to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 02.07.2014

πηγή: avgi.gr

Κοινωνία

Έστειλαν σχολικά βιβλία τυλιγμένα σε προεκλογικές αφίσες των Μαρινάκη και Ψινάκη

Καλυμμένα με διαφημιστικά έντυπα των δημοτικών εκλογών του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Πειραιά Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν τα μισά δέματα των βιβλίων που παρέλαβε η ΕΛΜΕ Κιλκίς, όπως καταγγέλλει η Ένωση.


Μάλιστα αρκετά από τα έντυπα κάλυπταν τα δέματα από πάνω και ήταν ορατά αφού το πρόσωπο του Β.Μαρινάκη κάλυπτε μία ολόκληρη σελίδα Α4, ενώ ανάμεσα στα φυλλάδια υπήρχε και αφίσα του νέου δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγαθοπούλου Ειρήνη, Κουράκης Αναστάσιος, Αμμανατίδης Ιωάννης, Βαμβακά Ευγενία, Γεωργοπούλου Σαλτάρη Έφη, Δρίτσας Θοδωρής, Κανελλοπούλου Μαρία, Πάντζας Γεώργιος και Φωτίου Θεανώ.

Όπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο περιστατικό, «προστέθηκε σε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία αναδείχτηκαν την προεκλογική περίοδο τόσο από τον Τύπο, όσο και από τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα και αφορούσαν την αποστολή προσκλήσεων σε εκδήλωση του Υποψηφίου και νυν Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με αποστολέα το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και την εμφάνιση του Γιάννη Μώραλη σε "αθλητικές δράσεις" οι οποίες έλαβαν χώρα  στο στάδιο Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια της 13ης Αθλητικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Αγωνίζεσθαι» για το σχολικό έτος 2013-2014 με την χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ο τότε υποψήφιος Ι. Μώραλης, βρήκε την ευκαιρία να μοιράσει καπελάκια με το λογότυπο του ως υποψηφίου, στους ανυποψίαστους μικρούς μαθητές».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο χώρος του σχολείου είναι δημόσιος και τα σχολικά βιβλία είναι δημόσια περιουσία και ζητούν να μάθουν μεταξύ άλλων πού παράχθηκαν, συσκευάστηκαν και πώς διανεμήθηκαν τα βιβλία τα οποία όταν παραδόθηκαν στην ΕΛΜΕ Κιλκίς ήταν συσκευασμένα με προεκλογικό υλικό και εάν το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», που απέστειλε τα βιβλία, εκτός από τα σχολικά βιβλία, παράγει, συσκευάζει και διανέμει οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Με έγγραφη ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Κιλκίς, καταγγέλλει ότι τα σχολικά βιβλία τα οποία παρέλαβε, ήταν συσκευασμένα σε αφίσες συγκεκριμένου εκλογικού συνδυασμού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, « Σχεδόν τα μισά δέματα των βιβλίων που ήρθαν σήμερα στο σχολείο μας ήταν καλυμμένα με διαφημιστικά έντυπα των δημοτικών εκλογών του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Πειραιά Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλιστα αρκετά από τα έντυπα κάλυπταν τα δέματα από πάνω και ήταν ορατά αφού το πρόσωπο του κυρίου Μαρινάκη κάλυπτε μία ολόκληρη σελίδα Α4.Ανάμεσα στα φυλλάδια υπήρχε και αφίσα του Ηλία Ψινάκη!!!».
Το συγκεκριμένο περιστατικό, προστέθηκε σε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία αναδείχτηκαν την προεκλογική περίοδο τόσο από τον Τύπο, όσο και από τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα και αφορούσαν την αποστολή προσκλήσεων σε εκδήλωση του Υποψηφίου και νυν Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με αποστολέα το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και την εμφάνιση του Γιάννη Μώραλη σε «αθλητικές δράσεις» οι οποίες έλαβαν χώρα  στο στάδιο Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια της 13ης Αθλητικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Αγωνίζεσθαι» για το σχολικό έτος 2013-2014 με την χορηγία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ο τότε υποψήφιος Ι. Μώραλης, βρήκε την ευκαιρία να μοιράσει καπελάκια με το λογότυπο του ως υποψηφίου, στους ανυποψίαστους μικρούς μαθητές.

Επειδή ο χώρος του σχολείου είναι δημόσιος και τα σχολικά βιβλία είναι δημόσια περιουσία,

Επειδή σύμφωνα με το ΦΕΚ 118 Α-24/5/11 νόμος 3966 κεφάλαιο Β υπεύθυνο για τη συσκευασία και τη διανομή των Διδακτικών βιβλίων σε όλη την επικράτεια είναι το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», -εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας- του οποίου η Διεύθυνση Εκδόσεων «οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί τη διαδικασία παραγωγής και διανομής των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού βάσει Υπουργικών αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.» (πηγή : ιστότοπος της Διεύθυνσης Εκδόσεων
του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος, http://publications.cti.gr/)

Επειδή είναι αδιανόητο σχολικά βιβλία να συσκευάζονται και να αποστέλλονται στα σχολεία τυλιγμένα σε προεκλογικό υλικό,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποιο τρόπο βρέθηκε προεκλογικό υλικό στα κέντρα συσκευασίας και διανομής του ΙΤΥΕ Διόφαντος;
Ποιοι ευθύνονται για το συγκεκριμένο περιστατικό και ποιες κυρώσεις θα τους επιβληθούν;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε ο έλεγχος της διαδικασίας διανομής των σχολικών βιβλίων να μην προσβάλει τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου;

Πού παράχθηκαν, συσκευάστηκαν και πώς διανεμήθηκαν τα βιβλία τα οποία όταν παραδόθηκαν στην ΕΛΜΕ Κιλκίς ήταν συσκευασμένα με προεκλογικό υλικό;

Το ΙΤΥΕ Διόφαντος, εκτός από τα σχολικά βιβλία, παράγει, συσκευάζει και διανέμει οποιοδήποτε άλλο υλικό;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)