to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 23.05.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Συγκρούσεις τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη μετά τον θάνατο 30χρονου διαδηλωτή

Δύο διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη.


Αιτία ήταν ο θάνατος ενός 30χρονου, του Ουγκούρ Κουρτ, που έπεσε νεκρός από σφαίρα ενώ παρευρισκόταν σε κηδεία συγγενή του και την ίδια στιγμή εξελίσσονταν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη συνοικία Οκμεϊντανί, συχνά θέατρο ταραχών.

Τα νέα βίαια επεισόδια σημειώνονται σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες προκάλεσαν κύμα αντικυβερνητικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η χθεσινή ένταση ξεκίνησε όταν μία ομάδα 10 - 15 ατόμων άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ του Μπερκίν Ελβάν, του 15χρονου ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε συγκρούσεις με την αστυνομία, και κατά της κυβέρνησης με αφορμή το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 301 άνθρωποι.

Ο Κουρτ κατέληξε στο νοσοκομείο αργά χθες το βράδυ, γεγονός που πυροδότησε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

"Μία βομβίδα διασποράς ερρίφθη εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας το απόγευμα της Πέμπτης τραυματίζοντας δύο πολίτες, έναν από αυτούς σοβαρά, έναν επικεφαλής της αστυνομίας και έξι αστυνομικούς", αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

REUTERS/STRINGER - Διαδηλωτής σημαδεύει με τη σφεντόνα του άνδρες της τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Το Οκμεϊντανί είναι μία εργατική συνοικία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατοικούν μέλη της τουρκικής μειονότητας των αλεβιτών- σουνιτών ισλαμιστών σε αντίθεση με την σουνιτική τουρκική πλειονότητα και όπου συχνά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αριστερών.

Ο 15χρονος Ελβάν πέθανε ύστερα από εννέα μήνες σε κώμα από τραύμα στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στο Οκμεϊντανί. Χιλιάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολή την ημέρα της κηδείας του.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Κουρτ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)