to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 22.07.2014

Διεθνή

#ΜΗ17: Διεθνή πρόσβαση στο σημείο συντριβής της πτήσης ζητεί το Σ.Α. του ΟΗΕ με ομόφωνο ψήφισμα - Σε μαλαισιανούς αξιωματούχους παραδόθηκαν τα μαύρα κουτιά

Πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα (και από τη Ρωσία) το βράδυ της Δευτέρας. Στην Ολλανδία μεταφέρονται την Τετάρτη τα πρώτα θύματα της πτήσης MH17


Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών - Ακολουθεί συνεχής ενημέρωση

_________________________________________________________

Πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από ένα διήμερο έντονων διαπραγματεύσεων και πιέσεων προς τη Ρωσία να επικυρώσει το σχέδιο απόφασης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την κατάρριψη του αεροσκάφους, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για το θάνατο των 198 επιβαινόντων της πτήσης MH17 και να συνεργαστούν πλήρως όλα τα κράτη στις προσπάθειες απόδοσης της ευθύνης για την κατάρριψη.

Ζητείται να ισχύει εκεχειρία στην περιοχή και να μην γίνουν απόπειρες αλλοίωσης στοιχείων στον τόπο της συντριβής.

Το ψήφισμα συντάχθηκε από την Αυστραλία, η οποία έχασε 37 πολίτες της που επέβαιναν στην μοιραία πτήση. Εκ των 298 θυμάτων οι περισσότεροι, 193, ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία παρέδωσε τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία υπέγραψαν στη συνέχεια ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Boeing που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως είπε ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους, το οποίος σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Malaysian investigator takes MH17 black box

Φωτογραφία από την παράδοση των μαύρων κουτιών.

_________________________________________________________

Τρίτη 22/7

ΗΠΑ: Πιθανότατα φιλορώσοι αποσχιστές έριξαν κατά λάθος το Boeing

 

Οι φιλορώσοι αποσχιστές πιθανότατα κατέρριψαν κατά λάθος το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών υποστήριξαν την Τρίτη αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ,.

22:45 Στην Ολλανδία μεταφέρονται την Τετάρτη τα πρώτα θύματα της πτήσης MH17: Πέντε ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και εν μέσω της ανταλλαγής ευθυνών για την κατάρριψη, εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των επιβαινόντων της πτήσης MH17 πριν τη μεταφορά τους στην Ολλανδία. Ωστόσο, προκύπτει ότι στο Χάρκοβο μεταφέρθηκαν από τον τόπο της συντριβής μόνο 200 σοροί και όχι 282 όπως ισχυρίζονταν οι αυτονομιστές. (περισσότερα εδώ

11:20 Οι σοροί μέρους των 298 θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε περιοχή της χώρας που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρει ότι το τρένο που μεταφέρει σορούς των θυμάτων αναχώρησε τη νύκτα από το Ντονέτσκ και αναμένεται να φθάσει σε αποκλεισμένη για την περίπτωση περιοχή στο Χάρκοβο περί τις 13.00 ώρα Ελλάδος.

 

10:22 Συγκάλυψη κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, αναφερόμενος στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για έγκλημα.

Όπως υποστήριξε, παραποιήθηκαν τα στοιχεία στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους. «Μετά το έγκλημα, έρχεται η συγκάλυψη. Αυτό που είδαμε είναι παραποίηση σε βιομηχανική κλίμακα και προφανώς αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

8:35 Η Ρωσία, διά της πρέσβειράς της στη Μαλαισία, ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη να διεξαχθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία.

Την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη της πτήσης MH17 χαιρέτισε από την πλευρά του το Πεκίνο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

 

___________________________________________________________________________

Δευτέρα 21/7

23:10 Πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από ένα διήμερο έντονων διαπραγματεύσεων και πιέσεων προς τη Ρωσία να επικυρώσει το σχέδιο απόφασης.

19.00 Ομπάμα: «Ευθύνη της Ρωσίας» να προχωρήσει η έρευνα για την πτήση MH17: Η Ρωσία έχει άμεση ευθύνη να αναγκάσει τους αυτονομιστές να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη διεθνή έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17. «Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα στον τόπο της συντριβής» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

18.45 Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποιεί τη Μόσχα ο Ντ. Κάμερον: Προειδοποιητικό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση εμπειρογνωμόνων στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, έστειλε τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον. (περισσότερα εδώ)

17:30 Με δηλώσεις του υπουργείου Αμυνας, η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως τις καταγγελίες του Κιέβου και πολλών δυτικών κυβερνήσεων ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH-17 στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.


Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Σουχόι Su-25.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμυνας.

Παράλληλα, ο στρατηγός δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing και κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα».

16:44 Πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πληροφορίες πως οι φιλορώσοι αποσχιστές έλαβαν από τη Ρωσία σύστημα πυραύλων BUK-M1, πιθανότατα μαζί με επαγγελματίες χειριστές.

Το σύστημα BUK είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 άνθρωποι.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, από την πλευρά τους, απαντούν ότι την ημέρα της κατάρριψης του μοιραίου Μπόινγκ 777, η ουκρανική πολεμική αεροπορία διατηρούσε σε διάταξη μάχης 3-4 συστοιχείες πυραύλων BUk-M1.

Αρνούνται παράλληλα ότι η Ρωσία έχει παράσχει οποιασδήποτε μορφής όπλα στους φιλορώσους αποσχιστές, τους οποίους στις ανακοινώσεις τους αποκαλούν «υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας».

 
 

14:25 Εντός της ημέρας, αλλά χωρίς να ανακοινώνονται μέχρι στιγμής η ακριβής ώρα και ο προορισμός, αναμένεται να αναχωρήσει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ το τρένο-ψυγείο με τις σορούς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας πάνω από την ανατολική Ουκρανία. 

14:20 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τις δυνάμεις του να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από τον τόπο της συντριβής της πτήσης της εταιρείας Malaysia Airlines, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

"Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ", δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Κίεβο.

12:28 Πρόθυμο να παραδώσει στην Ολλανδία τον έλεγχο της έρευνας δηλώνει το Κίεβο

Η Ουκρανία είναι πρόθυμη να παραδώσει σε διεθνείς εταίρους το συντονισμό της έρευνας για τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου, αλλά το Κίεβο είναι πεπεισμένο πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από "επαγγελματίες", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος κάλεσε επίσης τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι "έχει κάνει ήδη αρκετά".

***

Η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί "από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο "διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης". Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Η απόφαση "καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα" την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)