to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 13.05.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Πολιτικές μαριονέτες των δανειστών οι Σαμαράς και Βενιζέλος

"Οι Σαμαράς και τον Βενιζέλος αποδείχτηκαν τα ανδρείκελα, οι μαριονέτες, με τον Μπαρόζο να κινεί τα νήματα", τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "ΣΚΑΙ 100,3" ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.


-          Καλημέρα κ. Σκουρλέτη.

Καλημέρα. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά γεγονότα που μαθαίνουμε καθημερινά. Τώρα το πώς αξιολογούνται και το πώς προβάλλονται από τον καθένα είναι ένα στοιχείο υποκειμενικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

-          Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή σας, πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, όπου δεν κατάφερε να  δει τον κ. Λαβρόφ επειδή είχε δουλειά. Ήταν επιτυχές ή όχι;

Είναι μια επίσκεψη, η οποία έχει δυο πλευρές.

Η μια είναι ότι ο Έλληνας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πηγαίνει στη Ρωσία και συζητά, επιδιώκει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και αναζητά μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας. Είναι νομίζω εμπεδωμένο πια και στην εκτίμηση της ρωσικής πλευράς ότι ο κ. Τσίπρας είναι το πιο πιθανό να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Άρα, έχουν πολύ μεγάλη σημασία αυτού του είδους οι συναντήσεις, στο πλαίσιο πάντοτε μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με δεδομένη τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., αλλά και με την ανάγκη η Ελλάδα να έχει τη δική της επικοινωνία με  τη ρωσική πλευρά.

Η άλλη πλευρά είναι του αριστερού υποψήφιου για την προεδρεία της Κομισιόν σε μια συγκυρία πολύ  κρίσιμη για τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

-          κ. Σκουρλέτη, τίθεται θέμα, όπως επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας τη Ρωσία, σχετικώς με  την ακολουθούμενη πολιτική της Ε.Ε. με τη Ρωσία, αναφορικώς με την Ουκρανία;

Εμείς, έχουμε ασκήσει κριτική στην επίσημη έκφραση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. Διότι η Ε.Ε. δεν κινείται στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ουσιαστικά αβαντάρει μια κυβέρνηση, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε μια σύγχρονη νεοναζιστική ακροδεξιά. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δείγμα γραφής για τη σημερινή Ευρώπη.

-          Μπροστά σε μια άκρατη δημοκρατία, σε σύγκριση με την Ουκρανία…

Φαντάζομαι ότι δεν εξισώνετε τον κ. Πούτιν με  τους πολιτικούς ηγέτες του ακροδεξιού τομέα, αν εννοείτε κάτι τέτοιο.

-          Ναι, ακροδεξιός τομέας υπάρχει, ενώ ο κ. Πούτιν είναι στην πλέρια δημοκρατία…. Με το κυνηγητό σε όλο αυτό το διαφορετικό το οποίο εσείς υποστηρίζετε και πολύ καλά κάνετε.

Δεν ισχυρίστηκα ούτε κριτικάρω τη ρωσική δημοκρατία και την ποιότητά της. Μιλάμε για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής….

Επιτρέψτε μου πρέπει να αναζητηθεί μια λύση για την Ουκρανία στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα εξασφαλίζει έστω και με μια ομοσπονδιακού τύπου λύση, την ακεραιτότητα των συνόρων της Ουκρανίας.

-          Θα ασκούσατε κριτική, αλήθεια, στην ποιότητα της ρωσικής δημοκρατίας;

Όπως θα ασκούσα κριτική και σε πολλές άλλες πλευρές. Ξέρετε, πάντοτε μιλάμε υπέρ μιας αντίληψης, η οποία θέλει να προσεγγίζει τα θέματα δημοκρατίας με μια πραγματική διάσταση και στόχος μας είναι να διευρύνεται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα.

Άρα, λοιπόν, για άλλους λόγους θα ασκούσα κριτική στην Ε.Ε. η οποία πραγματικά αφυδατώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών με τον τρόπο που συγκροτείται σήμερα και για άλλους λόγους θα ασκούσα κριτική στη σημερινή Ρωσία, η οποία έχει άλλη παράδοση σε αυτό που λέμε δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.

