to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:46 | 25.06.2014

Οικονομία

Ο διοικητής της Bundesbank συμφωνεί με Σόιμπλε: Καμία χαλάρωση στους δημοσιονομικούς κανόνες

Ο Γ. Βάιντμαν, διοικητής της Bundesbank, υπερθεματίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και προειδοποεί για τις συνέπειες τυχόν χαλάρωσής του


Διαβάστε αναλυτικά για τις δηλώσεις Σόιμπλε. Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για το άρθρο του διοικητς της Bundesbank:

O διοικητής της Bundesbank σε άρθρο γνώμης στη Süddeutsche Zeitung, υπενθυμίζει ότι η ηρεμία στις αγορές είναι απατηλή, ενώ εφιστά την προσοχή σε όσους τάσσονται υπέρ της χαλαρής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας ότι τυχόν αμφιβολίες στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών θα μπορούσαν να κλονίσουν σοβαρά την ευρωζώνη. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να βασιστεί σε ένα «βουνό» από ιδιωτικά ή δημόσια χρέη και προτείνει ακόμη πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Αντιμετώπιση στις ρίζες της

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο του υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες όχι μόνο δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί, να αποκτήσουν μεγαλύτερη δεσμευτικότητα, να προστατευτούν από πολιτικές επιρροές και να εξασφαλιστούν με αυστηρούς εθνικούς νόμους. «Επειδή η πολιτική του φθηνού χρήματος με τους χαμηλούς τόκους και τα αντισυμβατικά μέτρα έχουν εξαγοράσει χρόνο, η ΕΚΤ τακτικά ότι η κρίση μόνο με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μπορεί να καταπολεμηθεί» υπογραμμίζει ο Γενς Βάιντμαν. «Θα ήταν καταστροφικό να μην αντιμετωπίσουμε την δημοσιονομική κρίση των χωρών στις ρίζες της. (…) Iσοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δεν βρίσκονται στον αντίποδα μιας οικονομίας προσανατολισμένης στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης».

Ελλειμματικός γαλλικός προϋπολογισμός

Ο διοικητής της Bundesbank δηλώνει απογοητευμένος, «Δεν πρόλαβαν να περάσουν οι πιέσεις από τις αγορές και αρκετοί από το χώρο της πολιτικής άρχισαν να εγείρουν αιτήματα για χαλάρωση», γράφει χαρακτηριστικά κάνοντας ονομαστική αναφορά στη Γαλλία. Υπενθυμίζει ότι από ιδρύσεως της ευρωζώνης η χώρα έχει παραβιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ στα 9 από τα 15 χρόνια, με το δημοσιονομικό της χρέος να αυξάνει συνεχώς κάθε χρόνο με εξαίρεση ενός. «Το ίδιος θα γίνει και φέτος», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας: «Υπολογίζουμε ότι το έλλειμμα θα φτάσει γύρω στο 4% του ΑΕΠ, αυτό φυσικά δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτική αυστηρής λιτότητας». Ο Βάιντμαν θυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν οι εξαγγελίες για μείωση των δημοσιονομιών χρεών που έλειψαν, αλλά η υλοποίηση των κανόνων, η οποία γίνεται πλέον πολύ χαλαρά σε σημείο που η κοινή γνώμη να μην μπορεί να ελέγξει αν τελικά τηρούνται.

«Και λιτότητα και ανάπτυξη»

Την ίδια ώρα σε συζήτηση το πρωί στη γερμανική Βουλή για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέδειξε τον γερμανικό δρόμο ως τον πλέον ορθό για την αντιμετώπιση των χρεών. «Η στρατηγική σταδιακής μείωσης του νέου δανεισμού σε συνδυασμό με περισσότερες επενδύσεις αποδείχθηκε επιτυχής», τόνισε ο Σόιμπλε καλώντας και τις άλλες ευρωπαικές χώρες να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο. Απαντώντας στο γαλλικό και ιταλικό αίτημα χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας παρέπεμψε στο παρελθόν λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος». Απέρριψε ως λανθασμένη την άποψη ότι οι ισοσκελισμένοι προυπολογισμοί αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. «Το δείχνει το παράδειγμά μας. Είμαστε νησίδα ασφαλείας και ατμομηχανή της ανάπτυξης» .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)