to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:59 | 08.06.2014

Διεθνή

Αυστρία: Ο ηγέτης της ακροδεξιάς κάλεσε τον Ερντογάν να «μείνει σπίτι του»

Το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, το FPÖ, τάσσεται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θέσεις ανοικτά αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές


Ο πρόεδρος του ακροδεξιού κι εθνικιστικού Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) της Αυστρίας κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Βιέννη αυτόν τον μήνα, να «μείνει στο σπίτι του», όπως γράφει η εφημερίδα Österreich.

«Δεν χρειαζόμαστε τον Ερντογάν στη Βιέννη. Θα του έλεγα: Ερντογάν, μείνε σπίτι σου», δήλωσε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην Έστεραϊχ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει επιδοθεί σε «εκστρατεία προπαγάνδας για το Ερντογανιστάν του».

Ο Ερντογάν - ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου - αναμένεται να επισκεφθεί την 19η Ιουνίου την πρωτεύουσα της Αυστρίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του σε χώρες της Ευρώπης όπου διαμένουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες.

Στην Αυστρία ζουν περίπου 100.000 Τούρκοι υπήκοοι με δικαίωμα ψήφου.

«Εάν θέλει να έλθει για μια επίσημη επίσκεψη, μπορεί ασφαλώς να το κάνει. Αλλά δεν προβλέπει να συναντηθεί με πολιτικούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βιέννη», είπε ο Στράχε. «Πρόκειται μόνο για μια εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ του Ερντογανιστάν του. Το βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητικό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει μια «παράλληλη κοινωνία» στην Αυστρία και μια «νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Το FPÖ τάσσεται εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει θέσεις ανοικτά αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές.

Στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, το FPÖ, το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στη ίδια πολιτική ομάδα με το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας και τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας, συγκέντρωσε το 19,7% των ψήφων, ενισχύοντας τη θέση του ως η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Αυστρία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)