to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το διάβημα των κρατουμένων

Για 6η μέρα σήμερα, 4.500 κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας πραγματοποιούν απεργία πείνας. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και διαμαρτύρονται κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας.


Η κινητοποίηση των φυλακισμένων όχι μόνο δεν συγκινεί, αλλά ούτε απασχολεί την κυβέρνηση. Αυτό είναι κατανοητό. Η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει καταστάσεις κοινωνικής απόγνωσης, για τις οποίες η ίδια ευθύνεται, με απάθεια και αδιαφορία. Αν αυτό ισχύει για τους πολίτες, που από την ψήφο τους εξαρτάται η πολιτική τύχη της κυβέρνησης, τότε μπορεί να προβλέψει κανείς το μέγεθος της αδιαφορίας για τους φυλακισμένους, που μπορεί να αποδειχθεί αναλγησία.

Προκαλεί, όμως, ερωτήματα, γιατί τα κανάλια αποσιωπούν το γεγονός. Δεν αποτελεί είδηση; Γιατί παραβιάζεται η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία για θέματα που πλήττουν πολιτικά και κοινωνικά αδύναμους πολίτες;

Όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι απεργοί πείνας, με το νομοσχέδιο θα ιδρυθούν φυλακές "τύπου Γ'", όπου οι κρατούμενοι θα είναι δεύτερης κατηγορίας. Δεν θα ισχύουν η ημιελεύθερη διαβίωση και ο υπολογισμός των ημερομισθίων για τη μείωση της ποινής. Στην ουσία, καταργείται ο σωφρονισμός και επιβάλλεται η τυφλή τιμωρία.

Κι όλα αυτά, ενώ ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η αθρόα προφυλάκιση, η αδυναμία συνεννόησης για τη μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες προέλευσής τους, αποτελούν χρονίζοντα προβλήματα που επιδεινώνουν τις δύσκολες συνθήκες κράτησης και επιτρέπουν να αναπτύσσονται σχέσεις ανομικού ελέγχου και προστασίας μέσα στις φυλακές.

Χρειάζονται χρήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος. Ακόμη, όμως, δεν έγινε αρχή ούτε με στοιχειώδεις εξαγγελίες. Προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει ανεξέλεγκτα, το πιθανότερο σε ημέτερους αετονύχηδες, τα χρήματα που θα κερδίσει το Δημόσιο από την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σ' αυτή τη φάση, το ποσό υπολογίζεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μεγάλο για σοβαρές δράσεις, μπορεί όμως να αποδειχθεί επειγόντως αναγκαίο, εάν διατεθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές.

Πάντοτε εκκρεμεί μια ριζικά διαφορετική αντιεγκληματική πολιτική με συνέχεια: Η απομάκρυνση της Δικαιοσύνης από τον πειρασμό των καταχρηστικών προφυλακίσεων, η επέκταση του θεσμού της εναλλακτικής έκτισης της ποινής, η αποποινικοποίηση διαφόρων μορφών κοινωνικής παραβατικότητας, η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος διοίκησης των φυλακών, που στην πράξη παραπέμπει σε γκέτο και όχι σε θεσμούς δημοκρατικής Πολιτείας.

Ο αγώνας των φυλακισμένων μάς θυμίζει ότι υπάρχουν κι αυτοί. Αν τους αγνοούμε, στην ουσία τούς καταδικάζουμε σε βαρύτερες συνθήκες κράτησης, αποσυνθέτοντας το κοινωνικό μωσαϊκό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)