to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αλ. Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη: Οι απαντήσεις του στους αναγνώστες του Guardian

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας Guardian που αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις σχέσεις της Ελλάδας, της Αριστεράς και μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ΕΕ, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα.


Τριάντα επτά ερωτήσεις μέσα σε περίπου μισή ώρα κατατέθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα μέσω της ειδικής πλατφόρμας της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν δέχτηκε ερωτήσεις, που αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις σχέσεις της Ελλάδας, της Αριστεράς και μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ΕΕ, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το efsyn.gr, παρακολουθεί τη συνέντευξη και θα σας μεταφέρει τις απαντήσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras-guardianΓια το πώς θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, μακριά από την απειλή για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ:

«Η κ. Μέρκελ έχει ήδη απαντήσει επ΄ αυτού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2013, όταν σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, είπε στους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί.

Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ. Όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε περισσότερα για να εκθέσει τον ύποπτο λογιστικό έλεγχο της κυβέρνησης επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και γιατί δεν επιτίθεται στην ΕΕ για αυτή την εξαπάτηση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη το έχει κάνει με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στην ελληνική Βουλή. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα πολιτικό τέχνασμα και βασίζεται στην θέληση της τρόικα να κρατήσει στη θέση της την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική, αλλά πολιτική».

Για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια επιθετική στάση της ΕΚΤ, όπως έγινε στην Κύπρο, σε περίπτωση που δεν βρει συμμάχους στις υπόλοιπες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Άλλωστε, τώρα που το χρέος είναι σε κυβερνήσεις – λέει ο ερωτών – είναι ευκολότερο να διωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη:

Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης, δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ήπειρο. Οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να καταλάβουν μια αντίστοιχη στάση, υποστηρίζοντας το κράτος πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την ελληνική κυβέρνηση.

Για το τί προτείνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά για το ζήτημα της Ουκρανίας, με φόντο την «ψυχροπολεμική» διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ:

«Η ΕΕ θα έπρεπε να επαναφέρει την την συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου και να επιδιώξει τον άμεσο τερματισμό της βίας. Θα έπρεπε επίσης να εκδώσει μια τελική προειδοποίηση στην προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην παραβιάσει ξανά αυτή τη συνθήκη. Το μακελειό στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία μέσα στην ουκρανική κυβέρνηση, που είναι στενά συνδεδεμένα με παραστρατιωτικές νεοναζιστικές εγκληματικές ομάδες, που θέλουν μια μικρότερη και «εθνικά καθαρή» Ουκρανία. Και προσπαθούν να προκαλέσουν την Ρωσία, ώστε να πετύχουν το σκοπό τους. Μια βιώσιμη λύση στην κρίση της Ουκρανίας πρώτα προυποθέτει την απομάκρυνση όλων των ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων από όλα τα επίπεδα της προσωρινής κυβέρνησης. Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι δύσκολη με αυτούς στην εξουσία. Ο λόγος είναι ότι προκαλούν ανασφάλεια σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητας στη χώρα».

Για το ποιός είναι στην Ιταλία ο κύριος αντίπαλός του, το Δημοκρατικό Κόμμα ή το Κίνημα των 5 Αστέρων:

«Στην Ιταλία έχουμε μόνο έναν αντίπαλο, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τους συντηρητικούς στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά επίσης και δυστυχώς από την τρέχουσα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Για το πώς απαντά στον Σόιμπλε, όταν κατηγορεί την Αριστερά ως μια πολιτική δύναμη του παρελθόντος:

«Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, την οδήγησε σε αδιέξοδο. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την επιστροφή της ευρώπης στην εποχή των Αθλίων του Βίκτωρος Ουγκό. Και είναι το παρελθόν. Εμείς είμαστε το μέλλον της ελπίδας και της αλλαγής».

Ποιά μέτρα θα λάβει συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Θα αντισταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία που αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσηλωμένος στο να επιτυγχάνει ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Πάντοτε υποστηρίζαμε το ΛΟΑΤ κίνημα και τον αγώνα του για ισότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νόμο αμέσως για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτων φύλου. Και θα εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν ενάντια στη ρητορική μίσους και διακρίσεων.
Σεβόμαστε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να παίζει καθοριστικό ρόλο σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας πολιτικής και των νόμων για την οικογένεια. Πρέπει να πείσουμε ακόμα και τους πιο συντηρητικούς συμπατριώτες μας ότι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτα και κύρια».

