to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η καταστολή στα Εξάρχεια

Χιλιάδες κείμενα άρθρα και αναλύσεις έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για την καταστολή στα Εξάρχεια. Μια γειτονιά άμεσα συνδεδεμένη με κινήματα και καταστολή.


Εξάρχεια. Μια ζωντανή γειτονιά. Μια γειτονιά με κινήματα και εξεγέρσεις. Μια γειτονιά με κάτοικους και θαμώνες. Με λίγη καλή προσπάθεια όλοι χωράνε.

Συγχρόνως μια γειτονιά που έχει γνωρίσει την καταστολή όσο λίγες γειτονιές σε όλο τον κόσμο.

Αφού τη βάφτισαν κέντρο ανομίας, την όρισαν και ως «άβατο» για την αστυνομία και κατάφεραν να κυκλοφορούν κατά διαστήματα στα Εξάρχεια οι περισσότεροι αστυνομικοί από οποιαδήποτε άλλη γειτονιά.

Με αποκορύφωμα την εντελώς αναίτια δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό που δεν μπόρεσε ποτέ να αιτιολογήσει την παρουσία του στο σημείο.

Μετά από κάθε μεγάλη διαδήλωση όλα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκουν υπαρκτές ή ανύπαρκτες αφορμές να «εφορμήσουν» στα Εξάρχεια, με τελικό προορισμό τους την πλατεία.

Η αστυνομία δεν μπαίνει στα Εξάρχεια για να κάνει την δουλεία της βάσει νόμων και κανονισμών. Η αστυνομία μπαίνει στα Εξάρχεια με φανατισμό και μίσος για ό,τι κινείται μέσα στα Εξάρχεια. Σε βιντεάκι από την εφόρμηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πλατεία τον Νοέμβρη του 2013 όπου κραδαίνουν γκλοπ φωνάζουν και βρίζουν τους πάντες, ακούγεται φωνή θαμώνα της πλατείας να λέει «ήσυχα, ρε παιδιά, μόνοι σας το ζείτε». Δηλαδή ο κόσμος προσπαθούσε να ηρεμήσει ένα πλήθος οργισμένων αστυνομικών που δεν ήξεραν τι τους έφταιγε. Αποτέλεσμα 4 συλλήψεις, ένα σπασμένο τζάμι καφενείου, ένα σπασμένο χέρι, 3 μηνύσεις κατά της ελληνικής αστυνομίας.

Συγχρόνως έχουμε και εφόδους της αστυνομίας χωρίς κανένα λόγο και προσαγωγές ατόμων από όλα τα σημεία.

Άντρες της Ελληνικής αστυνομίας συνήθως χωρίς διακριτικά σταματούν οι περικυκλώνουν πολίτες, τους φορτώνουν σε κλούβες και περιπολικά και τους αναγκάζουν να περάσουν μερικές ώρες στην «Υποδιεύθυνση κρατικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στο «Τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος»!!!

Οπότε είναι ολοφάνερο ότι γειτονιές σαν τα Εξάρχεια όπου ο κόσμος τους στην πλειοψηφία του αντιστέκεται, ζει, σκέφτεται, ανταλλάσσει ιδέες και δημιουργεί, δεν πρέπει να υπάρχουν.

Και η καταστολή είναι ένας τρόπος για να πετύχουν τον σκοπό τους. Υπάρχουν και άλλοι, που τους αναλύουμε οι κάτοικοι και οι θαμώνες και θα απαντήσουμε και σε αυτούς.

* Η Πόπη Μέλλιου είναι υποψήφια σύμβουλος για την 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)