to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 17.06.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας δε γίνεται χωρίς ήττα της πολιτικής Σαμαρά

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ REAL FM (Ν.Χατζηνικολάου)


  • Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιό σας για το θέμα των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτό γιατί ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοϊδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά γενικότερα ότι κάνει εμπόριο απελπισίας..

Ναι.. Νεκροθάφτης της ελπίδας… Αυτή τη φράση… Νομίζω ότι εκείνο το οποίο παρακολουθούμε από χθες, και όχι μόνο στο θέμα των εισιτηρίων, είναι μια άλλη επιχείρηση εξαπάτησης του κόσμου. Διότι τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχουν κατηγορίες όπου επιβαρύνονται μέσω των νέων ρυθμίσεων για τα εισιτήρια και υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου ελαφρύνονται. Άρα αυτό δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε σε μια άλλη πραγματικότητα μιας γενικευμένης ελάφρυνσης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει στις μέρες μας, που ξέρετε ότι και το παραμικρό λεπτό και το παραμικρό ευρώ πια είναι μια υπόθεση πολύ σημαντική για τον καθέναν.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο. Δεν ξέρω αν είδατε την είδηση χθες, ότι επιστρέφει, λέει, ο 13ος μισθός και κάτω από τον τίτλο αυτού του ρεπορτάζ υπήρχε η σκέψη να υπάρξει από το φθινόπωρο ένα μπόνους παραγωγικότητας για ποιους και κάτω από ποιες προϋποθέσεις άγνωστο. Τι σχέση έχει αυτό με την επιστροφή του 13ου μισθού, κανείς δεν το ξέρει. Παρόλα αυτά η είδηση ήταν αυτή. Κι όποιος το πιστέψει. Είναι δηλαδή μια συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης του κόσμου και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία διαλύει νομίζω τέτοιου είδους απέλπιδες προσπάθειες από μια κυβέρνηση που πραγματικά έχει χάσει τον μπούσουλα.

  • Τώρα έρχομαι στο σημερινό πρώτο θέμα της ΑΥΓΗΣ… Έχει τίτλο, βέτο της τρόικας και για το ΕΣΠΑ. Εκβιάζουν εφαρμογή μνημονίου για 19 δις μέχρι το 2020. Τράπεζα της Ελλάδος. Η Κομισιόν συνδέει την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων με την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής. Η ερώτηση είναι απλή και σαφής. Συμφωνείτε με την πρόταση Καμμένου να μην παίρνουμε πλέον τα χρήματα του ΕΣΠΑ;

Το αντίθετο, θα έλεγα…

  • Γιατί ο κ. Καμμένος λέει, κόψτε το ΕΣΠΑ, μην το παίρνετε, να χάσουν τους τόκους, να δούμε ποιοι θα βγουν ζημιωμένοι…

Το αντίθετο θα έλεγα, διότι το ΕΣΠΑ εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη λογική στο πώς είναι διαμορφωμένη η πραγματικότητα στην Ευρώπη. Προσπαθεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αντιθέσεων που υπάρχουν εντός του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Έχει μια λογική το ΕΣΠΑ. Προκρίνονται συγκεκριμένες επενδύσεις, συγκεκριμένες κατηγορίες και περιπτώσεις. Αλλά το γεγονός ότι αυτού του είδους το αναπτυξιακό εργαλείο συσχετίζεται με την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η θηλιά, που λέγεται μνημόνιο και πρόγραμμα προσαρμογής, έχει πια φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο ώστε πραγματικά πολύ δύσκολα μπορεί να ανασαίνει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πολλά βήματα παραπέρα αν δεν απαλλαγούμε απ΄ αυτή τη θηλιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Οι εκβιασμοί πλέον είναι απανωτοί. Η πραγματικότητα την οποία δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση και αποδέχτηκε, την έχει καταστήσει όμηρο και την ίδια. Άρα λοιπόν πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν μπορεί λοιπόν να βγαίνει ο κ. Σαμαράς την Κυριακή και να μιλάει για το φως στο τούνελ, για ανάπτυξη και την ίδια στιγμή να τρώει το χαστούκι, το ένα πίσω από το άλλο, από τους δανειστές. Οι οποίοι τι του υπενθυμίζουν; Αυτά που ο ίδιος έχει συμφωνήσει, αυτά που ο ίδιος μας καλεί να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα. Το βλέπετε. Προχθές η καινούργια κυβερνητική εκπρόσωπος βγήκε και είπε ότι εν πάση περιπτώσει εμείς δεν αμφισβητούμε ούτε τα προαπαιτούμενα, ούτε τους όρους εφαρμογής του προγράμματος. Έτσι όμως δεν πάει.

