to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 24.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Νότια Αφρική: Νίκη έπειτα από πέντε μήνες των απεργών μεταλλωρύχων

Τερματίστηκε η πεντάμηνη απεργία των μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική έπειτα και από την επίτευξη συμφωνίας με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης πλατίνας για μισθολογικές αυξήσεις.


Ειδικότερα οι τρεις εταιρείες εξόρυξης πλατίνας κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία με τους απεργούς μεταλλωρύχους στη Νότια Αφρική για τον τερματισμό της πιο μακράς απεργίας στον τομέα μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις.

«Οι εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους την Τετάρτη», ανακοίνωσαν οι εταιρείες Anglo American Platinum, Impala Platinum και Lonmin.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία «τις επόμενες εβδομάδες», καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη έπειτα από πέντε μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Είναι μόνο το πρώτο βήμα για να αποκατασταθεί η δραστηριότητά μας», υπογράμμισε ο Μπεν Μαγκάρα, γενικός διευθυντής της Lonmin. «Δεν είναι αναγκαστικά ώρα για πανηγυρισμούς. Προφανώς δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή την απεργία», πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας προβλέπεται να δοθεί αύξηση στους μεταλλωρύχους με τη μικρότερη εξειδίκευση 950 με 1.000 ραντ (περίπου 70 ευρώ) κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι άλλες κατηγορίες των μεταλλωρύχων θα λάβουν αύξηση 8% για τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια για τα δύο επόμενα χρόνια από 7,5%.

Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013 για τις εταιρείες Amplats και Implats και από την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους για την Lonmin και θα ισχύσει ως τις 30 Ιουνίου 2016, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εταιρειών.

Παρόλα αυτά οι μεταλλωρύχοι δεν θα λάβουν τα 12.500 ραντ μηνιαίως (880 ευρώ) που ζητούσαν από τις πρώτες απεργίες που είχαν κηρύξει το 2012.

«Είναι μια νίκη για όλους τους εργάτες της Νότιας Αφρικής» και μια συμφωνία «οπωσδήποτε αξιοπρεπής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του συνδικάτου Amcu Τζόζεφ Ματουντζούα, εκτιμώντας ότι το συνδικάτο του κέρδισε περισσότερα απ’ ό,τι το αντίπαλο NUM έπειτα από δέκα εβδομάδες απεργίας στα τέλη του 2013 στην εταιρεία Northam Platinum.

«Είμαστε χαρούμενοι που ανακοινώνουμε το καλό νέο (…) που βλέπουμε το τέλος αυτής της παρατεταμένης, αλλά απαραίτητης απεργίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)