to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διπλό άδειασμα Σαμαρά από ΔΝΤ

Με ένα διπλό "ναι μεν, αλλά" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άδειασε χθες την κυβέρνηση Σαμαρά δείχνοντας πως δεν συμμερίζεται ούτε την ευκολία με την οποία δηλώνεται πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ούτε την ευφορία περί άμεσης "κανονικής" επιστροφής στις αγορές.


Το πρώτο άδειασμα ήλθε όταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης «νέων μέτρων» δήλωσε μεν ότι «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016) θα απαιτήσουν «πρόσθετες προσπάθειες». Εμμέσως δηλαδή προανήγγειλε σκληρότερη πολιτική μαζί με τα όποια μέτρα χρειαστούν για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων την ερχόμενη διετία, για να διαψεύσει έτσι το επικοινωνιακό παιχνίδι καθησυχασμού που επιχείρησε η κυβέρνηση με αφορμή την αποκάλυψη της "Αυγής" για την υπογραφή του πρωθυπουργού ότι δεσμεύεται για λήψη νέων μέτρων αν αυτό ζητηθεί από τους δανειστές της χώρας.

Το δεύτερο άδειασμα ήλθε όταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε μεν ότι "καλωσορίζει" την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω επτατούς ομολόγου, αλλά είπε επίσης: «...αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές...".

Και σαν να μη αρκούσαν αυτά, ο εκπρόσωπος έδειξε ότι υπάρχουν χώρες και κυβερνήσεις διαφορετικών ταχυτήτων ως προς τη συμπεριφορά του ΔΝΤ απέναντί τους. Σε ερώτηση επί της «δημόσιας απολογίας» Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, απάντησε ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές». Σε δεύτερη ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο Τζ. Ράις είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)