to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ναρκωτικά: Αποκαλύψεις και συγκαλύψεις

Κάθε υπόθεση έχει τη δική της ιστορία. Αλλά μας βοηθά να ανακαλέσουμε το κοινωνικό θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι άνομες και εγκληματικές συμπεριφορές.


Οι αποκαλύψεις γύρω από την τεράστια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, με πρωταγωνιστές Έλληνες εφοπλιστές και άλλα πρόσωπα "υπεράνω υποψίας", έχει προκαλέσει δικαιολογημένες απορίες, υποψίες και αποστροφή σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Η εξάρθρωση μιας σπείρας που διακινούσε δύο τόνους ηρωίνης δεν είναι μια συνηθισμένη υπόθεση. Και το γεγονός ότι η επιχείρηση οργανώθηκε σε όλα τα στάδιά της από τις αμερικανικές αρχές δείχνει την υψηλή διασύνδεση των Ελλήνων λαθρεμπόρων με το διεθνές καρτέλ ναρκωτικών. Τι ειρωνεία! Άλλη μια επίδειξη του πολυύμνητου... δαιμόνιου της φυλής!

Τα πρόσωπα, όμως, που αποκαλύπτονται δεν είναι μόνον "ευϋπόληπτοι επιχειρηματίες". Το κοινωνικό προφίλ τους παραπέμπει στην Ελλάδα του χθες, στην "ισχυρή Ελλάδα", που οδήγησε την κοινωνία στη σημερινή κρίση. Στη δεκαετία του '90, με την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και την επικράτηση της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης, με την επέκταση και την επιδείνωση της κοινωνικής εξαθλίωσης παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την επικράτηση ηδονιστικών - καταναλωτικών προτύπων στις "ευημερούσες κοινωνίες", ανάμεσά τους και στην αναδυόμενη "μικρο-ιμπεριαλιστική Ελλάδα", το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών μαζί με το διεθνές εμπόριο λευκής σαρκός (το περιβόητο trafficking γυναικών) καταστάθηκαν κύρια πηγή εύκολου, γρήγορου και βρόμικου πλουτισμού. Το κάθε λογής μαύρο χρήμα, αξιοποιώντας τις ορθάνοιχτες τρύπες του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, καθοδηγούσε την "αυτορύθμιση" του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Μέχρι να 'ρθει η τραγική διάψευση της κρίσης του 2008, από την οποία όμως και πάλι διασώθηκαν οι δίαυλοι του μαύρου χρήματος.

Στα καθ' ημάς, ο γρήγορος και προκλητικός πλουτισμός ατόμων, στην εποχή της "ισχυρής Ελλάδας", δεν προκαλούσε ερωτήματα ούτε έρευνα, αλλά τροφοδοτούσε την εικόνα του "πετυχημένου". Ήταν αδιάψευστο επιχείρημα ότι στον γκλάμορους κόσμο "οι άξιοι ανεβαίνουν". Ήταν τόση η σαγήνη του πλαστικού τρόπου ζωής, που η έκρηξη των μέσων ενημέρωσης στηρίχτηκε στην προβολή της νέας ιλουστρασιόν επαγγελίας. Ήταν τόση η συμβολή των ανομολόγητων πηγών οικονομικής δράσης, ώστε στην αναθεώρηση του ΑΕΠ επί Αλογοσκούφη συμπεριλήφθηκε και ρήτρα αύξησης της "πίτας" από την πορνεία.

Κάθε υπόθεση έχει τη δική της ιστορία. Αλλά μας βοηθά να ανακαλέσουμε το κοινωνικό θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οι άνομες και εγκληματικές συμπεριφορές. Προφανώς τα φαινόμενα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με μόνη την ιδεολογική κριτική, αν και είναι αναγκαία για να γίνει αντιληπτό ότι η διαφθορά και η καταστροφή των ανθρώπων δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ένας αναγκαστικός "παράδεισος". Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων δεν μπορεί να γίνει και με μόνη την αναγκαία κινητοποίηση των διωκτικών μηχανισμών, καθώς μάλιστα ο ναρκο-πόλεμος έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ στο εσωτερικό κάθε χώρας τακτικές προστασίας λειτουργούν μέσα στην αστυνομία.

Ολοένα και περισσότερο καθίσταται φανερό ότι η παγκόσμια κινητοποίηση κατά των ναρκωτικών πρέπει να ξεκινήσει από την εφαρμογή της αντιαπαγορευτικής τακτικής, με την οποία περιορίζεται η μυθώδης κερδοσκοπία γύρω από τα ναρκωτικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)