  • Εσείς πιστεύετε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, ακόμη κι αν από την άλλη πλευρά κλείσει η κάνουλα για τις δύο υποδόσεις που περιμένουμε;…

Μα κ. Χατζηνικολάου, αυτή τη συζήτηση την έχουμε κάνει και μαζί και είχε γίνει και μπροστά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις όπου θα παίρναμε τη δόση.

  • Το ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο.

Πάντα το ίδιο πρόγραμμα, σου δίνουν τα λεφτά λίγο πριν τη στιγμή που ο δείκτης φτάσει στο κόκκινο, και ποτέ δε σου φτάνουν και συνεχώς ανακυκλώνεται ένα χρέος το οποίο μεγαλώνει, και όλα αυτά γιατί γίνονται; Για να μπορέσουν να περάσουν αυτές οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές – μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν φέρει τα πάνω κάτω και έχουν οδηγήσει πια σε μια άλλη κατάσταση, εμπεδώνουν αυτό που ονομάζουμε εμείς «καθεστώς μνημονίου». Όχι για ένα – δυο χρόνια, αλλά για τα επόμενα πολλά χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες.

  • Αν η κυβέρνηση δεχόταν να συζητήσει τη διεκδίκηση διαγραφής του χρέους, θα καθόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι μαζί της να χαράξετε από κοινού γραμμή και να διαπραγματευτείτε από κοινού με τους δανειστές. Αν η κυβέρνηση δώσει ένα σήμα ότι μπαίνει στη συζήτηση για ένα κούρουμα. Γιατί μέχρι τώρα μιλάει για επιμήκυνση. Η μισή μιλάει για επιμήκυνση, γιατί ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει στη Real News πρόσφατα ότι είναι βιώσιμο αυτό το χρέος.

Ακριβώς. Άρα, μου λέτε ότι αν επισήμως η κυβέρνηση έλεγε ότι πήρε το δρόμο λάθος.

  • Λέω αν σας έλεγε η κυβέρνηση, ελάτε να τα συζητήσουμε όλα για το θέμα του χρέους. Θα πηγαίνατε;

Μην συσκοτίζουμε την κατάσταση επικαλούμενοι δήθεν την ανάγκη μιας εθνικής φωνής. Η υπόθεση του χρέους έχει να κάνει με συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία έχουν πρόσημο προοδευτικό ή νεοφιλελεύθερο, πρόσημο λιτότητας. Μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές που κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Εάν, λοιπόν, προφανώς θέλουμε να έχουμε μια εκπροσώπηση υπέρ των συμφερόντων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό προϋποθέτει την ήττα των πολιτικών που υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή, του σχεδίου της κας Μέρκελ. Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

  • Δεν μου απαντήσατε στην ερώτησή μου. Λέω, αν σας πουν είναι ανοικτά όλα, ελάτε στο τραπέζι να βρούμε μια κοινή εθνική γραμμή.

Νομίζω ότι σας απάντησα. Μέσα από την παραδοχή ότι αυτοί αποτύχανε, έκαναν λάθη, μέσα από τη δημόσια αυτοκριτική και βέβαια μέσα από το να …..

  • Να αυτομαστιγωθούν στην πλατεία Συντάγματος, δηλαδή, για να συνεννοηθείτε για το θέμα του χρέους;

Το λιγότερο θα ήταν αυτό, υπάρχει και η παραίτηση ξέρετε στην πολιτική.

  • Σας ευχαριστώ κ. Σκουρλέτη. Καλημέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)