to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι τράπεζες παίρνουν τις "κόκκινες" επιχειρήσεις

Από Σεπτέμβριο οι "σκληρές" ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια


Μια διπλή τραπεζική ωρολογιακή "βόμβα" ετοιμάζεται να σκάσει στα "χέρια" της κυβέρνησης το ερχόμενο φθινόπωρο...Ο λόγος αφενός για τις ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ σε επίπεδο μητρικών ομίλων, και αφετέρου για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα προκύψουν από τα stress testsπου διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φτάσουν ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ! Πέραν αυτού καθεαυτού του ακανθώδους ζητήματος των προβληματικών δανείων κοντεύουν να αγγίξουν το μισό ΑΕΠ της χώρας, δείγμα του ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις έχουν παντελή έλλειψη ρευστότητας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των ακραίων πολιτικών που περιλαμβάνουν τα δύο Μνημόνια, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες ετοιμάζει "σκληρή" αντιμετώπιση των οφειλετών, με σχέδιο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, αν και οι διοικήσεις των τραπεζών δεν παραδέχονται επίσημα ότι θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για τραπεζικό... κενό, ενώ το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι το εν λόγω ενδέχεται να φτάσει τα 6 δισ. ευρώ, παρά την περυσινή ανακεφαλαιοποίηση από τοΤΧΣ και ιδιώτες, ενώ μόλις πριν από έναν μήνα προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ, που είναι κοντά στα 11 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις με αποτέλεσμα η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού προκύψει.

Το σχέδιο για τα δάνεια

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες και στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και οι τραπεζίτες Τουρκολιάς (Εθνική), Μαντζούνης (Alpha bank), Σάλλας (Πειραιώς) και Μεγάλου (Eurobank), αποφασίστηκε να... τρέξουν νέα "εργαλεία" ρύθμισης των "κόκκινων δανείων", τα οποία θα εμπεριέχουν "σκληρούς" όρους, όπως η μετοχοποίηση επιχειρήσεων.

Το νέο σχέδιο βρίσκεται στα "σκαριά", καθώς, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΝ, θα καταρτιστεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διά του οποίου θα αξιολογούνται οι επιχειρήσεις κι εφόσον κρίνονται βιώσιμες θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν σε διαδικασία διευθέτησης των "κόκκινων" δανείων τους, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία οικονομικής επανάκαμψης. Αν δεν συμμορφώνονται, τότε επόμενο βήμα αποτελεί η μετοχοποίησή τους...

Μεταξύ των ρυθμίσεων θα είναι η χρονική επέκταση δόσεων, η αλλαγή επιτοκίου αλλά και η μετοχοποίηση επιχειρήσεων, όπως προαναφέρθηκε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορεί να παίρνει στην κατοχή της τη διοίκηση της επιχείρησης η οποία δε συμμορφώνεται.

"Κούρεμα" γιοκ

Πάντως, σε ερώτηση για το αν εξετάζεται "κούρεμα" της αξίας του δανείου, ο κ. Σάλλας είπε ότι τα παραπάνω αρκούν για τη μείωση της παρούσας αξίας τους, ενώ σε ερώτηση για το αν εξετάζεται "κούρεμα" δανείων σε νοικοκυριά απάντησε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Ακόμη, όταν ρωτήθηκε για το εάν οι τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση, απάντησε "δεν βλέπω τον λόγο".

Σοκ και... κάλπες

Πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί του και... επίσημα το ΔΝΤ, ενώ το τραπεζικό κενό, το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στο φθινόπωρο τείνει να εξελιχθεί σε κεφαλαιώδες πρόβλημα για την κυβέρνηση. Επί της ουσίας πρόκειται για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες θα προσδιορίσει η ΕΚΤ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία έκθεση της BlackRock "έδειξε" άνοιγμα κοντά στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια εποχή το ΔΝΤ υποστήριζε μέσω διαρροών πως το εν λόγω ποσό έφτανε τα 20 δισ. ευρώ! Τότε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των τραπεζών απέρριπταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ προχωρώντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εξασφάλισαν το ποσό των 9,5 δισ. ευρώ.

Πλέον, φαίνεται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν ακόμη ένα ποσό προκειμένου να είναι καλυμμένες, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, ενώ ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι ανεβάζουν το ποσό ακόμη και στα 7 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε περίπτωση που προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, είναι σαφές ότι θα υπάρξει μεγάλο σοκ στο Χρηματιστήριο και εν γένει στην ελληνική οικονομία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα "ψαλιδιστεί" το "μαξιλάρι" του ΤΧΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)