to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 27.05.2014

Πολιτική

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δώρο στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ οι ψηφιακές συχνότητες

Επανέρχεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παραχώρηση από την κυβέρνηση συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Digea. Με επίκαιρη ερώτησή της στον υπουργό Μεταφορών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την παραχώρηση των συχνοτήτων έναντι προκλητικά χαμηλού τιμήματος, συνδέοντάς την και με το κυβερνητικό "μαύρο" στην ΕΡΤ.


Η επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Στις 21 Φεβρουαρίου 2014 αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «Ανακοίνωση Κατακύρωσης Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής», σύμφωνα με την οποία γνωστοποιείται η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης στην Εταιρία «DIGEA Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης για 15 έτη έναντι συνολικού τιμήματος 18.336.000 € (16.390.000€ για το δικαίωμα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων Εθνικής Κάλυψης και 1.946.000€ για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων Περιφερειακής Κάλυψης στις 13 Περιφερειακές Ζώνες).

Είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων:

- Το κυβερνητικό μαύρο στην ΕΡΤ εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης για τον σχετικό διαγωνισμό, η οποία έληγε στις 19 Ιουνίου 2013. Τη μεθόδευση αυτή είχαμε καταγγείλει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την υπ'αρ. 12009/18.6.2013 ερώτησή μας επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία συγκλίνουν σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό με στόχο να αναλάβει το έργο η κοινοπραξία DIGEA που έχουν δημιουργήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με στόχο τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών».

- Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού παραμονές Χριστουγέννων 2013, λίγες μόνο ημέρες μετά τον διορισμό της νέας σύνθεσης της ΕΕΤΤ με την υπ' αρ. 34/18.12.2013 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από πρότασή σας και, αφού προηγουμένως είχε συντελεσθεί νομοθετική αλλαγή στον τρόπο ορισμού των μελών της Επιτροπής. Η τιμή εκκίνησης ορίσθηκε στα 16,39 εκατομμύρια ευρώ για τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας και 1,946 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συχνοτήτων περιφερειακής εμβέλειας, τιμή που αποτέλεσε και το Τελικό Εκπλειστηρίασμα με την κατακύρωση της «Δημοπρασίας» στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρία, που δεν ήταν άλλη από τη DIGEA A.E., δηλαδή τη σύμπραξη των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Μάλιστα, επειδή ήταν η μόνη συμμετέχουσα, η ΕΕΤΤ την ανακήρυξε υπερθεματιστή και ανάδοχο, όχι μόνο για τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, αλλά και για το σύνολο των συχνοτήτων περιφερειακής εμβέλειας για τις οποίες δεν κατέθεσε προσφορά, ενώ ως εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ορίσθηκε το δυσανάλογα μικρό ποσό των 100.000 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σύμφωνα με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της «δημοπρασίας», θα μπορούσε να καταθέσει προσφορά άλλη εταιρία πλην της DIGEA A.E; Εάν ναι, γιατί δεν κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ώστε να εξασφαλισθεί ευρύτερη συμμετοχή, μεγαλύτερο τίμημα και ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού;

2. Πώς διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου κατά την εκχώρηση ενός φυσικού μονοπωλίου, όπως είναι το ψηφιακό φάσμα; Πώς αξιοποιήθηκε η μελέτη της εταιρίας Analysis Mason, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο σας στις 23/2/2012 και η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που εκθέτουν την Κυβέρνηση ως προς το τίμημα που εξασφάλισε από την εκχώρηση των συχνοτήτων στην DIGEA A.E;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ζωή Κωνσταντοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)