to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 23.05.2014

πηγή: thepressproject.gr

Πολιτική

Thepressproject.gr: Τα παιχνίδια του Mega με τις δηλώσεις Σόιμπλε

Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία από τη δημοσιογραφική κάλυψη και ακόμα περισσότερα τα ερωτήματα που γεννιούνται από τις επεισοδιακές δηλώσεις Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για χονδροειδή γερμανική παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο της Ελλάδας, και μάλιστα στο παρά πέντε, αλλά όπως όλα δείχνουν, η δουλειά στήθηκε πρόχειρα και βιαστικάΑλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ και καιρό ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνέντευξη τύπου για την γκρίζα κεφαλαιακή αγορά, από τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble και τον υπουργό Δικαιοσύνης Heiko Maas. Τίποτα που να ενδιαφέρει τους ξένους ανταποκριτές δηλαδή, οι οποίοι συνήθως δεν πατάνε σε αυτά. Όμως, δύο Έλληνες ανταποκριτές, του Βήματος και του Mega, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη, περιμένοντας υπομονετικά μέχρι το τέλος της για να θέσουν την ερώτησή τους. Ούτε αυτό θα ήταν ασυνήθιστο, εάν οι Γερμανοί δεν ήταν τυπικοί με αυτά τα θέματα, όπως αναφέρει στο TPP γερμανός δημοσιογράφος. Δεν συνηθίζουν δηλαδή όταν δίνουν συνέντευξη για ένα συγκεκριμένο θέμα, να επιτρέπουν άσχετες ερωτήσεις και μάλιστα να τις απαντάνε κιόλας. Μπορεί να τον πέτυχαν χαλαρό όμως και πράγματι να δέχθηκε να τον ρωτήσουν για το ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το θέμα ήταν η προβολή του νομοσχεδίου με τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη λεγόμενη γκρίζα αγορά κεφαλαίου.

Ας πούμε λοιπόν ότι ως εδώ καλά. Μέχρι που οι ανυποψίαστοι έλληνες τηλεθεατές, παρακολουθώντας το μεσημεριανό δελτίο του Mega, άκουσαν με έκπληξη τον ανταποκριτή στη Γερμανία να αναφέρεται σε «σχέδιο προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» σύμφωνα -υποτίθεται- με δηλώσεις Σόιμπλε που επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος. Αντιγράφουμε από το σάιτ του Mega:Η «είδηση» έπεσε σαν κεραυνός και αμέσως έγινε παντού πρώτο θέμα. Το Mega βέβαια, όπως θα πρόσεξαν οι παρατηρητικοί τηλεθεατές, δεν παρουσίασε κανένα απόσπασμα με τις δηλώσεις αυτές, παρότι μετά από κάθε συνέντευξη τύπου του Σόιμπλε ανεβαίνει πάντα στην ιστοσελίδα του υπουργείου το σχετικό βίντεο. 

Όσο για τον πολιτικό που αναφερόταν από το Mega, το μυαλό όλων πήγε στον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς στην εκδοχή του Βήματος , μετά τη φράση για τον πολιτικό που πρότεινε την έξοδο από το ευρώ, ο Σόιμπλε φερόταν να λέει ότι ύστερα ήρθε το δημοψήφισμα. 

To ρεπορτάζ των δηλώσεων Σόιμπλε φέρεται να το είχαν μόνο τα δύο αυτά ΜΜΕ: το Mega και το Βήμα. Όσοι έσπευσαν να αναζητήσουν το βίντεο της συνέντευξης, διαπίστωσαν δύο πράγματα: το ένα είναι ότι πουθενά δεν έκανε αυτές τις δηλώσεις όπως του αποδόθηκαν και το άλλο είναι ότι την ερώτηση στο βίντεο φαίνεται να του την κάνει ο δημοσιογράφος του Βήματος και όχι του Mega όπως ανάφερε το κανάλι.
Ιδού το ρεπορτάζ του Mega όπως το παρουσίασε το Βήμα:

«Όπως μετέδωσε το Mega, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως η θέση τους ήταν σταθερή, ότι οι Έλληνες υποφέρουν από λάθη και παραλείψεις της ελληνικής ελίτ...Έλληνας πολιτικός, του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα ευθύνης αμφισβητώ, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω το όνομά του, πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Στη συνέχεια έπεσε η ιδέα του δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ανάλογες προτάσεις του έκαναν και Ιταλοί πολιτικοί. «Υπήρχε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Πιστεύετε ότι μια χώρα σαν την Γερμανία δεν θα έπρεπε να κάνει σχέδια για το τι θα γίνει, και σχέδιο Α είχαμε, και σχέδιο Β και Γ και Δ» πρόσθεσε. Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε πολύ καλό δρόμο, με την κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη. Επιβεβαίωσε δε ότι στις 11 Ιουνίου θα υποδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο».

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε, η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ζήτησε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, το ακριβές απομαγνητοφωνημένο κείμενο και διαπιστώθηκε ότι η απάντηση του Σόιμπλε δεν ήταν αυτή. Λάθος στη μετάφραση; Και στα δύο ΜΜΕ; Μπορεί.


