to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δ. Παπαδημούλης: Την Κυριακή όλοι θα μιλούν για καθαρή και μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αυγή” και το δημοσιογράφο Π. Κατσάκο παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης:


Με νωπά ακόμα τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν να διαχέουν, μέσω των συστημικών ΜΜΕ, πως ο μεγάλος χαμένος της Κυριακής ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα αποτελέσματα της 18ης Μαΐου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίασε την επιρροή του στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο η πολιτική-εκλογική μας επιρροή παραμένει υψηλότερη της Αυτοδιοικητικής. Τώρα προέχει να κερδίσουμε τη μάχη των Eυρωεκλογών και του β’ γύρου. Μετά θα ακολουθήσει και η συλλογική αξιολόγηση.  Πάντως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λαθροχειρία, όταν προσθέτουν εκ των υστέρων στην κομματική τους δύναμη, υποψήφιους που είτε δήλωσαν «ανεξάρτητοι», είτε ακόμη και «αντιμνημονιακοί».

Ειδικά η ΝΔ, στους κεντρικούς δήμους και περιφέρειες  κινδυνεύει από ένα 5-0 σε βάρος της. Είναι ήδη εκτός β’ γύρου στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους και στο δήμο της Αθήνας. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας όπου κυβερνητικό κόμμα δεν έχει υποψήφιό του στον β’γύρο, ούτε στην Αθήνα ούτε στην Αττική.  Το πιθανότερο δε, είναι ότι θα χάσει και τη Θεσσαλονίκη, και τον Πειραιά και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας νέος αυτοδιοικητικός χάρτης. Ο χάρτης αυτός συμπληρώνεται από πρωτεύουσες νομών και πολλές μεγάλες πόλεις όπου οι δυνάμεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ περνάνε στον δεύτερο γύρο.   

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το μεγαλύτερο κύμα της «βουβής» δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος αναμένεται να εκφραστεί στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να το εισπράξει;

Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και είμαστε αισιόδοξοι. Είναι μια μάχη με στόχο την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, την ανατροπή της βάρβαρης, μονόπλευρης λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Καλούμε όλους τους πολίτες, στις Ευρωεκλογές, να δώσουν ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο». Ότι ο ελληνικός λαός ενωμένος μπορεί να διεκδικήσει και να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και το μέλλον του. Να κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη μεγάλο και καθοριστικό βήμα για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Για να γίνει η Ελλάδα από πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αφετηρία θετικών αλλαγών για όλη την Ευρώπη.

Πολύς λόγος γίνεται για το ποσοστό της διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα της συγκυβέρνησης που θα κριθεί ικανό να επιφέρει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Έχει νόημα να μπαίνουν αριθμητικά κριτήρια ή είναι απλά θέμα νίκης ανεξαρτήτως ποσοστών;

Και με μια ψήφο πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε με καθαρή διαφορά. Αγωνιζόμαστε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. Όσο πιο μεγάλη είναι η νίκη του, τόσο παραπάνω θα τρίξουν οι καρέκλες Σαμαρά-Βενιζέλου και τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εθνικές εκλογές με αέρα νίκης για το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τερματιστεί και η καταστροφική μνημονιακή πολιτική.

Ο πρωθυπουργός έβαλε το δίλημμα σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση. Ποιο είναι κατά την δική σας άποψη το δίλημμα των ευρωεκλογών;

Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα όπως λέει ο κ. Σαμαράς,  αλλά η σκληρή και μονόπλευρη μνημονιακή λιτότητα και η μονοκρατορία Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι εκλογές της 25ης  Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές. Αναμετρώνται  οι δυνάμεις της Αριστεράς που παλεύουν για την Ευρώπη της προόδου και της ευημερίας για όλους τους πολίτες της, με δημοκρατία και δικαιώματα, με τις δυνάμεις της συντήρησης αλλά και της άκρας Δεξιάς που επιθυμούν την Ευρώπη της περιχαράκωσης και της μισαλλοδοξίας.

Εμείς  αγωνιζόμαστε για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και της μονόπλευρης λιτότητας που παράγουν αποκλίσεις, ανισότητες, φτώχεια, ανεργία, έλλειμμα δημοκρατίας. Για  να ηττηθούν στην κάλπη, η μονόπλευρη λιτότητα, η γερμανική επικυριαρχία της  κ. Μέρκελ και η ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας. Και να ενισχυθεί  η Ευρώπη της συνοχής και του κοινωνικού κράτους,  της δημοκρατίας, της προοδευτικής ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, της κοινωνικής προκοπής, των δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουμε  τη μάχη για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, για μια νέα Ευρώπη, δημοκρατική, αλληλέγγυα και δίκαιη.

Όσο για τα ψευτοδιλήμματα Σαμαρά, είναι κυριολεκτικά τρελό να εμφανίζονται οι «παμπάλαιοι» που κυβερνούν την Ελλάδα από το ‘74 και μετά, ως το «νέο» και «φρέσκο» και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι η νέα Αριστερά του 21ου αιώνα, ως «οπισθοδρόμηση».

Τι σημαίνει ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή;

Θα είναι μια σημαντική ώθηση στον αγώνα που δίνουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη, θα επηρεάσει καθοριστικά την ατζέντα αλλά και τη συζήτηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης και την απομάκρυνσή της από το «δόγμα Μέρκελ».

Μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε το μήνυμα ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Η Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της οικολογίας, του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, του πολιτισμού. Μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα, από «πειραματόζωο» εφαρμογής βάρβαρων πολιτικών, σε αφετηρία και σημείο καμπής για θετικές ανατροπές με πανευρωπαϊκή απήχηση.

Έχουμε πλούσιο «φύλλο αγώνα» στην παρουσία μας στην Ευρωβουλή, ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο και πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Τις ώρες που απομένουν, ας κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε το βράδυ της Κυριακής, οι πάντες να μιλούν για μια καθαρή και μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)