to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 05.06.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το νερό δεν μπορεί να παρακαμφθούν από κανέναν

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρική Μακεδονίας


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη χώρα εγκλωβισμένη σε μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους μνημονιακή πολιτική. Παραλίες, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτοί πόροι, ακόμα και το νερό, το απαραίτητο συστατικό για τη ζωή είναι σε διαδικασία εκποίησης, σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πώλησης, πράγμα που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα όμως είχα τη χαρά να συναντηθώ με τους εκπροσώπους των δήμων της Θεσσαλονίκης που, μαζί με την τοπική κοινωνία, συγκρότησαν ένα ευρύ και αρραγές πλουραλιστικό μέτωπο προκειμένου να προστατεύσουν το δημόσιο αγαθό, το νερό, από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης που θα οδηγούσε, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου αυτού αγαθού καθώς και σε τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγιεινή.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή με κάθε τρόπο να το εμποδίσει, αποδεικνύει ότι οι ενεργοί πολίτες μπορεί να δώσουν το παρών κι ότι η άποψη της κοινωνίας δεν μπορεί να παρακαμφθεί από κανέναν.

Οι 220 περίπου χιλιάδες ψηφοφόροι έδωσαν την απάντησή τους για το πώς θέλουν την ύδρευση και το νερό στη Θεσσαλονίκη. Το θέλουν υπό δημόσιο έλεγχο, δημόσιο αγαθό, που πρόσβαση θα έχει ο κάθε πολίτης και οι δημόσιες αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ποιότητά του.

Για μας αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό. Θέλω για μια άλλη φορά να συγχαρώ όλους όσους έσπευσαν εθελοντικά να δημιουργήσουν αυτό το ευρύ μέτωπο. Ένα μέτωπο που δεν γνωρίζει κομματικές περιχαρακώσεις, που αγκαλιάζει όλους τους δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κοινωνικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους, ακόμα και την ίδια την Εκκλησία που συνέβαλε στη συγκρότηση αυτού του μετώπου.

Πιστεύω ότι μετά απ΄ αυτό το αποτέλεσμα αλλά και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά βέβαια την ΕΥΔΑΠ, αλλά στο πνεύμα της αφορά συνολικά την ανάγκη να διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το δημόσιο αγαθό του νερού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Αν το κάνει, θα βρεθεί σε απόλυτη αντίθεση με την τοπική κοινωνία αλλά και με το σύνολο του ελληνικού λαού.

Νομίζω ότι είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα αυτό του δημοψηφίσματος κι είναι ένα μήνυμα ελπίδας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ένα μήνυμα ελπίδας ότι μετά το νερό θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το δημόσιο πλούτο, τα δημόσια αγαθά στον έλεγχο της κοινωνίας, στον έλεγχο του ελληνικού λαού, διότι αποτελούν πλούτο του ελληνικού λαού.

ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΙΜΟΣ (Πρόεδρος): Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας σε άριστη και απόλυτη συνεργασία με το Σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ και με την Κίνηση 136 και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και χιλιάδες πολίτες εθελοντές καταφέραμε και διοργανώσαμε το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. 218 χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το νούμερο των συμμετεχόντων, εάν δεν είχαμε τα προβλήματα που μας δημιούργησαν τις τελευταίες μέρες οι κυβερνώντες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συνταρακτικό. 98% των συμμετεχόντων είπαμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, Το αποτέλεσμα λοιπόν του δημοψηφίσματος, μαζί με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ είναι ένα μήνυμα προς την πολιτεία, προς τους δανειστές αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα να αφήσουν το νερό, την ύδρευση και την αποχέτευση έξω από όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Απαιτούμε από την πολιτεία να σταματήσει άμεσα, τώρα, σήμερα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)