to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΕΚΕΒΙ και οι Κινέζοι από δίπλα...

Πολιτιστικός πατριωτισμός, κινεζική διείσδυση, ανασύσταση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που μετονομάζεται επί το εθνοκεκτρικότερο σε Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, αδιευκρίνιστες συνθήκες με τις οποίες θα λειτουργούν τα παραρτήματά του στο εξωτερικό, χαοτική συνθήκη με την ενσωμάτωση του ΕΚΕΒΙ και αβέβαιη τη συνέχιση των δράσεών του, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες της για φέτος την Παρασκευή, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί και του χρόνου...


Γενικώς απ' όλα είχε ο μπαξές στη χθεσινή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού ομού μετά του διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη και μελών της διοίκησής του, των πρέσβεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, της γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη και της Κλαίρης Αγγελίδου, π. υπουργού Παιδείας της Κύπρου και νυν συντονίστριας στο Σπίτι του Ελληνικού Πολιτισμού που πρόκειται να εγκαινιαστεί στη Λευκωσία.

Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται για την παρουσία του Κινέζου πρέσβη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία το υπουργείο βαφτίζει "αναβάθμιση πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Κίνας", συνοψίζεται όχι τόσο στην Ίδρυση Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στο Πεκίνο, αλλά στη δημιουργία Κέντρου Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα, που φήμες θέλουν για το σκοπό αυτό να προορίζεται, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το νεότερο κομμάτι των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο περνάει στη δικαιοδοσία του κράτους. Βεβαίως, ο υπουργός Πολιτισμού χθες επέμεινε: "Όχι, δεν έχει σχέση με το Μέγαρο Μουσικής, συζητείται η εξεύρεση κατάλληλων εγκαταστάσεων", αλλά με την παρούσα κυβέρνηση ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο; Πάντως, για το θέμα συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Εντός του έτους, "στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο υπουργείων", ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Κινέζος πρέσβης Τσου Ξιαολί, πάντως, χθες έκανε λόγο για "εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων ο πολιτισμός και ο τουρισμός" αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν θέλουμε μόνο Cosco, δεν θέλουμε μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και πολιτισμό". Και όλοι βεβαίως γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί τον Δούρειο Ίππο κάθε πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης...

Ως "ισχυρό θεσμικό βραχίονα της πολιτιστικής διπλωματίας μας" σύστησε ο υπουργός Πολιτισμού το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο "μπορεί και πρέπει να προβάλλει τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού όχι για λόγους εθνικισμού και πατριδοκαπηλία, αλλά γιατί ο πολιτισμός είναι το καλύτερο διαβατήριό μας στο εξωτερικό". Υπ' αυτό το σκεπτικό, με "κοινούς προβληματισμούς" με τον κ. Γιαλλουρίδη και "ελάχιστους πόρους" ξεκίνησε η αποκατάσταση του κληροδοτήματος Μποδοσάκη", που στεγάζει το ΕΙΠ. Η εικόνα που πρωτοαντίκρισε ο υπουργός επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις του ήταν "αδράνειας και εγκατάλειψης", την οποία όμως απέδωσε στην οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων και όχι στους προκατόχους του, όπως διευκρίνησε προς αποφυγήν οποιασδήποτε παραξήγησης προφανώς από τον πρωθυπουργό, που έχει χρηματίσει υπουργός Πολιτισμού στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης τόνισε ότι πήγε στο ΕΙΠ με έναν όρο, "να εξωφθληθούν όλα τα χρέη του Ιδρύματος" ύψους 1.250.000 ευρώ. Όπερ και εγένετο. Έλαβε όμως και ένα δώρο! Τηλεφωνικώς από τον υπουργό. Το ΕΚΕΒΙ. Καθαρό από χρέη πλέον, με επιχορήγηση 700.000 ευρώ και προίκα 300.000 από τον προϋπολογισμό του ΕΚΕΒΙ για το 2014, αυτά τα "ελάχιστα λεφτά" κατά τον κ. Γιαλλουρίδη, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ξεκίνησε το πρόγραμμα εξορθολογισμού". Έκλεισε το παλιό οίκημα του παραρτήματος σε Τίρανα, Βουκουρέστι, Σόφια και Βελιγράδι, "μειώθηκε κατά 50% το κόστος", ενώ προσπάθειες για μειώσεις γίνονται στα παραρτήματα σε Βερολίνο με επικεφαλής την κ. Βαροπούλου, Λονδίνο με επικεφαλής την κ. Σολωμωνίδου, Τεργέστη, Αλεξάνδρεια, Ουάσιγκτον και Οδησσό. Έχει δρομολογηθεί προσπάθεια για παρουσία του ΕΙΠ σε Βρυξέλλες, Μόσχα, Παρίσι, Μαδρίτη και Ν. Υόρκη.

Όλα αυτά, ειδωμένα από την πλευρά του κ. Γιαλλουρίδη, στο πλαίσιο ότι "ο πολιτισμός είναι υπόθεση πατριωτισμού" και με την αντίληψη ότι "δεν είναι υπόθεση του ελληνικού κράτους να χρηματοδοτεί τους υπαλλήλους μας στο εξωτερικό" και τον υπουργό να σπεύδει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι "τέρμα τα παραρτήματα-μονάδες δημοσιοϋπαλληλίας", ωστόσο "ασφαλώς το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τον θεσμό, απευθυνόμενο σε ομογένεια και φίλους της Ελλάδας".

Σχετικά με το ΕΚΕΒΙμ ανακοινώθηκε ότι η biblionet επαναδραστηριοποιείται, ενώ για την αναβάθμισή της υπάρχει επικοινωνία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ενώ "απευθυνόμαστε και στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος". Το πρόγραμμα "Φράσις" για τη μετάφραση διευρύνεται, ενώ η "Φιλαναγνωσία" που χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ παρατείνεται και σχεδιάζεται η διεύρυνσή της σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Όσο για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, για την οποία ο κ. Γιαλλουρίδης, αλλά μόνον αυτός, επιμένει ότι είναι "πλουσιότερη και καλύτερη από κάθε άλλη φορά", ετοιμάστηκε χάρη στην αυταπάρνηση των πρώην εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ και θα συζητηθεί στη σύσκεψη του Σαββάτου με τον περιφερειάρχη Μακεδονίας το ενδοχόμενο ανανέωσης της χρηματοδότησής της μέσω ΕΣΠΑ που λήγει φέτος.

Η κ. Μενδώνη αρκέστηκε να πει για το θέμα ότι "προβλέπεται για την επόμενη περίοδο 2014-2015 η στήριξη πολλών δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, προκειμένου να μην επιβαρύνονται εθνικοί πόροι". Βέβαια, για τους 11 από τους παλιούς εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ που απασχολούνται αυτή τη στιγμή για την έκθεση, τη biblionet και τα άλλα προγράμματα, ουδείς διαβεβαιώνει ότι θα παραμένουν.

* Τέλος, ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν από χθες στο κοινό οι αίθουσες που φιλοξενούν την περίφημη Συλλογή Μινωικών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Ηρακλείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)