Κάνει εντύπωση πάντως, το γεγονός, ότι τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, έλληνες δημοσιογράφοι του Mega και του Βήματος πηγαίνουν σε μία άσχετη συνέντευξη και ρωτάνε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών… « αν έχει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές»!

Ιδού το κείμενο της ακριβούς απομαγνητοφώνησης που δόθηκε μετά από διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ Φαίη Καραβίτη:

«Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο γερμανός υπουργός είπε τα εξής:

Ερώτηση: Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, ότι ήσασταν ένας από τους πρωτεργάτες εκείνους που προώθησαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012. Υπάρχει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές....;

Απάντηση:...Ο υπουργός Οικονομικών, εκείνη την περίοδο έκανε έκκληση και στην Ομοσπονδιακή Βουλή και αλλού, ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι λόγω παραλείψεων επί δεκαετίες των δικών τους ελίτ, έπρεπε να υποφέρουν και ότι οι Έλληνες πολίτες έπρεπε να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο, για τον οποίον χρειάζονταν τη βοήθειά μας. Εκτός αυτού, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έλεγε πάντα ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος ή όχι. Αυτή είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να σηκώσει αυτό το βάρος, εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτήν του την προσπάθεια. Μετά, υπήρξε στην Ελλάδα μια συζήτηση, η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εσείς κατονομάσατε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλλω. Αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να μιλήσω σήμερα επ΄αυτού. Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερα, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, καλή ώρα. Μετά από αυτό, υπήρξε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, εάν πρέπει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

Πιστεύετε, αλήθεια, πως η κυβέρνηση μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν θα σκεφτεί, τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση την οποία δεν υπολογίσαμε; Υπάρχει και Σχέδιο Γ και Χ και Ψ. Αυτά είναι ανοησίες. Υποθέσεις αυτού του είδους στερούνται σοβαρότητας. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική πως δεν είχαμε κανένα Σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας. Έρχονταν διάφοροι έξυπνοι από όλες τις πλευρές και μας έλεγαν τότε: «Γιατί δεν τα είχατε όλα αυτά έτοιμα στο συρτάρι σε επεξεργασμένη μορφή. 
....
Εκτός αυτού αναφέρθηκε το όνομα του πρώην συναδέλφου, Timothy Geithner, που εκτιμώ, ο οποίος δεν είπε αυτό ακριβώς. Βρήκα το συγκεκριμένο σημείο, το έχω διαβάσει και το έχω ελέγξει. Εάν θέλετε να παραθέσετε μια πηγή θα πρέπει να την παραθέσετε σωστά

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι είχαμε σκεφτεί. Αυτό και όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Αυτό είναι η απόφαση κάθε δημοκρατικά κυρίαρχης χώρας....».

Μένει λοιπόν το Mega να μας απαντήσει: Ο δικός του δημοσιογράφος ή του Βήματος έθεσε την ερώτηση για το αν η Γερμανία έχει σχέδιο εξόδου σε περίπτωση που βγει ο Σύριζα; (και ο καθένας ας κρίνει αν είναι η όχι προβοκατόρικη).
Η αλλοίωση του περιεχομένου των δηλώσεων Σόιμπλε, οφείλεται σε λάθη (γιατί δεν είναι ένα μόνο) στη μετάφραση;

Γιατί το Mega αφού αναφέρθηκε σε δηλώσεις από συνέντευξη, δεν παράθεσε το βίντεο με τους ακριβείς υπότιτλους;

Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι ο δημοσιογράφος τον ρωτά για τον Σύριζα και ο Σόιμπλε του απαντά για τον Τσίπρα: «Εσείς κατονομάσατε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλλω» του λέει, ενώ ο δημοσιογράφος δεν είχε κάνει καμία αναφορά σε όνομα πολιτικού. Δεν κατάλαβε ο Σόιμπλε; ήταν κουρασμένος; ή περίμενε ότι θα του γινόταν άλλη ερώτηση; Όπως και να έχει, είναι προφανές ότι κάποιο μπέρδεμα έγινε.

Η γνώμη μας; Ότι πρόκειται για στημένη χονδροειδή γερμανική παρέμβαση, με σκοπό να προκαλέσει φόβο για το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρά προβοκατόρικη ενέργεια, μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Κάτι ανάλογο με αυτό που είχαν κάνει οι Γερμανοί τις παραμονές των εκλογών του 2012 όταν κυκλοφόρησε στα γερμανικά ΜΜΕ επιστολή προς τον έλληνα ψηφοφόρο, γραμμένη στα ελληνικά.
Για τους δημοσιογράφους δεν ξέρουμε αν κλήθηκαν από τον Σόιμπλε εκεί ή βρέθηκαν τυχαία ή ότι άλλο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι α) η παρουσία ελλήνων ανταποκριτών δεν συνηθίζεται σε αυτές τις συνεντεύξεις και β) ο Σόιμπλε δεν είπε αυτά που ανέφερε το Mega και το Βήμα.

Ότι έγιναν και γκάφες και ότι η παρέμβαση Σόιμπλε δεν στέφτηκε με επιτυχία, επίσης ισχύει.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)