to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 23.07.2014

πηγή: efsyn.gr

Πολιτική

Ύποπτος για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απιστία ο Γ. Προβόπουλος

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα για την υπόθεση της εξαγοράς της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.


Ανωμοτί κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα θα δώσει προς το τέλος Ιουλίου ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απιστία, σχετικά με την έγκριση της ΤτΕ στην εξαγορά της Proton Bank από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και άλλα στελέχη (συμμετέχοντες στα ελεγκτικά όργανα) της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία ενεπλάκησαν στις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009, από την Τράπεζα Πειραιώς στον κατηγορούμενο για κακουργηματικές πράξεις, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η προκαταρκτική εξέταση για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είχε διαταχθεί με αφορμή το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, στο οποίο καταγράφονται ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ που χρήζουν ποινικής διερεύνησης.

Την έρευνα πλέον διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας, Γαληνός Μπρης, κατόπιν παραγγελίας του επικεφαλής του Οικονομικού Εγκλήματος, Παν. Αθανασίου.

Σύμφωνα με το διά ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματος Καλούδη, «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο κ. Καλούδης, επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά του:

• Η αγορά της Proton Bank, κατά τη συνήθη πρακτική Λαυρεντιάδη, έγινε με δανεικά κεφάλαια.

• Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν διέθετε επαρκή προσωπική ρευστότητα, ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ρευστότητας της τράπεζας που αγόρασε.

• Το περιεχόμενο της επιστολής του επιχειρηματία προς την ΤτΕ με ημερομηνία 5-2-2010, ότι δεν κατείχε άμεσα ή έμμεσα συμμετοχές σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούσε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ήταν γνωστό ότι μέσω της εταιρείας ΝΕΠ (συμφερόντων του ιδίου και του καταζητούμενου σήμερα Πέτρου Κυριακίδη) επιδιδόταν σε πραγματοποίηση μιας σειράς συμμετοχών μικρού ποσοστού και ευρείας διασποράς στον χώρο των ΜΜΕ.

• Η δήλωση Λαυρεντιάδη ότι θα υπέβαλλε αίτημα για την επενδυτική δραστηριοποίηση του fund «LamdaPartners» με έδρα τη Μ. Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού το εν λόγω fund λειτουργούσε από το 2008 χωρίς άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή FSA.

• Η μεταφορά των ποσών των δανείων που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank έγινε μέσω λογαριασμών από τους οποίους δεν υπήρχε λόγος να διέλθουν. Επομένως, εκτιμάται ότι η ενέργεια αυτή έγινε, προκειμένου να μη γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τελικός τους προορισμός.

• Η μεταβίβαση της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε στην τιμή 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1,96 ευρώ. Δόθηκε, δηλαδή, «premium» 32 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο, αν και καταγράφεται και στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκριση μεταβίβασης από την ΤτΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)