to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πολιτική ασφυξία φέρνει κάλπες

Σχέδιο Σαμαρά για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές με διακύβευμα τη διευθέτηση του χρέους


Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, η απορριπτική στάση των δανειστών προς το σχέδιο τις κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις αλλά και τα κυβερνητικά τραύματα που δημιούργησε η "μάχη της μικρής ΔΕΗ" δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στο Μαξίμου. Για τον λόγο αυτό, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ασκούνται σε εκλογικά σενάρια, καθώς ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει διαμηνύσει στους συνομιλητές του πως "δεν θα αυτοκτονήσει πολιτικά", ακόμη κι αν χρειαστεί να οδηγήσει το φθινόπωρο τη χώρα σε κάλπες με μια τακτική "ελεγχόμενης έντασης" στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας.

Το κλίμα στην κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργούνταν στο Μαξίμου στις αρχές του καλοκαιριού, όταν όλοι -με πρώτο τον Αντ. Σαμαρά και τους συμβούλους του- πίστευαν ότι η ανάδειξη πλεονασματικού προϋπολογισμού και το "success story" στον τουρισμό θα έπειθε την τρόικα να μη ζητήσει νέα μέτρα. Μάλιστα, έκτοτε, ο Αντ. Σαμαράς είχε καταρτίσει με τον Ευ. Βενιζέλο έναν... "οδικό χάρτη για τη μείωση των φόρων", αλλά η κυβέρνηση έπεσε σε τοίχο.

Ανατροπή

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε ότι, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε να εξαγγέλλει μειώσεις φόρων, θα καλλιεργούσε ξανά ένα κλίμα "success story" στην οικονομία και, με βάση το κλίμα αυτό, θα γινόταν πιστευτό ότι το παρόν δικομματικό κυβερνητικό σχήμα είχε ελπίδες εξάντλησης της τετραετίας. Επί τη βάσει αυτής της εκτίμησης, ο Αντ. Σαμαράς προέβλεπε, σε όλες τις κατ' ιδίαν συνομιλίες του, ότι "βουλευτές και κόμματα δε θα θελήσουν να αυτοκτονήσουν" και πίστευε ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί η νόθα πλειοψηφία των 180 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να φτάσει η κυβέρνηση ώς το 2016.

Ωστόσο, το κοφτό "όχι" της τρόικας -και, μάλιστα, με το "καλημέρα"- στα σχέδια της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, σε συνδυασμό με την εμμονή των εκπροσώπων των δανειστών σε νέα μέτρα, δημιουργούν εκ νέου κλίμα πολιτικής ασφυξίας στην κυβέρνηση και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κατανοούν πως δεν μπορούν να φτάσουν αβρόχοις ποσί στην προεδρική εκλογή.

