to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 04.07.2014

Διεθνή

Ιερουσαλήμ: Θρήνος και οργή για τον 17χρονο Παλαιστίνιο - Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία του Ισραήλ

Το απόγευμα τις Παρασκευής, ολοκληρώθηκε η κηδεία του Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, του 17χρονου Παλαιστινίου, που είχε εξαφανιστεί και η σορός του βρέθηκε απανθρακωμένη σε δασική περιοχή - Συγκρούσεις μεταξύ συγκεντρωμένων Παλαιστινίων και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Σουαφάτ, την ώρα της κηδείας


Θρήνος, οργή και καταστολή στην Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις μεταξύ συγκεντρωμένων Παλαιστινίων και Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Σουαφάτ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την ώρα της κηδείας του 17χρονου Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ ο οποίος απήχθη και δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ.Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους χιλιάδες οργισμένους Παλαιστίνιους. Πληροφορίες του Guardian κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Palestinian women protest during the funeral of Mohammad Abu Khdeir. The young Palestinian was kidnapped and killed in an apparent extreme act of revenge.

Η οικογένεια του Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ πιστεύει ότι η δολοφονία του 16χρονου είναι πράξη εκδίκησης για την απαγωγή και το φόνο τριών νεαρών Ισραηλινών τον περασμένο μήνα. Ο 16χρονος έπεσε θύμα απαγωγής το βράδυ της Τρίτης. Η σορός του, που ήταν εντελώς καμένη, εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα κοντά σε δάσος στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Relatives mourn during the funeral of 16-year-old Mohamed Abu Khdair, in the east Jerusalem neighborhood of Shuafat.

Όπως αναφέρει το BBC, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις, η Χαμάς συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, μετά από διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναμεταδίδουν την αναφορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση. Η κηδεία του νεαρού Παλαιστίνιου συμπίπτει με την πρώτη Παρασκευή του ραμαζανιού οπότε παραδοσιακά δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται για να προσευχηθούν στην πλατεία των Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ιερό τόπο για το ισλάμ. Στην παρακάτω φωτογραφία, Παλαιστίνιοι προσεύχονται κοντά στην οικία του Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ:

View image on Twitter

Δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώνει το Ισραήλ 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ενίσχυση οφείλεται στην εκτόξευση σχεδόν 30 ρουκετών από Παλαιστίνιους προς το Ισραήλ μέσα σε ένα 24ωρο. Δύο από τις ρουκέτες έπληξαν σπίτια στην πόλη Σντερότ, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Ωστόσο, ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Πήτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του στρατού, είπε ότι παρά την κινητοποίηση αυτή, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να κλιμακώσει τη βία.

«Όλα όσα κάνουμε γίνονται για την απο-κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά από την άλλη θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν» εάν δεν αποκλιμακωθούν από μόνα τους, είπε ο Λέρνερ. Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Λωρίδα της Γάζας, ως απάντηση στον φόνο τριών ισραηλινών εφήβων, για τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς. Δέκα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών.

Κ. Ήσυχος: «Νέα σύννεφα πολέμου πάνω από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές» 

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, τεθωρακισμένα, πυροβολικό και ισχυρές  δυνάμεις του στρατού, ήδη περικυκλώνουν τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει ο Κ. Ήσυχος, υπεύθυνος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα. Όπως τονίζει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει και καταγγέλλει τις παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις  που για πολλοστή φορά θα επιφέρουν αμέτρητο πόνο και αίμα  στον Παλαιστινιακό, αλλά και στον Ισραηλινό λαό.  Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα και τα κινήματα  ειρήνης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό να καταδικάσουν την νέα επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης ώστε να σταματήσει ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων. Είναι απαραίτητος  ένας ουσιαστικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα σέβεται τις αποφάσεις του, μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών, ώστε επιτέλους η Παλαιστίνη να αποκτήσει κρατική και εδαφική υπόσταση ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να εγγυηθεί   την οριστική ειρήνη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών της περιοχής». 

Χιλιάδες ισραηλινοί πήραν μέρος σε διαδικτυακή «καμπάνια μίσους» (διαβάστε επίσης: Τα selfies του μίσους)

Μια σελίδα στο Facebook με τίτλο "The People of Israel Demand Vengeance!" - «ο λαός του Ισραήλ απαιτεί εκδίκηση» συγκέντρωσε περισσότερα από 36.000 «likes» σε λιγότερο από δυο μέρες, πριν τελικά αφαιρεθεί, καθώς οι χρήστες δημοσίευσαν φωτογραφίες τους όπου με διάφορους τρόπους ζητούσαν «εκδίκηση» για τη δολοφονία τρίων ισραηλινών εποίκων.

Πληροφορίες: aljazeera.com, gr.euronews.com, in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)