη Γάζα, έξω από το κτίριο και μέσα στα γραφεία των Φίλων του IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μία γυναίκα, κόρη και εγγονή επιζώντων του Ολοκαυτώματος, η εκτελεστική διευθύντρια της συλλογικότητας Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη) κι ένας νεαρός ο οποίος είχε πάρει μέρος σ’ ένα χρηματοδοτούμενο από το Ισραήλ προπαγανδιστικό ταξίδι στη χώρα, που είχε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.


Την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 εννέα Εβραίοι ακτιβιστές συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εναντίον της επίθεσης στη Γάζα, έξω από το κτίριο και μέσα στα γραφεία των Φίλων του IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μία γυναίκα, κόρη και εγγονή επιζώντων του Ολοκαυτώματος, η εκτελεστική διευθύντρια της συλλογικότητας Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη) κι ένας νεαρός ο οποίος είχε πάρει μέρος σ’ ένα χρηματοδοτούμενο από το Ισραήλ προπαγανδιστικό ταξίδι στη χώρα, που είχε το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της συγκεκριμένης δράσης, η επιστολή της εκτελεστικής διευθύντριας της JVP με τίτλο «Γιατί με συνέλαβαν», δηλώσεις άλλων συμμετεχόντων στην κινητοποίηση και μια συνοπτική αναφορά στην ταυτότητα των οργανώσεων Jewish Voice for Peace και Jews Say No! (Οι Εβραίοι Λένε Όχι!).

Συνοπτική παρουσίαση

Η Lizzie Busch, που συνόδευε τους συλληφθέντες μέσα στα γραφεία των Φίλων του IDF, λέει: «Όταν μπήκαμε στα γραφεία, οι υπάλληλοι αναστατώθηκαν και τελικά κάλεσαν την αστυνομία. Ορισμένα μέλη του προσωπικού φωτογράφιζαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμειναν ήρεμοι και διάβαζαν τα ονόματα των 621 Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί».Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει στις 11πμ και οι συλλήψεις έγιναν λίγο μετά τις 12μμ.


Δεκάδες διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το κτίριο σε αλληλεγγύη με τους συλληφθέντες και αρκετοί ξάπλωσαν στο δρόμο με αυτοσχέδια σάβανα.Οι διαδηλωτές, προερχόμενοι κυρίως από τις συλλογικότητες Jewish Voice for Peace και Jews Say No! (Οι Εβραίοι Λένε Όχι!) διαμαρτυρήθηκαν για το βομβαρδισμό της Γάζας από τον IDF που έχει σκοτώσει πάνω από 600 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει πάνω από 3.000 από τις 8 Ιουλίου. [Το κείμενο είναι γραμμένο στις 22/7, οι νεκροί σήμερα 24/7 έχουν ξεπεράσει τους 760].

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (το κείμενο αναρτήθηκε στις 12:08μμ της 22/7), εκείνοι που συνελήφθησαν οδηγούνται στο νότιο αστυνομικό τμήμα της Midtown.

«Γιατί με συνέλαβαν»

Επιστολή της Rebecca Vilkomerson, Εκτελεστικής Διευθύντριας της JVP

jvp

Στην αστυνομική κλούβα με την Maia Ettinger, κόρη και εγγονή επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

 

Αγαπητέ ….,

Χθες, πήρα μέρος σε μια αντιπροσωπεία ακτιβιστών από τις συλλογικότητες Jewish Voice for Peace και Jews Say No! που κατέλαβαν την έδρα των Φίλων του IDF στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τη στιγμή που μας συνέλαβαν, διαβάζαμε τα ονόματα και τις ηλικίες των νεκρών και τραγουδούσαμε τραγούδια πένθους, συχνά με τις φωνές μας να σπάνε και με δάκρυα να αυλακώνουν τα πρόσωπά μας. Στεκόμασταν εκεί για μία ώρα διαβάζοντας σταθερά τα ονόματα, και ακόμη δεν τα είχαμε διαβάσει όλα.

Καθώς μ’ έβγαζαν έξω με χειροπέδες, για ν’ αντικρίσω μια θάλασσα περίπου 30 αστυνομικών, ρώτησα ένα μέλος του προσωπικού των Φίλων του IDF που στεκόταν κοντά, «Άκουσες τα ονόματα που διαβάσαμε; Είδες ότι διαβάζαμε ονόματα για μία ώρα και δεν καταφέραμε να φτάσουμε ως το τέλος; Αυτό είναι που υποστηρίζεις; Αυτές είναι οι εβραϊκές αξίες με τις οποίες μεγάλωσες;».

Ως Εβραίοι, τόσοι πολλοί από μας μεγαλώσαμε με ιστορίες για τις ζωές των οικογενειών μας που κρέμονταν από μια κλωστή, που το αν θα σπάσει εξαρτώνταν από το θάρρος κάποιου, ο οποίος είχε την επιλογή να μιλήσει ανοιχτά ή να παραμείνει σιωπηλός.

Τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή. Και αυτός είναι ο λόγος που εγώ, και τόσοι άλλοι άνθρωποι όπως εγώ, αναλαμβάνουμε δράση. Και ο λόγος που σ’ έχουμε ανάγκη να αντισταθείς μαζί μας.

Πάνω από 600 άνθρωποι στη Γάζα σκοτώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες. Χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν. Δολάρια Αμερικανών φορολογούμενων βοήθησαν να πληρωθεί αυτός ο στρατός και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ενεργεί στο όνομα όλων των Εβραίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Πάτησε εδώ για να στείλεις ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Ομπάμα και στο Κογκρέσο απαιτώντας να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τις απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες ενέργειες του Ισραήλ.

http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Forg.salsalabs.com%2Fdia%2Ftrack.jsp%3Fv%3D2%26c%3DqhYgIAs8%252Bo95iudFvE%252BTWQAbUXoQFbNb&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNGMYswwsNHNW0YFdCl82A0E3dtXOA

Η αχτίδα ελπίδας που έχω αυτές τις σκοτεινές μέρες προέρχεται από σας – την κοινότητα των μελών, υποστηρικτών και συμμάχων μας που ξεσηκώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, μέλη της Jewish Voice for Peace, μαζί με μέλη από το Code Pink διέκοψαν ένα συνέδριο της οργάνωσης Χριστιανοί Ενωμένοι για το Ισραήλ (Christians United for Israel) την ώρα που ήταν στο βήμα ο Ισραηλινός πρέσβης Ρον Ντέρμερ. Παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν βίαιη επίθεση, συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους.

Στη Βοστόνη, πάνω από χίλιοι άνθρωποι, μέλη της JVP και μια πλατιά συμμαχία συναφών οργανώσεων διαδήλωσαν μπροστά στο καπιτώλιο και εμπόδισαν για πολλές ώρες την κυκλοφορία.

Στο Σικάγο, πέντε ακτιβιστές από την JVP και την AFSC συνελλήφθησαν διαμαρτυρόμενοι στη Hewlett Packard και στην περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο μέλη της JVP πήραν μέρος σε μια νεκρική διαμαρτυρία [κατά το καθιστική διαμαρτυρία, ξαπλώνουν στο έδαφος τυλιγμένοι με σάβανα, σαν νεκροί] στην HP για να διαμαρτυρηθούν για την κερδοφορία της από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ. Μέλη στο Σιάτλ έπραξαν το ίδιο στη Boeing.

Θα μπορούσα να συνεχίζω και να συνεχίζω: διαμαρτυρίες σε Ίθακα, Πόρτλαντ, Σεντ Λούις, Τζέρσεϊ. Πιο πολλά μέρη απ’ όσα μπορώ να απαριθμήσω και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Όπου βρισκόμαστε-βρίσκεσαι στέλνουμε το μήνυμά μας υπέρ της ειρήνης, υπέρ της δικαιοσύνης, υπέρ της ισότητας. Παίρνουμε θέση.

Σε όλο τον κόσμο, υπογράψατε Ανοιχτές Επιστολές, πήγατε σε πορείες, επικοινωνήσατε με εκλεγμένους αξιωματούχους, γράψατε επιστολές σε εφημερίδες, μοιράσατε πληροφοριακό υλικό και τολμήσατε δύσκολες συζητήσεις με τις οικογένειες και τους φίλους σας.

Αλλά η επίθεση συνεχίζεται. Η πολιορκία συνεχίζεται. Θα πρέπει να συνεχίσουμε για να κλιμακώσουμε.

Ελπίζω ότι θα συμμετέχεις μαζί μας στις δράσεις για όσο καιρό χρειαστεί. Πάτησε εδώ για να δεις μια λίστα πανεθνικών δράσεων στις οποίες συμμετέχει η JVP. http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Forg.salsalabs.com%2Fdia%2Ftrack.jsp%3Fv%3D2%26c%3DdvAboQJYiwXuVee9SP51AgAbUXoQFbNb&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNFm8yfKla6sQKdg952Mdwp7wqn4QQ

Είναι κοινή μας ευθύνη να σταματήσουμε αυτήν την αιματοχυσία. Και το ξέρω ότι μπορούμε.

Με εκτίμηση,

  Rebecca Vilkomerson
Εκτελεστική Διευθύντρια

 

Πληροφορίες σχετικά με την κινητοποίηση της 22/7

«Εβραίοι στη Νέα Υόρκη και σε όλη τη χώρα που ανησυχούν βαθύτατα, συμμετέχουν σε δράσεις κοινωνικής ανυπακοής ενάντια στην εξελισσόμενη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και απαιτούν να ακουστεί η αλήθεια για τη φρικτή βία που ασκούν η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός εναντίον 1,8 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και για τα βαθύτερα αίτια της βίας αυτής.

