to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:06 | 16.07.2014

Διεθνή

Τουρκία: Καλύτερες συνθήκες εργασίας ζητούν 1.000 ανθρακωρύχοι

Χίλιοι άνθρωποι από την πόλη Σόμα, όπου τον Μάιο έχασαν τη ζωή τους 301 ανθρακωρύχοι σε ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, διαδήλωσαν σήμερα στην Άγκυρα ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την ασφάλεια των ορυχείων.



«Δεν έχουμε ξεχάσει τους 301 συναδέλφους μας», φώναζαν οι χίλιοι διαδηλωτές προς το κοινοβούλιο στην Άγκυρα ζητώντας από τους τούρκους αξιωματούχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους κανόνες εργασιακής ασφαλείας στα ορυχεία μετά την τραγωδία της Σόμα.

«Μην μένετε σιωπηλοί. Μιλήστε πιο δυνατά. Η Σόμα ήταν μια σφαγή!», έγραφαν κάποια από τα πανό που κρατούσαν.

Η έκρηξη και η κατάρρευση που σημειώθηκαν στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στις 13 Μαΐου ήταν το πιο αιματηρό δυστύχημα σε ορυχείο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις ελλείψεις στον τομέα ασφαλείας των ορυχείων στη χώρα όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι ανθρακωρύχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε μετά το δυστύχημα, στο ορυχείο της Σόμα υπήρχαν πολλές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ορυχείο, η Soma Komur, που κατηγορείται ότι αγνόησε τους κανόνες ασφάλειας για να μειώσει το κόστος, αρνείται κάθε ευθύνη για την τραγωδία, όμως οκτώ στελέχη της έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε μετά το δυστύχημα αυτό έναν νόμο που προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρακωρύχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)