to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 24.07.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

ΟΗΕ: Τραγική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Οριακή από ανθρωπιστικής πλευράς χαρακτηρίζει την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών Βαλερί Άμος, εκφράζοντας έντονη ανησυχία.


Η κ. Άμος σημείωσε ότι το 44% του εδάφους της Λωρίδας είναι απαγορευμένη περιοχή για τους Παλαιστίνιους λόγω κινδύνου από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι κάτοικοι αρχίζουν να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα.

Περισσότεροι από 710 Παλαιστίνιοι και 30 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από 16 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και τα αεροπορικά χτυπήματα σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, ενώ και η ισλαμιστική Χαμάς, βασικός στόχος των Ισραηλινών, συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών στο έδαφος του εβραϊκού κράτους.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρησή του στις 8 Ιουλίου, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών από πλευράς της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Γάζα, προς το έδαφός του.

Η κ. Άμος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 118.000 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εντός της Λωρίδας της Γάζας και τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα τόσο με τα αποθέματα φαγητού, όσο και με εκείνα του πόσιμου νερού.

Η κατάσταση είναι «τραγική και φρικτή», ανέφερε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού σημείωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν χαρακτηρίσει ως ζώνη υψηλού κινδύνου για τους πολίτες το 44% του εδάφους της Λωρίδας.

«Μολονότι κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοπροστασία, υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις επιπτώσεις στους αμάχους», πρόσθεσε η κ. Άμος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)