Η Carolyn Klaasen, που συμμετέχει στη σημερινή δράση και είναι μέλος της συλλογικότητας Jewish Voice for Peace δήλωσε: «Οργανώνουμε δράση κοινωνικής ανυπακοής στους Φίλους του IDF, επειδή ο IDF και η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνονται για τη συστηματική και διαρκή βαρβαρότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Μόνο σ’ αυτήν την πιο πρόσφατη μοχθηρή επίθεση, ο IDF έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 502 Παλαιστινίων, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά, και τον τραυματισμό πάνω από 3.000. Το να αποκαλείται ο IDF αμυντική δύναμη είναι παράλογο, πρόκειται για ένα στρατό παράνομης κατοχής».

Η συλλογικότητα απαιτεί να σταματήσει ο IDF τη βαρβαρότητα που διαπράττει και καλεί τους Αμερικανούς Εβραίους και όλους τους Αμερικανούς να εναντιωθούν στη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και στην εν εξελίξει επίθεση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης. Οι δύο εβραϊκές συλλογικότητες ξεκαθαρίζουν ότι, παρά τους ισχυρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης για το αντίθετο, οι ίδιοι και χιλιάδες χιλιάδων Εβραίοι αντιτίθενται κατηγορηματικά στη στάση του Ισραήλ και στέκονται απαρέγκλιτα στο πλευρό των Παλαιστινίων της Γάζας αυτή τη στιγμή.

Η Alana Krivo-Kaufman, από τη συλλογικότητα Jewish Voice for Peace και διοργανώτρια της σημερινής κινητοποίησης δηλώνει: «Αυτό απέχει πάρα πολύ από μια αμυντική επιχείρηση, όπως ισχυρίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Είναι στην πραγματικότητα μια επιθετική επιχείρηση καταστροφής, που πυροδοτείται από την ακόρεστη επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης για παλαιστινιακή γη. Απαιτούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ, από την αμερικανική κυβέρνηση στις υποτιθέμενες φιλανθρωπικές οργάνώσεις όπως οι Φίλοι του IDF, που συγκεντρώνουν χρήματα για έναν ξένο στρατό συνεργώντας στη συνεχιζόμενη κατοχή και σε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Συμμετέχοντες στην κινητοποίηση επισημαίνουν την εξαιρετικά δυσανάλογη χρήση της ισραηλινής ισχύος στη Γάζα. Η Jane Hirschmann από τη συλλογικότητα Jews Say No!, μία από τις διοργανώτριες ομάδες της δράσης δηλώνει: «Ο παλαιστινιακός λαός, που παραμένει εδώ και δεκαετίες χωρίς κράτος και πολλά μέλη του, που κρατούνται αιχμάλωτοι σαν φυλακισμένοι μέσα στη Γάζα, βομβαρδίζονται από το Ισραήλ με κάποια από τα πιο προηγμένα όπλα στον κόσμο – χρηματοδοτημένα με δολάρια των ΗΠΑ. Και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει καταφύγια για να τρέξει να κρυφτεί ούτε και τρόπο να φύγει. Ενώ η τωρινή βία είναι εκτός ελέγχου, το μοτίβο της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού είναι μακροχρόνιο».

Η Maia Ettinger, κόρη επιζώντα του Ολοκαυτώματος, η οποία ταξίδεψε από το Κονέκτικατ για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, επισημαίνει ένα από τα σοφίσματα της ισραηλινής hasbara (προπαγάνδας): «Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι δεν στοχοποιούν αμάχους, αλλά η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων και δικτύων ύδρευσης και ηλεκτρισμού έχουν ξεκάθαρα στόχο να επιφέρουν δεινά στο σύνολο του πληθυσμού».

Η έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κρατικής βίας και η έκκληση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό αντηχούν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα καλέσματα σε Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και επιβολή Κυρώσεων (BDS) εναντίον του Ισραήλ και των εταιρειών που κερδοφορούν από την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης έχουν ενταθεί και είναι τώρα πιο σημαντικά παρά ποτέ άλλοτε.

###

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από δύο εβραϊκες οργανώσεις, την Jews Say No!, [Οι Εβραίοι Λένε Όχι!] (jewssayno.org), μια ομάδα στη Νέα Υόρκη που συμμετέχει στο ευρύτερο κίνημα για τη δικαιοσύνη σε Παλαιστίνη/Ισραήλ και επίσης δραστηριοποιείται με την εβραϊκή κοινότητα μέσα από διαδηλώσεις και κοινοτική εκπαίδευση,

και την Jewish Voice for Peace [Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη] (www.jewishvoiceforpeace.org), μια εθνική, λαϊκή οργάνωση βάσης αφιερωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης που αναγνωρίζει τις προσδοκίες τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων για την ασφάλεια και την αυτοδιάθεση. Η Jewish Voice for Peace έχει πάνω από 140.000 υποστηρικτές στο διαδίκτυο, 40 παραρτήματα, πτέρυγα νεολαίας, ένα Ραββινικό Συμβούλιο, καθώς και ένα Συμβουλευτικό Συμβούλιο που αποτελείται από κορυφαίους διανοούμενους και καλλιτέχνες των ΗΠΑ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)