to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 07.05.2014

Πολιτική

Μ. Κανελλοπούλου: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ένα διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο

Σχετικά με ερώτηση που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


Ολόκληρη η δήλωση:

Με την υπογραφή τεσσάρων Υπουργών, η Κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σχετικά με το Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με την τροπολογία, το Μέγαρο, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα μπορεί να συναλλάσσεται χωρίς να προσκομίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν θα υπόκειται στις διατάξεις περί συμψηφισμού και αναγκαστικής εκτέλεσης. Παράλληλα, το Δημόσιο δεν θα εισπράττει τόκους και πρόστιμα από τις εγγυήσεις που κατέπεσαν υπέρ του Μεγάρου.

Η τροπολογία αυτή αποτελεί λαμπρή ομολογία πολιτικής αποτυχίας και ενοχής. Αποδεικνύει ότι οι πολιτικές των Κυβερνήσεων για το Μέγαρο, και αδιαφανείς είναι, και έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, καθώς η ίδια η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του Οργανισμού.

Στην ερώτησή που καταθέσαμε παρουσιάζουμε τις διαχρονικές ευθύνες. Οι Κυβερνήσεις ενθάρρυναν την κατασκευή της πολυδάπανης νέας πτέρυγας του Μεγάρου σε οικόπεδα του Δημοσίου, με δάνεια που εγγυήθηκαν οι ίδιες. Το ελληνικό Δημόσιο, πέραν των εγγυήσεων, επιβαρύνεται από τόκους και πρόστιμα για τα δάνεια αυτά, ενώ, με διάταξη του 2011, προετοιμάζεται η παραίτηση του Δημοσίου από το δικαίωμα αναγωγής και συμψηφισμού κατά του Μεγάρου. Παρ' όλα αυτά, το Μέγαρο έχει φτάσει στο σημείο να μην έχει καν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Το όλο θέμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ιδιαίτερα σκοτεινό. Οι Κυβερνήσεις δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία που θα δώσουν στον ελληνικό λαό πλήρη εικόνα για το τι έχει συμβεί. Τα στοιχεία αυτά αιτηθήκαμε να κατατεθούν στη Βουλή. Οι απαντήσεις που θα πάρουμε, αλλά και οι τυχόν αποσιωπήσεις, θα βοηθήσουν το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και ενώ το Μέγαρο έχει απορροφήσει τόσο δημόσιο χρήμα, σήμερα η Κυβέρνηση επί της ουσίας μας λέει ότι αν δεν περάσει η τροπολογία που κατατέθηκε, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Σε τέτοιο αδιέξοδο έχουν φέρει τα πράγματα; Τόσο πολύ έχουν αποτύχει;

Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν μας παρουσιάζει την τελική πρότασή της; Γιατί, αντί να λύσει το πρόβλημα, παίζει ένα παιχνίδι διαρροών και φωτογραφικών τροπολογιών; Τί φοβάται;

Εμείς θέλουμε ένα Μέγαρο εξυγιασμένο, ένα Μέγαρο του οποίου τα οικονομικά θα είναι στο φως, ένα Μέγαρο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα εξυπηρετεί την πολιτιστική του αποστολή.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι μουσικοί της Καμεράτα, η οποία στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, παραμένουν επί 7 μήνες απλήρωτοι, ενώ τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων είναι διαλυμένες. Η αδιαφάνεια και η εγκατάλειψη είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής για τον Πολιτισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)