to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρωτοβουλία Ειρήνης “Serajevo PEACE EVENTS”

Πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2014, η Πρωτοβουλία Ειρήνης “Serajevo PEACE EVENTS”, που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.


Φωτογραφία από την τελετή έναρξης

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σαράγεβο, έλαβαν μέρος περίπου 2500 ακτιβιστές και μέλη οργανώσεων (αριστερών , αντιπολεμικών, ΜΚΟ, φεμινιστικών κ.α). Οι συζητήσεις χωρίζονταν σε 5 θεματικές και υλοποιήθηκαν στα αντίστοιχα «στρογγυλά τραπέζια. Οι θεματικές ήταν: α) Ο Πολιτισμός της Ειρήνης και της Μη βίας, β) «Φύλο, Γυναίκες και Ειρήνη»  γ) «Μιλιταρισμός και Εναλλακτικές» δ) «Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη» ε) «Συμφιλίωση-Αντιμετωπίζοντας το παρελθόν». Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 workshops πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα, στα οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 100 οργανώσεις.

Πανηγυρική ήταν η τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο Bosnia Culture Center, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου η προγραμματική συνέλευση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πρωτοβουλίας Ειρήνης. Πέραν των συζητήσεων,  έγινε την 1η ημέρα της πρωτοβουλίας ειρήνης, συμβολική πορεία από γυναίκες κυρίως, -διαφόρων οργανώσεων-, η οποία κατευθύνθηκε  συμβολικά προς τους τόπους λατρείας όλων των εκκλησιών. Κοινή πορεία στην πόλη του Σεράγεβο και διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε επίσης από τα μέλη της Παλαιστινιακής και Κουρδικής αντιπροσωπείας. Το τετραήμερο των εκδηλώσεων έγιναν  διάφορες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στα θύματα των πρόσφατων πλημμύρων.

 Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων είχαν πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο τον τελευταίο 1,5 χρόνο τρεις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής, και πολλές διευρυμένες συνελεύσεις από Βόσνιους διοργανωτές. Εργάσθηκαν εθελοντικά 200 μεταφραστές στα round tables και στα workshops. Το κόστος της διοργάνωσης υπολογίστηκε από τους διοργανωτές σε 50.000 ευρώ.

Στα αρνητικά της διοργάνωσης καταγράφονται η απουσία κεντρικής διαδήλωσης στην πόλη που θα συνέβαλε να γίνει περισσότερο ορατό το διεθνές αυτό γεγονός στην τοπική κοινωνία, και η μεγάλη διασπορά των workshops σε διάφορα σημεία της πόλης που δυσχέραινε την συμμετοχή, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων των μελών των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν σε αυτά με τους λοιπούς ακτιβιστές. Επικρίθηκε σφοδρά επίσης από πολλούς ακτιβιστές, –ανάμεσα σε αυτούς και από πολλά μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας- η συμμετοχή και προνομιακή προβολή της αμερικανικής κυβερνητικής οργάνωσης USAID η οποία ήταν  μία από τις χορηγούς της διοργάνωσης. Η USAID έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας. Έπειτα από την καταγγελία που υπέγραψαν τα μέλη διαφόρων αντιπροσωπειών, η USAID απέσυρε την στήριξη της προς την διοργάνωση.

            Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπεία συμμετείχαν στην διοργάνωση και παρακολούθηση σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν, ανέπτυξαν κοινές δράσεις με την Τούρκικη αντιπροσωπεία όπως η κοινή διοργάνωση σεμιναρίου και  η ανάρτηση πανώ του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερά στην ιστορική γέφυρα του Μόσταρ, η οποία είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά τον πόλεμο. Μέλη του τμήματος της ελληνικής αντιπροσωπείας από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων είχαν ενημέρωση από τον Έλληνα Πρέσβη, τον Αντιδήμαρχο του Σεράγεβο, και πραγματοποίησαν συνάντηση με το Νέο Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για ανταλλαγή απόψεων.

Το Σαράγιεβο έγινε τον Ιούνη το σημείο παγκόσμιας συνάντησης για ακτιβιστές, ερευνητές και μέλη διεθνών οργανώσεων.  Συζητήθηκαν κινηματικά αποτελέσματα  και οι προκλήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ειρήνης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα τα παραπάνω θέματα.

 *μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Σεράγεβο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)