to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 10.06.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός εγγυάται τη συνέχιση των μνημονίων»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» (Γ. Παπαδάκης)


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι από εδώ και πέρα θα έρθει σε σύγκρουση με την τρόικα, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Είναι κοντά στη δική σας λογική η σύγκρουση αυτή;

Καταρχάς, δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή θα έρθει σε σύγκρουση με την τρόικα, διότι μέχρι σήμερα μας έχει συνηθίσει –κάτι που προοιωνίζει και η νέα της σύνθεση–, όταν συζητά με την τρόικα, να συζητά γονυπετής, με την πολιτική έννοια του όρου, και να μην μεταφέρει τη φωνή του ελληνικού λαού. Πιστεύω λοιπόν ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη στο Υπουργείο Οικονομικών εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα προχωρήσει σε συγκρούσεις, καθώς ο κ. Χαρδούβελης είναι «της ίδιας κοπής» με τον κ. Στουρνάρα. Ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των «σημιτανθρώπων» που έχουν ευθύνη για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’90 έως σήμερα καθώς και για τα καταστροφικά μνημόνια και, επίσης, είναι ένας από τα στελέχη-στυλοβάτες των τραπεζών. Με άλλα λόγια, η τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη ως υπουργού Οικονομικών είναι η εγγύηση που έδωσε ο κ. Σαμαράς στην τρόικα και τους δανειστές ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να κάνει συγκρούσεις, αλλά θα συνεχίσει την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να κάνω ένα σχόλιο για το Δίστομο. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όσους δολοφονήθηκαν από τον φασισμό. Είναι ημέρα αναστοχασμού αλλά και γνώσης όσον αφορά την εγκληματική φύση του φασισμού και του ναζισμού και το τι ακριβώς σημαίνει για τις μελλοντικές γενιές το γεγονός ότι ξανασηκώνει κεφάλι στη χώρα μας. Επίσης, σήμερα είναι η ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας οφείλουν να διεκδικήσουν από τη Γερμανία αυτά που η τελευταία οφείλει στη χώρα μας, τόσο για τη σφαγή του Δίστομου όσο και για πολλά άλλα, δηλαδή τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικροομολογιούχους που έπεσαν θύμα του PSI, του λεγόμενου «κουρέματος του χρέους». Οι περιπτώσεις αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αδικία. Ενώ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ –χρήματα του ελληνικού λαού–, και μάλιστα επιστράφηκαν στα χέρια των παλαιών τους μετόχων-τραπεζιτών που τις οδήγησαν στη χρεωκοπία με ζημία του ελληνικού Δημοσίου, η ζημία που υπέστησαν τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι μικροομολογιούχοι εξαιτίας του κουρέματος δεν αποκαταστάθηκε. Τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν με καταστροφή και ήδη έχουν εξαγγελθεί νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από 1η Ιουλίου 2014 αλλά και των κύριων από 1η Ιανουαρίου 2015. Από την άλλη πλευρά, οι μικροομολογιούχοι, που δεν ήταν επενδυτές αλλά αποταμιευτές, κινδυνεύουν με πείνα και πλήρη εξαθλίωση. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη κοινωνική αδικία που θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Αυτή η κυβέρνηση είναι «μακράς πνοής» ή μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει το φθινόπωρο σε εκλογές τη χώρα;

Θεωρώ ότι δύσκολα θα είναι «μακράς πνοής», διότι καταρχάς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, το ζήτημα του δημοσίου χρέους. Κατά τη δική μας άποψη, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό θα συμβάλει στο να συνεχιστεί η αποσύνθεσή της. Επιπλέον, το κυριότερο είναι ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αναλάβει μνημονιακές δεσμεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πρέπει να «περάσει» δώδεκα προαπαιτούμενα της τρόικας, τα οποία θα μεταφραστούν σε νέα επώδυνα μέτρα πάνω σε μισθούς, συντάξεις, φόρους και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αυτή έχει χαρακτήρα εκτελεστικό όσον αφορά τις εντολές και της προαπαιτήσεις της τρόικα, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, το οποίο θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν εξελίσσεται καθόλου καλά. Ήδη απομυθοποιείται αυτό που έλεγαν οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ότι δηλαδή υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Για την τρόικα και τους δανειστές όμως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αρκετό. Θέλουν να κλειδώσουν το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού –ακούγεται ότι αυτό ανέρχεται στα 9-10 δις ευρώ, άρα θα υπάρξει νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, όπως είπαν ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Ντάισελμπλουμ μια μέρα μετά τις εκλογές–, θέλουν να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών, για να φανεί τι χρήματα αυτές θα χρειαστούν και, επίσης, θέλουν να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο οι έλεγχοι της τρόικα. Από ό,τι φαίνεται, η συζήτηση που γίνεται περιστρέφεται γύρω από την επιμήκυνση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους ή τη μικρή μείωση των επιτοκίων. Τα μέτρα αυτά όμως δεν συνιστούν λύσεις, αλλά θα παρατείνουν μέχρι και τα δισέγγονά μας αυτήν τη θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού. Διότι το δημόσιο χρέος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θηλιά. Η μόνη λύση επομένως είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χωρίς μια τέτοια διαγραφή, η χώρα δεν θα μπορέσει να ανασάνει. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους. με όρους ευνοϊκούς και συμφέροντες για τον ελληνικό λαό. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται μια αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση, με «φρέσκια» λαϊκή εντολή, η οποία θα έχει την πολιτική βούληση να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουν να ανασάνουν η χώρα και ο λαός, δεν θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα, δεν θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και κανείς δεν θα δανείζει στην Ελλάδα χρήματα, με τον τρόπο που δανείζονται οι άλλες χώρες.

Πώς σχολιάζετε τα όσα γράφονται για τους τρόπους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της εικόνας και της πραγματικότητας που επικρατεί στη Βουλή των Ελλήνων. Αν και το ελληνικό κοινοβούλιο ήταν ήδη απαξιωμένο στα μάτια του λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω του περιεχομένου των νομοθετημάτων, τα οποία ψηφίζονταν από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα οποία καταδίκαζαν τον ελληνικό λαό στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πείνα και τη δυστυχία, είναι επίσης απαξιωμένο και λόγω της εικόνας που παρουσιάζεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Διότι, προκειμένου η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 180 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, βρίσκεται σε ένα διαρκές πολιτικό παζάρι με βουλευτές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Στο παρελθόν το αποκαλούσαν αποστασία και συναλλαγή. Τώρα το αποκαλούν ορθολογική πολιτική συμπεριφορά. Οι πρακτικές αυτές δεν δικαιολογούνται στο όνομα της παραμονής στην εξουσία μιας κυβέρνησης, η οποία ως μοναδικό της στόχο έχει τη συνέχιση πολιτικών υπέρ των συμφερόντων των δανειστών της χώρας. Είναι απαράδεκτες και οδηγούν στην εξαθλίωση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών της χώρας μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)