to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 18.06.2014

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Ε. Τσακαλώτος: Να γονατίζεις τους δανειολήπτες, δεν έχει κανένα όφελος για την οικονομία (βίντεο)

«Σε μεγάλη ύφεση, οι τράπεζες, δεν παίρνουν ποτέ πάνω από 25% από τα κόκκινα δάνεια. Απαιτείται λοιπόν ένας οργανισμός διαχείρισης που θα πει στις τράπεζες, ότι θα πάρετε 25%, εγώ θα σας δώσω 50% και θα μοιράσει κάτι στους φορολογούμενους, κάτι στις τράπεζες και κάτι στους ιδιοκτήτες


«Σε μεγάλη ύφεση, οι τράπεζες, δεν παίρνουν ποτέ πάνω από 25% από τα κόκκινα δάνεια. Απαιτείται λοιπόν ένας οργανισμός διαχείρισης που θα πει στις τράπεζες, ότι θα πάρετε 25%, εγώ θα σας δώσω 50% και θα μοιράσει κάτι στους φορολογούμενους, κάτι στις τράπεζες και κάτι στους ιδιοκτήτες.  Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους φορολογούμενους αφού ο οργανισμός αυτός θα βοηθάει την οικονομία» πρότεινε ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τα κόκκινα δάνεια το πρωί, στο Mega.

Αυτή είναι μια εφικτή λύση που έχει εφαρμοστεί για παράδειγμα στην Αμερική και σε άλλες προηγμένες χώρες, αναφέρθηκε σε πρόσφατο συνέδριο, από τον ελληνοαμερικάνο οικονομολόγο John Γιαννακόπουλο του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Ο φορέας που θα αναλάμβανε την οργάνωση, θα μπορούσε να ήταν ένα κομμάτι του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας) και η χρηματοδότηση να γίνει με βάση ότι όταν θα φτιαχτεί η οικονομία, ένα κομμάτι θα το πάρει πίσω. «Είναι μια λύση που εμπνέεται από τον Σαίξπηρ και τον Έμπορο της Βενετίας. Το ΤΧΣ θα ενέχει ρόλο ενδιάμεσου διαπραγματευτή, ενώ βασίζεται στη λογική ότι το να γονατίζεις τους ανθρώπους, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και κανένα όφελος για την οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι στη λύση αυτή διαφωνεί η Ε.Ε. και η κυβέρνηση».

Για το κείμενο των 53 προς την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Στόχος μας είναι ένα κόμμα που θα είναι πιο ανοικτό στην κοινωνία και θα δουλεύει περισσότερο συλλογικά» είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο κείμενο των 53 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την επικείμενη συζήτηση της Κ.Ε. για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη χάραξη της περαιτέρω πορείας.

Άσκησε κριτική στη δημοσιοποίηση της επιστολής καθώς πρόκειται για ένα εσωτερικό κείμενο που στάλθηκε στα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως στόχο να αποτελέσει βάση για διάλογο και συζήτηση. Ένα κόμμα που μεγαλώνει ξαφνικά είναι λογικό να αντιμετωπίζει ζητήματα που πρέπει να συζητιούνται στα όργανά του.

Δεν υπάρχει μια κυνική αντιμετώπιση όταν κάτι δεν πάει καλά, είναι ζητήματα που αφορούν την διεύρυνση της εσωτερικής δημοκρατίας και προκύπτουν από την εκτόξευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό του από ένα κόμμα του 4%.

Προβληματικές οι  θέσεις του Λομβέρδου

«Ενδιάμεση και προβληματική η θέση του κου Λομβέρδου» δήλωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, είτε είσαι με τη γραμμή της κυβέρνησης ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε την πολιτική αυτή, ή είσαι μαζί με τους ανθρώπους που ΠΑΣΟΚ που λένε ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτή η πολιτική απέτυχε.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση πρόσθεσε ότι «ηγεμονία μόνιμη και σταθερή με τον Χαρδούβελη, δεν γίνεται και δεν θα ξανααποκτήσετε το κόσμο που χάσατε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)