to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 11.06.2014

Διεθνή

Βραζιλία, 24 ώρες πριν το Μουντιάλ: Οι εργαζόμενοι στο Μετρό αποφασίζουν για την απεργία (ενημέρωση)

Η Βραζιλία είναι «έτοιμη, εντός και εκτός γηπέδων» δηλώνει την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, 24 ώρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ


Οι εργαζόμενοι του μετρό στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, έχουν αναστείλει την απεργία (που είχε κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών) προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Την Τετάρτη θα αποφασισεί η συνέχιση ή μη της απεργίας. Παράλληλα, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι κατέλαβαν χώρο 4 χιλιόμετρα μακριά απο το στάδιο του Σάο Πάολο και έστησαν εκατοντάδες σκηνές-διαμαρτυρίας ενάντια στο Μουντιάλ. Ο καταυλισμός-διαμαρτυρία αποτελεί τμήμα των συνεχών κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί το Κίνημα των Άστεγων Εργαζόμενων (Movimento dos Trabalhadores Sem-Teto, or MTST) ενάντια στο τεράστιο κόστος της διοργάνωσης του Μουντιάλ που έφτασε τα 11 δις ευρώ τη στιγμή που η φτώχεια θερίζει και οι πολίτες μαστίζονται απο ελλείψεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. 

Η πενθήμερη διακοπή στα δρομολόγια του μετρό προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος σε μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στον κόσμο λίγα εικοσιτετράωρα πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του πολυδάπανου Μουντιάλ. Το συνδικάτο προειδοποίησε ότι η απεργία θα συνεχιστεί την Πέμπτη - όταν Σάο Πάολο φιλοξενεί τον εναρκτήριο αγώνα της Εθνικής Βραζιλίας με αντίπαλο την Κροατία- εάν τα αιτήματά του δεν ικανοποιηθούν (στην παρακάτω φωτογραφία το γήπεδο του Σάο Πάολο που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα - δείτε περισσότερα για την καταστολή των απεργών ΕΔΩ).  

View of the Arena se Sao Paulo in Sao Paulo on 8 June, 2014

Έτοιμη η Βραζιλία δηλώνει η Ρούσεφ

Απευθυνόμενη στο βραζιλιάνικο έθνος μέσω τηλεοράσεως και ραδιοφώνου η πρόεδρος Ρούσεφ καλωσόρισε τους φιλάθλους από όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι η Βραζιλία τους περιμένει «με ανοικτές αγκάλες», όπως ακριβώς και ο Χριστός ο Λυτρωτής το περίφημο άγαλμα με θέα στον κόλπο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Η Βραζιλία έχει ξεπεράσει τα βασικά εμπόδια και είναι έτοιμη εντός και εκτός γηπέδων» ανέφερε η πρόεδρος Ρούσεφ. «Έχουμε δημιουργήσει, αναβαθμισμένα αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, γέφυρες, δρόμους πρόσβασης, γραμμές γρήγορης διέλευσης» είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας.

Αυτά τα επιτεύγματα «δεν θα πάνε στις βαλίτσες των τουριστών μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μείνουν εδώ, προς όφελος όλων των Βραζιλιάνων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαρκεί μόλις ένα μήνα, αλλά τα οφέλη παραμένουν εδώ για πάντα» συμπλήρωσε.

 

Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, Πέμπτη στις 6 το απόγευμα

Θυμίζουμε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των δημοσίων αγαθών, οι εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους, η εκδίωξη των ήδη εξαθλιωμένων κατοίκων των παραγκουπόλεων, οι εκτοπίσεις ιθαγενών πληθυσμών,η  παιδική και καταναγκαστική πορνεία, τα εργατικά ατυχήματα για χάρη της επιτάχυνσης των έργων συνθέτουν την πραγματική εικόνα πίσω από την πολυδιαφημισμένη φιέστα του Μουντιάλ, εξ' ου και οι σφοδρές αντιδράσεις του λαού της Βραζιλίας. Την Πέμπτη 12 Ιούνη στις 6μ.μ διοργανώνεται συγκέντρωση στην πρεσβεία της Βραζιλίας (Βασ. Σοφίας 23).

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, bbc.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)