to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 18.07.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

«Φως» στα αίτια της συντριβής του Boeing ζητεί η διεθνής κοινότητα

Συγκλονισμένη από την χθεσινή συντριβή στην Ανατολική Ουκρανία του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 298 άτομα παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ποροσένκο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος  πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την τραγωδία ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πως η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines οφείλεται πιθανότατα σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Σημειώνεται ότι μετά τη συντριβή αεροσκάφους, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Άμστερνταμ: «Μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία

Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητεί το Βερολίνο

Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους απηύθυνε την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)