to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 11.06.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Mνημόνιο, λιτότητα, χαμηλοί μισθοί γίνονται καθεστώς (βίντεο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν κινδυνεύει ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Ευρώπη από την Αριστερά και πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε στη μονιμοποίηση της λιτότητας και του Μνημονίου» επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο Ευκλ. Τσακαλώτος.


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν κινδυνεύει ούτε η Ευρωζώνη, ούτε η Ευρώπη από την Αριστερά και πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε στη μονιμοποίηση της λιτότητας και του Μνημονίου» επεσήμανε στο ΣΚΑΙ ο Ευκλ. Τσακαλώτος θέτοντας το ερώτημα για το μήνυμα των Ευρωεκλογών στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι στο Νότο αυξήθηκαν οι δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ στο Βορρά της ακροδεξιάς. «Μήπως ότι αν είχαμε πιο αυστηρούς κανόνες δεν θα νικούσαν ο Φαράνζ και η Λεπέν, ή ακριβώς ότι αυτοί οι κανόνες, αυτή η εμμονή, οδηγούν στην αύξηση της ακροδεξιάς και στη διάλυση της Ευρώπης».

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήταν πολύ συγκεκριμένο, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ακόμα όμως και χωρίς αυτό, οι καινούργιοι δημοσιονομικοί κανόνες αποτελούν ένα τόσο σφιχτό πλαίσιο που θα απαιτηθεί να ψηφιστεί σε όλη την Ευρώπη, που ακόμα και «να μην υπάρχει μνημόνιο, το μνημόνιο γίνεται καθεστώς».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στην περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας  που ζητά το ΔΝΤ στην έκθεση του (που δημοσίευσε χτες), αναρωτώμενος αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάει σε ένα εργοστάσιο  να δουν τις συνθήκες; «Ζούγκλα επικρατεί, ο εργοδότης κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει και γνωρίζει ότι κανένας επιθεωρητής εργασίας δεν πρόκειται να το ελέγξει, ακόμα και οι ελάχιστοι νόμοι που απόμειναν δεν εφαρμόζονται» συμπλήρωσε.

Ο νεοφιλελευθερισμός κυβερνά 30 χρόνια, ο κρατισμός φταίει για την κρίση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλλει τις προτάσεις του και όταν μιλάει για διαγραφή του χρέους εισπράττει συχνά τον χλευασμό των πολιτικών του αντιπάλων που τις περισσότερες φορές στηρίζεται σε λάθος οικονομικά. Εξέφρασε μάλιστα, την δυσπιστία του κατά πόσο «οι κυρίαρχες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς θέλουν να μειωθεί το χρέος, ώστε να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική».

«Ο Γκίκας Χαρδούβελης  και ο Γ. Στουρνάρας έχουν ως πρόταγμά τους τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των μισθών, ώστε να προκύψει ανταγωνιστικότητα. Τα μέτρα, που παίρνουν είναι επιλογή τους.» Ο ΣΥΡΙZA βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις επιλογές και ζητά τη μείωση του χρέους για να δοθεί η δυνατότητα να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Ο στόχος του δηλαδή είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα αυτοί πρεσβεύουν, δηλαδή ότι, η λιτότητα και οι χαμηλοί μισθοί πρέπει να γίνουν καθεστώς . «Εμείς έχουμε ένα διαφορετικό όραμα, σε προτάσεις και ιδέες για όλη την Ευρώπη», δεν μπορεί να τεθεί θέμα εθνικής διαπραγμάτευσης.

Οι ιδέες του νεοφιλελευθερισμού κυβερνούν 20, 30 χρόνια, στην οκταετία του Σημίτη ήμασταν πρωταθλητές στις ιδιωτικοποιήσεις και τη φιλελευθεροποίηση των αγορών, υπουργοί οικονομίας ήταν ο Χριστοδουλάκης, ο Αλογοσκούφης, φταίει ο κρατισμός λοιπόν για την κρίση στην Ευρώπη, την Ισπανία, την Ιταλία;

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)