to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:08 | 03.06.2014

πηγή: panosharitos.com

Διεθνή

Στα χνάρια του Σαμαρά: Το Ισραήλ κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ και περιλαμβάνει την απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων στον ΙΒΑ, την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος (πώληση ακινήτων και γαιών) και τη σύσταση μετά από πάροδο κάποιον μηνών ενός νέου φορέα, με πολύ λιγότερους εργαζόμενους


Σε απεργία διαρκείας και αναστολή των προγραμμάτων του δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα του ΙΒΑ (Israeli Broadcasting Authority) προχώρησαν από τις 16:00 χθές το απόγευμα οι εργαζόμενοι σε αυτόν.Η απόφασή τους σχετίζεται με την πρόθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα από το 2015 και να προχωρήσει σε αντίκατάστασή του με ένα νέο φορέα.

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ και περιλαμβάνει την απόλυση των περίπου 2.000 εργαζομένων στον ΙΒΑ, την αξιοποίηση  της περιουσίας του ιδρύματος (πώληση ακινήτων και γαιών) και τη σύσταση μετά από πάροδο κάποιον μηνών ενός νέου φορέα, με πολύ λιγότερους εργαζόμενους. Επίσης η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος (78 ευρώ ετησίως) και να καλύψει το κόστος λειτουργίας του σχεδιαζόμενου νέου φορέα με ένα πάγιο κονδύλι που θα προβλέπεται από τον ετήσιο κρατικό προυπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, διότι ήδη από τον Απρίλιο του 2012 είχε συμφωνηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΙΒΑ να δοθούν κίνητρα για εθελουσια έξοδο για τους απασχολούμενους στο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα με στόχο την αποτελεσματική μείωση του αριθμού αυτών καθώς και δυνατότητα πώλησης ακινήτων και περιουσίας που παραμένει αναξιοποίητη, με τη διαχείρηση να περνάει στο υπουργείο των Οικονομικών.

Αργά χθές το απόγευμα εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί απέκλεισαν τη είσοδο της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) απαιτώντας η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. 

Κανένα από τα μέλη της Κνεσέτ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και στη συνέχεια αποφασίστηκε η διακοπή μετάδοσης του προγράμματος από τους εργαζόμενους.

Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα αποφασίστηκε να διακοπή οριστικά, ενώ αναφορικά με το τηλεοπτικό σήμα εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν θα προχωρήσουν στη μετάδοση του Μουντιάλ.

Η EBU (European Broadcasting Union) σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει επικοινωνήσει με την Ισραηλινή κυβέρνηση ζητώντας η εξυγίανση, να λάβει χώρα εν τη λειτουργία του φορέα, για το οποίο δεν φέρεται να έχουν λάβει σαφή απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το μοντέλο "εξυγίανσης" που ακολουθεί η κυβέρνηση του Τελ Αβιβ, είναι ακριβώς αυτό που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013. 

Μια διαφορά υπάρχει μόνο. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απόφασή τους αρκετά πριν και δεν έριξαν μαύρο στην οθόνη. Αυτό δεν το τόλμησαν.

Αυτό θα παραμείνει παγκόσμια πρωτιά - σε επίπεδο δημοκρατικά εκλεγμένου Π/Θ - του δικού μας και των συν αυτώ...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)