to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 16.05.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτισμός

Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο, στις 18 Μαΐου

Τιμώμενο Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες - μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα Μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία.

100 χρόνια Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

 

Η φετινή αφίσα.

Για τον φετινό εορτασμό, το ICOM επέλεξε το θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μάς ενώνουν». Τα Μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτιμώντας την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και προβολή του βυζαντινού πολιτισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί, έως τις 18 Ιουνίου, σε Μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Χαιρετισμός του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα. Διότι ο πολιτισμός είναι μεγάλο κομμάτι της ψυχής μας. Είναι η πιο πολύτιμη έκφραση της ιδιοσυστασίας μας. Τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι οι τόποι όπου τεκμηριώνεται η Ιστορία μας, οι τόποι που εμπνέουν την προοπτική μας.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει με την ανάπτυξη του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου για την αναμόρφωση των 33 Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Δεν πρόκειται απλώς για μια διεύρυνση του ωραρίου, για εμπλουτισμό των πωλητηρίων και για εκσυγχρονισμό του συστήματος εισιτηρίων. Πρόκειται, στην ουσία, για μια ανοιχτόκαρδη και οργανωμένη πρόσκληση του σύγχρονου Ελληνισμού προς όλο τον κόσμο: Ελάτε να μας συναντήσετε. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες στις νέες προκλήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε μαζί σας θεσμικά, συντονισμένα, δημιουργικά.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Την ώρα που η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με εκθέσεις, ημερίδες, ξεναγήσεις, συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, ώστε να τιμά την πολιτιστική κληρονομιά μας κάθε ημέρα με μια σύγχρονη κοινωνικότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)