to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:17 | 02.06.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: "Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα δώσει και στο Eυρωκοινοβούλιο τη μάχη εναντίον της λιτότητας"

Σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα για το οποίο είστε αποφασισμένος να δώσετε τη μάχη σας, κατά την θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που κερδισμένη ήταν η άκρα δεξιά, το «δόγμα Μέρκελ» έφερε στροφή κυρίως προς τα αριστερά. Αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και για την Ελλάδα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Το μη βιώσιμο χρέος του ευρωπαϊκού Νότου, η έκρηξη των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, η υψηλή ανεργία και τα αδιέξοδα των πολιτικών μονομερούς λιτότητας είναι πρώτα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και φυσικά και στη δική μου. Η κρίση δεν αφορά μόνο τις χώρες στις οποίες εκδηλώνονται τα μεγάλα δημοσιονομικά αδιέξοδα. Αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα δώσει και στο Eυρωκοινοβούλιο τη μάχη εναντίον της λιτότητας, της καταστροφής του κοινωνικού κράτους, της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το πολιτικό μας σχέδιο περιλαμβάνει στόχους, όπως την κατάργηση του σύμφωνου σταθερότητας, και την αντικατάστασή του από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης, απασχόλησης και αειφορίας, τη διασφάλιση πίστωσης με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα κράτη-μέλη, την έκδοση ευρωομολόγων, τη φορολόγηση κερδοσκοπικών συναλλαγών, την ίδρυση ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών αξιολόγησης των οικονομιών και, βέβαια, τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δραστική μείωση της ανεργίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)