to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 10.06.2014

Κοινωνία

Αντίθετοι οι πολίτες της Καβάλας στην εγκατάσταση μονάδας LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)

«Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας, που θέτει σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας και περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής και του τόπου μας, μας καλεί να δώσουμε άλλη μια μεγάλη μάχη, μαζί με το σύνολο της κοινωνίας της Καβάλας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων


¨Οπως προσθέτει:

Μια μάχη που πρέπει να είναι μαζική, δυναμική και νικηφόρα, όπως είναι επί τόσα χρόνια οι αγώνες μας ενάντια στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, ενάντια στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και υπέρ της προάσπισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συνεδρίασε εχθές για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, αποφάσισε τα εξής:

Συμμετέχουμε μαζί με τον Δήμο Καβάλας και τους άλλους φορείς στην οργανωτική επιτροπή για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην εγκατάσταση της μονάδας LNG και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα – όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν – ότι στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες.

Ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοιου είδους εγκατάσταση. Οι μονάδες αποθήκευσης LNG χαρακτηρίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως εγκαταστάσεις πολύ υψηλής επικινδυνότητας, για τις οποίες απαιτούνται υψηλά μέτρα ασφαλείας και μεγάλες αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές. Αυτό όχι μόνο παραβλέπεται κατά εγκληματικό τρόπο, στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης μονάδας στον κόλπο της Καβάλας, αλλά παραβλέπεται επιπλέον η γειτνίαση της με άλλες δύο εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, του εργοστασίου Λιπασμάτων και των Πετρελαίων! Έτσι πολλαπλασιάζονται δραματικά οι πιθανότητες και οι συνέπειες ενός μεγάλης έκτασης βιομηχανικού ατυχήματος. 

Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας να έρθουν το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου στο τραπεζάκι της Συντονιστικής Επιτροπής, στην πλατεία Καπνεργάτη, για να ενημερωθούν εκτενέστερα, να υπογράψουν κατά της εγκατάστασης LNG και από κοινού σε μια ανοιχτή λαϊκή συνέλευση να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας. Καλούμε επίσης συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται.

Οφείλουμε όλοι να λάβουμε υπόψη ότι αυτή η μάχη θα δοθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τοπίο. Οι πολιτικές των μνημονίων οδήγησαν την χώρα μας σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και πολλοί από εμάς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσης. Αυτό οφείλει να μας κάνει ακόμη περισσότερο μαχητικούς. Η εγκατάσταση που προωθείται και μάλιστα με την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και σκανδαλώδη μέθοδο του “fast track” δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές εκποίησης του δημόσιου πλούτου, τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας και αφανίζουν παραγωγικές δραστηριότητες που για χρόνια στηρίζουν την τοπική οικονομία, όπως η παράκτια αλιεία, η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός κλπ. Ο αγώνας απέναντι στις πολιτικές αυτές είναι ένας αγώνας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Ένας αγώνας για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, που δεν είναι αναλώσιμη, δεν χαρίζεται, δεν εκποιείται και ΔΕΝ ΘΑ ΤΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΦΟΒΟ! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)