to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κινητικότητα γύρω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης ανέδειξε τη δυναμική ήττας της δικομματικής κυβέρνησης.


Σε καλοκαίρι τετελεσμένων προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών. Δεν πρόκειται μόνο για τις δεσμεύσεις - προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 2 δισ. ευρώ. Οι δεσμεύσεις αφορούν την εγκαθίδρυση διαρκούς καθεστώτος του Μνημονίου σε όλους τους αρμούς της δημόσιας ζωής. Αυτόν τον μήνα προωθούνται στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη "μικρή ΔΕΗ", για τους αιγιαλούς και για τις επικουρικές συντάξεις. Έπεται η αναλογιστική μελέτη και η ρύθμιση για τις κύριες συντάξεις, καθώς και τα υπόλοιπα από τα προβλεπόμενα της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης ανέδειξε τη δυναμική ήττας της δικομματικής κυβέρνησης. Όσο κι αν βιάζονται οι δύο συνεταίροι, τα τετελεσμένα τους τελούν υπό την αίρεση των βουλευτικών εκλογών, το πιθανότερο σύντομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τις καταστροφικές επιλογές. Θα επαναπροσλάβει όσους απολύονται αντισυνταγματικά. Θα επαναφέρει τις κατώτατες συντάξεις στα προ του Μνημονίου επίπεδα. Θα αναστηλώσει και θα ξαναθέσει υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ. Οι δεσμεύσεις αυτές δεν συνιστούν λαϊκισμό, αλλά ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες λαϊκές απαιτήσεις και προωθούν την τόνωση της ζήτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της καρδιάς της ανάπτυξης, που είναι η ενέργεια.

Οι δεσμεύσεις αυτές δεν απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Τα τετελεσμένα είναι πράξεις του εσωτερικού δικαίου. Η διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ δεν προέρχεται από την ευρωπαϊκή νομική πραγματικότητα, αλλά επινοήθηκε για τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων.

Το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων, αρχής γενομένης από την αντιμετώπιση της εκποίησης της ΔΕΗ, αποτελεί σφήνα ανάσχεσης των επιδιώξεων του μνημονιακού κατεστημένου. Τροφοδοτεί κινητικότητα σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Θέτει στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης την προγραμματική δέσμευση και την επιλογή εναλλακτικών σχεδίων διακυβέρνησης. Δηλαδή καθιστά κανονική την εσωτερική πολιτική ζωή, που το κατεστημένο έχει μπλοκάρει στον μονόδρομο του Μνημονίου. Γι' αυτό αντιδρά λυσσασμένα ο Βενιζέλος. Έσπευσε να ισχυριστεί ότι η συνεργασία του με τη Ν.Δ. δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά ακόμη και σήμερα συνεχίζει να συμπράττει σε αποφάσεις στρατηγικής στόχευσης, όπως είναι η διάλυση της ΔΕΗ και η υπαγωγή της ενέργειας υπό ιδιωτικό έλεγχο. Κι όλα αυτά, χωρίς να διαθέτει ούτε καν το υποκριτικό άλλοθι για "τα λεφτά που δεν υπάρχουν". Μια προοδευτική στρατηγική για την ανάπτυξη της ΔΕΗ προνοεί για συμπράξεις επενδυτικού χαρακτήρα με δημόσιους φορείς ενέργειας άλλων χωρών, όχι όμως για το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Κινητικότητες παρατηρούνται και στον χώρο της Ν.Δ., όπου βουλευτές αντιδρούν στην α λα καρτ (δηλαδή ευνοιοκρατική) ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων, στην επιλεκτική εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Η περιπέτεια των καθαριστριών (συγκρινόμενη μάλιστα με την εσπευσμένη ρύθμιση για τους δικαστές) είναι ενδεικτική του αντικοινωνικού και πελατειακού χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Η κινητικότητα, όμως, συγκροτείται θετικά γύρω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση και μέτωπο, που έχει απευθύνει προς τις αντιμνημονιακές δημοκρατικές δυνάμεις, τις κοινωνικές οργανώσεις και τα κινήματα. Στο ραντεβού σήμερα θα βρίσκονται ωσεί παρόντα εκατομμύρια θύματα του Μνημονίου, που θα κρίνουν και, τελικά, με τη στάση και την ψήφο τους θα επιβάλουν τις εξελίξεις. Ο λαϊκός παράγοντας θα καταστήσει ανενεργά και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει τα αντιλαϊκά και αντιαναπτυξιακά τετελεσμένα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)