Κατάρρευση σε δόσεις

Αντιθέτως, αν συνυπολογίσει κανείς τι ζητάει η τρόικα και τι δεν αφήνει την κυβέρνηση να κάνει, καταλαβαίνει ότι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, αν εφαρμόσουν το "χρονοδιάγραμμα", θα πρέπει να παίρνουν νέα σκληρά μέτρα όλο το φθινόπωρο -αν υποτεθεί ότι όλα αυτά που ζητεί η τρόικα θα περνούν τόσο εύκολα από τη Βουλή και την παρούσα εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία- και θα συρθούν στην προεδρική εκλογή αναμένοντας απλώς να πέσουν οι τίτλοι τέλους στη θητεία της παρούσης Βουλής. Σαν να μην έφτανε αυτό, πέραν των μέτρων που καλείται να πάρει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί Σαμαρά βρίσκονται στον αέρα και για έναν ακόμη λόγο: ώς τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, η Αθήνα γνωρίζει πως δεν μπορεί να προσδοκά κάποια συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς ο Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο Γκ. Χαρδούβελης, έχουν ενημερωθεί σε ανώτατο επίπεδο πως "δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία κουβέντα προτού ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών". Τα οποία stress tests, στην περίπτωση που φανερώσουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω των "κόκκινων δανείων", θα αφαιρέσουν από την κυβέρνηση την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει το "μαξιλαράκι" του ΤΧΣ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, συνεπώς το Μαξίμου θα συρθεί και σε νέο Μνημόνιο. Μ' άλλα λόγια, δημιουργούνται συνθήκες όχι απλώς για μια στρατηγική ήττα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά για πολιτική εξαφάνιση των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Στρατηγική παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση όλα τα παραπάνω, ευλόγως το Μαξίμου καταστρώνει εκλογικό σχεδιασμό με στόχο τη σωτηρία του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς του να παίζουν... καθυστερήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να φτάσει στον Νοέμβριο -οπότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος- χωρίς να χρειαστεί να λάβει πολύ επώδυνα μέτρα. Τότε, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να επιχειρήσουν να παγιδεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αγαστή συνεργασία των δανειστών. Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν δεδομένο πως όταν σχηματοποιηθούν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι δανειστές θα ζητήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει ότι δεσμεύεται απ' αυτή τη συμφωνία. Μ' άλλα λόγια, οι εν λόγω πηγές του Μαξίμου εκτιμούν πως οι δανειστές θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως συμπεριφέρθηκαν όταν συζητήθηκε το "κούρεμα" και το PSI με το δεύτερο Μνημόνιο, όταν ο Αντ. Σαμαράς εν μία νυκτί άφησε στην άκρη την αντιμνημονιακή παντιέρα, συνυπέγραψε φαρδιά πλατιά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και, στη συνέχεια, συναίνεσε στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Βεβαίως, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια συμφωνία. Τότε, το σχέδιο στο Μαξίμου προβλέπει ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να προσφύγει σε εκλογές με το επιχείρημα πως "εμείς προσπαθούμε να ρυθμίσουμε το χρέος και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη σωτηρία της χώρας". Στην περίπτωση αυτή, ο Αντ. Σαμαράς θα ταυτίσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με το σενάριο έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια σκληρή και πολωτική προεκλογική εκστρατεία, με το ξαναζεσταμένο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", στη μορφή "ρύθμιση του χρέους ή ΣΥΡΙΖΑ και χρεοκοπία".

Γρίφος η προεδρική εκλογή

Βεβαίως, στο σχέδιο του Μαξίμου υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας: η εκλογή του διαδόχου του Κ. Παπούλια στην Ηρώδου Αττικού. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κύκλοι των δανειστών ήδη πιέζουν τον πρωθυπουργό να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα στη χώρα. Όμως, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προσφύγει σε εκλογές για το... "εθνικό θέμα" της διευθέτησης του χρέους, χωρίς να μεσολαβήσει διάλυση της Βουλής λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις κλασικές εισηγήσεις περί "αριστερής παρένθεσης", οι οποίες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να παραδίδει για μερικούς μήνες την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τα "βρει σκούρα" η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές και τις συζητήσεις για το χρέος και, τον ερχόμενο Μάρτιο, να επιζητήσει τη ρεβάνς ο νυν πρωθυπουργός σπρώχνοντας τη χώρα σε εκλογές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ωστόσο, το σενάριο της "αριστερής παρένθεσης", όπως παραδέχονται και "γαλάζια" στελέχη που δεν θέλουν... ούτε να ακούνε για εκλογές, είναι στον αέρα για τρεις κυρίως λόγους: πρώτον, επειδή δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μπορέσει να κρατήσει τη Ν.Δ. έπειτα από εκλογική ήττα. Δεύτερον, επειδή οι δανειστές θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις προκειμένου η διεξαγωγή εκλογών να συνδεθεί με την προεδρική εκλογή, ώστε να τελειώνουν με την "εκκρεμότητα". Και, τρίτον, επειδή κανείς στο Μαξίμου δεν μπορεί να ξέρει αν θα τα "βρει σκούρα" ή όχι μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)