to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 30.05.2014

πηγή: tvxs.gr

Διεθνή

Η εβραϊκή κοινότητα για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Ξύπνα Ευρώπη!»

Η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η άνοδος των εκλογικών ποσοστών ακραίων και ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ανησυχούν και προβληματίζουν την εβραϊκή κοινότητα


Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στις Βρυξέλλες και την «επιτυχία εξτρεμιστικών κομμάτων» στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, καλεί σε άρθρο του «Ξύπνα Ευρώπη!».

«Tα τελευταία 14 χρόνια, μαζί με τους φίλους μας στην Ευρώπη, έχουμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυξανόμενη απειλή για τους Εβραίους, τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ πολλοί άργησαν να αναγνωρίσουν αυτή την απειλή» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Χάρις. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο βαθύ από ό,τι πολλοί συνειδητοποιούν» σημειώνει, σύμφωνα με το Βήμα. 

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα και να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την πάταξη του εξτρεμισμού» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ.

Στην «αποτελεσματικότητα καταστολής» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, μετά τη «σημαντική νίκη» που κατέγραψε το «νεοφασιστικό κόμμα στις ευρωεκλογές», με ποσοστό 9,4% και με την κατάκτηση της τρίτης θέσης, αναφέρεται εκτενές άρθρο-ανταπόκριση του Εβραϊκού Τηλεγραφικού Πρακτορείου (Jewish Telegraphic Agency), το οποίο αναδημοσιεύεται σε αρκετά αμερικανοεβραϊκά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «προφανή αποτυχία της στρατηγικής» αντιμετώπισης του «υπερεθνικιστικού κόμματος». «Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μας φέρνει πραγματικά σε δύσκολη θέση» δήλωσε ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τρόπους για να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα δολοφόνων».

«Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Σαμαρά, φοβούμενη τις αντιδράσεις του δεξιού ρεύματος τού κόμματος, απέφυγε έως σήμερα να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και να φέρει προς ψήφιση ένα σκληρό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» καταλήγει το άρθρο του Πρακτορείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)