Μια εβδομάδα έμεινε μέχρι την πρώτη μεγάλη και κρίσιμη μάχη για τους δήμους και τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Μάχη που πρέπει κι εμείς να πιστέψουμε πως θα 'ναι νικηφόρα και θ' ανοίξει το παράθυρο της άνοιξης για τη μεγάλη ανατροπή και τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα.

Σ' αυτό το μικρό σημείωμα θα μείνω μόνο στη μάχη της Αθήνας. Από το 2006 μέχρι σήμερα κάναμε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να φανταστούμε όταν ξεκινούσαμε.

Βρεθήκαμε μαζί στους μεγάλους αγώνες, στις τοπικές αντιστάσεις, συμβάλαμε στην αλληλεγγύη, χτίσαμε μαζί με πολλα δημοτικά σχήματα μια νέα πρόταση για την Αυτοδιοίκηση. Σήμερα ήρθε η ώρα να νικήσουμε και ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά.

Όλα θα κριθούν εδώ, τώρα και από εμάς. Είναι η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε πει για την Αυτοδιοίκηση από τους ελεύθερους χώρους και τον πολιτισμό στις γειτονιές, τους συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και τη δημόσια λογοδοσία, την στήριξη των μικρών καταστημάτων και των συνεταιρισμών μέχρι το άλλο μοντέλο δομής και λειτουργίας του δήμου και της πόλης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.

Για εμάς η Αθήνα είναι ο δημόσιος χώρος, όπου έχουμε τη συλλογική μνήμη, διαμορφώνουμε τη συλλογική συνείδηση και δημιουργούμε το συλλογικό μας φαντασιακό. Θέλουμε την Αθήνα ανθρώπινη και ζωντανή, με αλληλεγγύη κι αξιοπρέπεια, με ελευθερία και δημοκρατία. Πόλη για όλους.

Μια εβδομάδα έμεινε. Με το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης, δίπλα στη Δύναμη Ζωής, γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι το σπίτι δίνουμε όλη μας τη δύναμη, ώστε το βράδυ της Κυριακής να μην πανηγυρίζουν ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Καμίνης, ούτε ο Σπηλιωτόπουλος. Αλλά να στήσουμε στην Αθήνα τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας και της συμμετοχής, που θα μας πάει μέχρι την επισφράγιση της νίκης στις 25 Μαΐου.

Επιτέλους η Αθήνα να έχει δήμαρχο που δεν θα νοιάζεται για την προσωπική του προβολή.  Επιτέλους η Αθήνα να έχει δήμαρχο που δεν θα σχεδιάζει στην πόλη ανάλογα με το τι θέλουν τα συμφέροντα. Επιτέλους η Αθήνα να έχει δημοτική αρχή της Αριστεράς που θα φέρει την κυβέρνηση της Αριστεράς ακόμα πιο κοντα και ως βιωμένο παράδειγμα στη ζωή της πρωτεύουσας.

* Ο Τ. Κορωνάκης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την Ανοιχτή Πόλη