-          Πάντως, ως κυβέρνηση ενδεχομένως μεθαύριο ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε συνεργασία με τη Ρωσία του Πούτιν.

Βεβαίως, είναι φανερό αυτό. Όπως άλλωστε το είχαν επιχειρήσει και προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί στο παρελθόν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

-          Ας έρθουμε τώρα στα εσωτερικά. Για άλλη μια φορά διάσταση απόψεων μεταξύ στελεχών σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Κατά την άποψή σας πιο είναι το ορθότερο, αυτό που προσεγγίζει ο κ. Σταθάκης με την άποψή του ότι θα αφορά μόνο ορισμένους, δηλαδή αυτούς που προσλήφθηκαν στα χρόνια της κρίσης, ή το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, των προσλαμβανομένων στον ιδιωτικό τομέα όπως λέει ο κ. Στρατούλης;

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

κ. Προτοσάλτε, χωρίς να θέλω να αποφύγω το ερώτημά σας, έκανα πριν ένα σχόλιο για το πώς αξιολογούμε τη βαρύτητα των ειδήσεων. Και επειδή θεωρώ ευκαιρία, μια και με φιλοξενείτε, ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θεωρώ πιο σημαντικό να συζητήσουμε πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημά σας, για τις νέες αποκαλύψεις της Financial Times, για τη μυστική συμφωνία που υπήρξε εις βάρος του ελληνικού λαού ανάμεσα στον Μπαρόζο, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, οι οποίοι αποδείχτηκαν τα ανδρείκελα, οι μαριονέτες, με τον Μπαρόζο να κινεί τα νήματα. Για να ακολουθηθεί τελικά η πολιτική της πλήρους αποδοχής των κελευσμάτων των δανειστών.

-          Αναφορικώς με την άρνηση προς τον κ. Παπανδρέου να κάνει το δημοψήφισμα; Αυτό εννοείτε;

Ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει το μεγάλο λάθος. Είχε ανοίξει την πόρτα του ΔΝΤ. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στην αρχή εμφανιζόταν ως πολέμιος του μνημονίου, έκανε την μεγάλη τούμπα και τελικά βάθυνε αυτή την πολιτική με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα που ζούμε σήμερα. Φωτίζει αυτό το δημοσίευμα και κυρίως αναδεικνύει τη μεγάλη διαπραγματευτική δυνατότητα που είχε η χώρα μας να αξιοποιήσει το υπερόπλο της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη, το οποίο δεν αξιοποίησε.

-          Δηλαδή, να κάνει δημοψήφισμα εκείνη τη στιγμή, αυτό εννοείτε;

Δεν εννοώ αυτό. Το υπερόπλο της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη σήμαινε ότι μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε πάνω στο τραπέζι το θέμα της ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ελλάδας, που θα συμπαρέσυρε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τη ευρωπαϊκή οικονομία.

-          Δηλαδή, εσείς λέτε ότι το δημοσίευμα της  Financial Times περιγράφει μια συνάντηση, στην οποία η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική δυνατότητα σε εκείνη την χρονική στιγμή;

Η Ελλάδα είχε διαρκώς και έχει ακόμα διαπραγματευτικές δυνατότητες ... τα κλάματα της κας Μέρκελ είναι χαρακτηριστικά.

-          Δεν αναφέρομαι στα κλάματα, λέω σε όλο το σκηνικό με Σαρκοζί εκεί κλπ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΜΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ENERGA

Και τότε και τώρα υπήρχαν. Να σας πω και μια άλλη είδηση κ. Πορτοσάλτε που είναι πολύ σημαντική και περνάει στα ψιλά.  Ο κ. Καμίνης, και μάλιστα αισθάνθηκε την ανάγκη μετά από ανακοίνωσή μας να απαντήσει, δεν παραβρέθηκε στη δίκη των απατεώνων της εταιρίας Energa που έφαγε τα δημοτικά τέλη και έγινε μπουχός. Δεν παρέστη…. Και μάλιστα με τη στάση του παρακάμπτει την ποινική διάσταση των πράξεων των απατεώνων, σε αντίθεση με τον κ. Στουρνάρα ο οποίος είπε ότι θα παρευρεθεί στη δίκη. 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

-          Δεν μου έχετε απαντήσει. Εγώ τα καταγράφω όλα αυτά, αλλά πείτε μου ποιος έχει δίκιο ο κ. Σταθάκης ή ο κ. Στρατούλης;

Πάμε και στο τελευταίο. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον. Είναι απολύτως σαφές.

