to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 02.06.2014

Πολιτική

Το παρασκήνιο της νέας Κομισιόν

Ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες


 Κάθε συζήτηση για επιλογή επιτρόπου στη νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, θα ήταν πολύ πρόωρη ,λένε καλά πληροφορημένες  κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες.

 Και τούτο επειδή χρειάζεται πρώτα να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής και μόνο στη συνέχεια η κυβέρνηση θα μπορεί να συμφωνήσει από κοινού μαζί του για το πρόσωπο που επιθυμεί να γίνει επίτροπος. Έτσι, όλες οι κοινοτικές πρωτεύουσες θα πρέπει να περιμένουν  την  οριστικοποίηση του νέου προέδρου που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  και ένα δεύτερο πρόβλημα –εμπόδιο που πρέπει να επιλυθεί από το ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής πριν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής επιτρόπων. Και το εμπόδιο αυτό είναι  άρθρο 17 παρ. 5 της ενοποιημένης Συνθήκης. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, από την 1η Νοεμβρίου 2014 ο αριθμός των μελών της Κομισιόν μειώνεται από 28 σε 18 μέλη. Με άλλα λόγια, 10 χώρες-μέλη δεν θα εκπροσωπούνται στη νέα Επιτροπή, εκτός κι αν το ευρωπαικό συμβούλιο (κορυφής) αποφασίσει ομόφωνα να αλλάξει αυτόν τον αριθμό. Με 10 λιγότερους επιτρόπους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να μην έχει δικό της επίτροπο, λένε στις Βρυξέλλες  οι ίδιες πηγές, οι οποίες, όμως, πιστεύουν ότι το ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής θα αλλάξει αυτή την διάταξη έτσι ώστε να συνεχίσουν να έχουν όλες οι χώρες κομισάριο. Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, οι οποίοι  θέτουν ως προαπαιτούμενο την ικανοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού κ. Κάμερον να μην επιλεγεί ως πρόεδρος της Κομισιόν ο κ.Γιούνκερ.

Αν οι άλλοι ηγέτες αγνοήσουν την επιθυμία του κ.Κάμερον ,τότε αυτός θα μπορούσε να δείξει τη δυσαρέσκεια του αρνούμενος να συμφωνήσει στην αναγκαστικά ομόφωνη απόφαση που πρέπει να πάρει το συμβούλιο κορυφής για την διατήρηση  των 28 επιτρόπων  στη νέα Κομισιόν ,κάτι που θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα στην κορυφή της κοινοτικής ιεραρχίας. Αξίζει, επίσης, να γίνει αναφορά και στο σχεδιασμό λειτουργίας της νέας Κομισιόν. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των επιτρόπων  με αποτέλεσμα κάθε φορά που ένας επίτροπος θέλει να «περάσει» μια υπόθεση που ενδιαφέρει τη χώρα του , από την Επιτροπή, να προσφεύγει στην επιδιαιτησία και μεσολάβηση του προέδρου της Μανουέλ Μπαρόζο κι αυτός, με τη σειρά του,  να πετάει το μπαλάκι στην γενική γραμματέα της Κομισιόν Κάθριν Νταίη η οποία έχει μετατραπεί σε άτυπο νούμερο δύο πρόεδρος αποκτώντας παράλογες υπερεξουσίες  οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολλές καταχρήσεις της εξουσίας που δεν της ανήκει.

 Η λειτουργία της νέας Επιτροπής θα στηρίζεται στο σχηματισμό  ομάδων αρμοδιοτήτων/τομέων  (clusters) που θα υπάγονται  σε ένα υπερ-επίτροπο ο οποίος, με τη σειρά του, θα καθοδηγεί  αρμόδιους για κάθε θέμα-τομέα υπο-επιτρόπους, ένα σχήμα δηλαδή που θα συγκεντρώνει μεγάλη δύναμη στα χέρια λίγων επιτρόπων οι οποίοι θα κατανέμουν  τις αρμοδιότητες τους σε υφιστάμενους επιτρόπους, κάτι, δηλαδή, που θυμίζει τον Υπουργό με τους υφιστάμενους Υφυπουργούς του. Με άλλα λόγια, κι αν ακόμη ξεπερασθεί το εμπόδιο των 28 ή 18 επιτρόπων η Ελλάδα θα έχει, μέσω του επιτρόπου της, πολύ μικρές αρμοδιότητες στη νέα Κομισιόν για την επόμενη πενταετία. Έτσι, θα ήταν πρόωρο και πολύ επιπόλαιο να προχωρήσει η κυβέρνηση βιαστικά, από τώρα στην ανακοίνωση του ονόματος  του νέου επιτρόπου τη χώρας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)