to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωβουλή: Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα για τα χημικά της Συρίας

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, εάν προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των πολιτών


 Με αφορμή τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις επιστημόνων και κρατών από την συνεχιζόμενη επιχείρηση καταστροφής των άκρως επικίνδυνων για την δημόσια υγεία χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, ερωτά τις αρμόδιες ευρωπαϊκές  αρχές, εάν προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη προστασία των πολιτών.

 Συγκεκριμένα ζητά ενημέρωση για πως αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επιπτώσεις από την υπόθεση αυτή και εάν προτίθεται να λάβει μέτρα συμπλήρωσης της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας.

 Ερωτά τέλος, εάν έχουν εξασφαλισθεί εγγυήσεις για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε περίπτωση βλάβης του οικοσυστήματος, με δεδομένο ότι το πλοίο το οποίο διενεργεί την επιχείρηση καταστροφής των χημικών φέρει την σημαία των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν έχουν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας αφού δεν έχουν επικυρώσει τη σχετική διεθνή Συνθήκη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους:

Πρόεδρο ευρωπαϊκού συμβουλίου

Συμβούλιο 

Επιτροπή

Αντιπρόεδρο/Ύπατη Εκπρόσωπο

 Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις επιστημόνων και όμορων κρατών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Με δεδομένο ότι η χρήση των εν λόγω προϊόντων δεν είναι πλέον στρατιωτικής φύσεως, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στο έδαφος στην Ε.Ε. των οποίων η επικινδυνότητα είναι δεδομένη. 

Σε συμπλήρωση προηγούμενων σχετικών ερωτήσεων ερωτάται η Επιτροπή:

1)  Πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή, βάσει του ισχύοντος κοινοτικού δικαίου, τις επιπτώσεις της επικινδυνότητας των εν λόγω προϊόντων αναφορικά με  «επικείμενη απειλή ζηµίας» και ειδικότερα σε σχέση και με την αρχή της ευθύνης του κατασκευαστή, του φορέα εκμετάλλευσης και του διακινούντος τα εν λόγω προϊόντα. Υπάρχει σχετική κοινοτική νομοθεσία που να βαρύνει με ευθύνες τον κατασκευαστή τέτοιων προϊόντων; Αν όχι, προτίθεται η Επιτροπή να μελετήσει την ανάγκη να συμπληρωθούν σχετικά οι ισχύουσες διατάξεις; 

2)    Ποιες εγγυήσεις έχει λάβει η Επιτροπή για την διασφάλιση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» δεδομένου ότι οι ευθύνες ενδεχόμενης βλάβης του  οικοσυστήματος βαρύνουν τις ΗΠΑ, των οποίων τη σημαία φέρει το σκάφος,  και οι οποίες δεν δεσμεύονται από το δίκαιο της θάλασσας που δεν έχουν υπογράψει.»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)