to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 02.06.2014

πηγή: sigmalive.com

Διεθνή

«Δύσκολη» η τετράωρη συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου

Ως «ιδιαίτερα δύσκολη» περιέγραψε ελληνοκυπριακή πηγή τη σημερινή, σχεδόν τετράωρη, συνάντηση του Ν.Αναστασιάδη με τον Ντ.Έρογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Ντ. Έρογλου ζητεί να γίνει συνολικά η κατάθεση προτάσεων για όλα τα κεφάλαια πριν περάσουν στην επόμενη φάση


Τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην τρίτη φάση του πάρε-δώσε χωρίς πρώτα η τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για όλες τις πτυχές και των έξι κεφαλαίων των συνομιλιών ούτως ώστε να επιτευγχθούν συγκλίσεις  εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Αναστασιάδης κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η σημερινή συνάντηση δεν ήταν εποικοδομητική, με τον κατοχικό ηγέτη να επιδεικνύει για άλλη μια φορά αδιάλλακτη στάση σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, ενώ υπήρχε και σοβαρό πρόβλημα στην επικοινωνία αν και αυτή τη φορά υπήρχαν μεταφραστές.

Τον λόγο πήρε πρώτα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του να τηρήσει τη δέσμευση για τακτές συναντήσεις δύο φορές το μήνα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος.

Προς έκπληξη τόσο της ελληνοκυπριακής πλευράς, όσο και των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο Έρογλου πήρε τον λόγο, άρχισε απλά να διαβάζει ένα 15σέλιδο κείμενο το οποίο κατέληγε επίσης στην πρόθεση του ιδίου να συναντάται με τον Πρόεδρο δύο φορές το μήνα.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει προτάσεις-εισηγήσεις για όλες τις πτυχές των ουσιωδών κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η πλευρά μας. Ο κ. Αναστασιάδης σε εκείνο το σημείο ξεκαθάρισε ότι η Ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία του πάρε δώσε χωρίς να κατατεθούν προηγουμένως οι προτάσεις της Τ/κ πλευράς.

 «Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις προτάσεις μας σε όλες τις πτυχές του κυπριακού εντός δύο μηνών», ανέφερε ο Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες μας, καλώντας τον Έρογλου να πράξει το ίδιο.

Ο Έρογλου, επικαλέστηκε επίσης το έγγραφο Ντάουνερ, σημειώνοντας πως υπάρχει σειρά συγκλίσεων, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέκρουσε λέγοντας ότι οι μοναδικές συγκλίσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι τα όσα καταγράφονται στο κοινό ανακοινωθέν. Επιπλέον ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι συγκλίσεις στις οποίες αναφερόταν ο κ. Έρογλου είναι αυτές που αφορούν τους Τ/κ και ότι απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα της ασφάλειας, του εδαφικού και των εποίκων.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία, κάτι το οποίο η δική μας πλευρά ευνοεί αφού όπως υπέδειξε στον Ντερβίς Έρογλου, η ΕΕ δεν πρόκειται να μας επιβληθεί. Ο Ντερβίς Έρογλου,  απαντώντας ανέφερε στον Πρόεδρο ότι «εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ», με τον Πρόεδρο να του υπενθυμίζει ότι 95 χιλιάδες τουρκοκύπριοι κατέχουν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Χωρίς ουσιαστική κατάληξη ήταν και η συζήτηση σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την Τ/κ πλευρά να μην επιδεικνύει βούληση για να υπάρξει πρόοδος, επιμένοντας για το θέμα των εμπειρογνωμόνων.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν προκρίνουν το αίτημα της Τ/κ πλευράς για συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του Οργανισμού, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)