-          Δεν είναι διύλιση του κώνωπα η διατύπωση μιας θέσης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό, με συγχωρείτε. Ποιος έχει δίκιο ο κ. Σταθάκης ή ο κ. Στρατούλης;

Με απόλυτα καθαρό τρόπο και οι δυο υπερασπίστηκαν  τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν βρεθεί στην κυβέρνηση, ο οποιοσδήποτε αμείβεται με κατώτατο μνημονιακό μισθό θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα.

-          Δεν είπε αυτό ο κ. Σταθάκης.

Αυτό είπε. Διαβάστε το ξανά.

-          Ο κ. Σταθάκης είπε «όποιος έχει προσληφθεί στη κρίση», ο κ. Στρατούλης λέει «άπαντες».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, υπέγραψε, εξαναγκάστηκε να υπογράψει κάτω από το ενδεχόμενο της απόλυσης με κατώτατο μισθό, αυτός θα επανέλθει. Υπήρξε ολόκληρη νομοθετική ρύθμιση που το προβλέπει αυτό. Υπήρξαν εφαρμοστικοί και μνημονιακοί νόμοι που επέβαλαν τη μείωση και θα καταργηθούν από εμάς.

-          Εγώ δύο σε ένα το λέω αυτό, αλλά είναι δικαίωμά σας, είναι η απάντησή σας, την αποδέχομαι.

Όχι κ. Πορτοσάλτε έτσι είναι. Γι’ αυτό σας λέω να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Αλλά ακόμα και αυτό, το οποίο ενδεχομένως εγώ να θέλω να το καλύψω, που δεν βρίσκω καμία απολύτως διαφοροποίηση, αποτελεί για τρεις μέρες είδηση. Αλλά, ο κ. Κύρτσος που είπε διαπλεκόμενο τον κ. Σαμαρά, έχει εξαφανιστεί αυτό. Τι είναι αλληλεγγύη στον πρώην δημοσιογράφο και συνάδελφο; Ο κ. Κύρτος που είπε είναι ψεύτικο το πλεόνασμα πριν από λίγους μήνες, έχει εξαφανιστεί αυτή η είδηση. Δεν έχετε ζητήσει από έναν εκπρόσωπο από τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί.

-          Αυτό φαντάζομαι το λέτε σε αυτούς που τα εξαφανίζουν.

Σας προκαλώ κ. Πορτοσάλτε. Μιλάμε αυτή τη στιγμή μεταξύ μας …..Θέλετε να ακουστώ ή να σταματήσω;

-          Μισό λεπτό. Να ακουστείτε, αλλά τις προάλλες….. κ. Σκουρλέτη, δεν είστε κομματικός εντεταλμένος να υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι τα δικά σας ερωτήματα. Παρ’ όλα αυτά…

Εγώ είμαι κομματικός εκπρόσωπος, δεν είμαι δημοσιογράφος

-          Παρ’ όλα αυτά κ. Σκουρλέτη, το ξανακάνετε δεύτερη φορά να υποχρεώνετε το δημοσιογράφο να ρωτήσει τα ερωτήματα που θέτετε εσείς. Δεν θα ρωτούμε αυτά που θέλετε εσείς, αλλά παρ’ όλα αυτά, με την κα Τζαβέλα όταν μίλησα έθεσα το ερώτημά σας και απάντησε. Γιατί μου το κάνετε πάλι επί προσωπικού, δεν καταλαβαίνω. Έχετε κάτι με μένα; Σας κυνηγάνε φαντάσματα;

Κατ’ αρχήν δεν προσέξατε κάτι. Δεν έκανα καμία αναφορά επί προσωπικού. Προφανώς, «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Εγώ μίλησα για τα ΜΜΕ, και δη τα τηλεοπτικά, που δεν έχουν αναφέρει αυτή την είδηση.

-          Βρίσκω πιο ελκυστικό το να τίθεται το ερώτημα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη.

Δεύτερον, δεν έχει υπάρξει επίσημα ανακοίνωση από το κόμμα της Ν.Δ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)