to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 03.06.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Την κοινή αντίληψη ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τους Μάρτιν Σουλτς, Σκα Κέλερ και Γκι Φέρχοφστατ.


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε διαδοχικά με τους ανθυποψηφίους του Γκι Φερχόφσταντ, Μάρτιν Σουλτς και Σκα Κέλερ, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Κομισιόν, όπου συμφώνησαν με τη θέση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο σεβασμός στο αποτέλεσμα και στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για την εκλογή του νέου προέδρου είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Συμφώνησαν μάλιστα, να υποστηρίξουν από κοινού τη θέση ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να είναι ένας από τους μέχρι πρότινος υποψηφίους. Οι Φέρχοφσταφ, Σουλτς χαρακτήρισαν «σημαντική πρωτοβουλία» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών για αυτό το ζήτημα. 

Σε όλες τις συζητήσεις ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η Αριστερά θα συνδιαμορφώσει τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη,  δεν θα μείνει στην άκρη, παρακολουθώντας τους άλλους να αποφασίζουν χωρίς εμάς. Η Αριστερά θα παίξει ρόλο.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και η Σκα Κέλλερ από τους Πράσινους, συμφώνησαν στην ανάγκη διαρκούς προγραμματικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο ευρωομάδες και στη διατύπωση κοινών προτάσεων για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας της νέας Κομισιόν σε προοδευτική κατεύθυνση (πχ άμεσος τερματισμός της λιτότητας, αναπτυξιακή στροφή της Ευρώπης και περιβαλλοντική ανάπτυξη, εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, μετανάστευση, κλπ).

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις συναντήσεις με ανθυποψηφίους του για προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ διαδοχικά με τους ανθυποψήφιούς μου και να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η συζήτησή μας έγινε σε ένα κλίμα εποικοδομητικό και είναι κοινή αντίληψη ότι  πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημοκρατική διαδικασία, να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Όπως ξέρετε, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκα σε εντελώς διαφορετικές θέσεις, με αυτές του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, του κ. Γιούνκερ. Και παραμένω κάθετα αντίθετος σε μια σειρά από σημαντικές θέσεις σε σχέση με το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη, σε σχέση με τη λιτότητα που είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί, σε σχέση με την οικονομική πολιτική. 

Εντούτοις οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Αυτό ορίζει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία. Ζήτησα από τους άλλους υποψήφιους σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Ευρώπη σε μία σύγκρουση στρατηγικών. Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής , εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές.

Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη.

Αυτή είναι η πρότασή μου και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είχα σήμερα εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ανθυποψήφιούς μου. 

 

Συνάντηση με το Podemos

"Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για αν σταματήσουμε τη λιτότητα" είναι το μήνυμα που στέλνει από κοινού η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)