Για το πώς θα βελτιώσει την κοινοβουλευτική δουλειά και εικόνα της Ευρωομάδας της Αριστεράς:

«Η προβολή της Ευρωπαικής Αριστεράς θα αυξηθεί με το που διπλασιάσει την εκλογική της δύναμη, όταν θα μπορέσει να παίξει κομβικό ρόλο στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο δεν συμφωνώ ότι η Αριστερά ήταν αόρατη. Απεναντίας ήταν η μοναδική δύναμη που αντιστάθηκε στην νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση της Ευρώπης και οι προβλέψεις της αποδείχτηκαν σωστές. Από την άλλη πλευρά, οι Πράσινοι συναίνεσαν στον πυρήνα αυτών των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά την Δια-ατλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο, ένα πολύ σημαντικό θέμα, θα αγωνιστούμε ενάντιά της μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αν επικυρωθεί και εφαρμοστεί, τότε η Ευρώπη θα έχει πυροβολήσει τα πόδια της.

Σχετικά με τις φήμες ότι δεν θα πάει ούτε στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν, στις 15 Μαίου παρά μόνο θα μιλήσει για λίγο μέσω βίντεο:

«Δεν γνωρίζω την πηγή αυτής της φήμης. Θα είμαι φυσικα παρών στο ντιμπέιτ, όπως έχω δηλώσει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέινετε συντονισμένοι…».

Για την αυθεντικότητα των κινημάτων των πλατειών και το πώς θα αγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης:

«Το κίνημα των πλατειών ήταν η αυθεντική έκφραση του θυμού του ελληνικού λαού. Ήταν επίσης μια κραυγή αγωνίας ενάντια στην σμίκρυνση της δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε. Η ελληνική νεολαία διεκδίκησε το δικαίωμα να μην αποφασίζουν για αυτήν χωρίς αυτήν. Το πρώτο θύμα του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία. Ειδάλλως θα ήταν αδύνατον να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα. Γι αυτό το σύνθημά μας είναι: Σταματήστε τη λιτότητα για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει ως ενότητα 28 κρατών μελών, όπου η κ. Μέρκελ θα αποφασίζει χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλουμε κάθε σημαντική απόφαση στην Ευρώπη να επικυρώνεται απευθείας από την ψήφο των λαών μέσω δημοψηφισμάτων».

Για το πώς στέκεται απέναντι στην επίθεση των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς:

«Δεν ενδιαφερόμαστε απλώς για τους φτωχούς. Είμαστε ένα κόμμα των φτωχών. Όχι μόνο επειδή η μισή Ελλάδα φτωχοποιείται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, αλλά επειδή είμαστε πιο δυνατοί στις φτωχές γειτονιές και αυτή είναι η φυσική μας βάση: Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμόσουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους να σταθούν στα πόδια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη τώρα, σε θέση να εκλεγεί κυβέρνηση, που έχει πρόγραμμα για την ευρεία αναδιανομή εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς»

Για το αν τα δημοψηφίσματα αποτελούν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δοκιμασθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ:

«Τα δημοψηφίσματα είναι ένα μέσο για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Τώρα, κανείς δεν εγείρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Ούτε η Ελλάδα θέτει τέτοιο ζήτημα, ούτε οι εταίροι της, που γνωρίζουν καλά ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί, η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Για το πώς θα χτίσει τη συμμαχία αριστερών κομμάτων του ευρωπαϊκού Βορρά, εκεί όπου δεν καταγράφεται κλίμα συνεργασίας:

«Η εικόνα που δίνεται δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Μπορεί να είμαι Έλληνας πρόεδρος κόμματος, αλλά “τρέχω” μια ατζέντα που ενώνει ολόκληρη την Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα και υπέρ της δημοκρατίας. Σε εμάς η Ευρώπη δεν έχει γεωγραφικά, αλλά κοινωνικά και ταξικά σύνορα. Όσο δε για τα αδελφά μας κόμματα, πρέπει να σημειώσω ότι έχουμε ισχυρούς δεσμούς με το Die Linke το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας, την Αριστερή Συμμαχία και το ΚΚ Φινλανδίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας, εκεί όπου ήταν ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής μου περιοδείας τον Ιανουάριο, και με το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία. Επισκέφθηκα τη Γαλλία πολλές φορές, πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στη λιτότητα στις 12 Απριλίου».

Για το ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες:

«Είμαστε σίγουροι ότι στην επόμενη Βουλή ο ΣΥΡΖΑ θα έχει την επαρκή πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει το πρόγραμμά μας. Ωστόσο θα επιδιώξουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι εκτεταμένα. Είμαστε σίγουροι ότι άλλες δυνάμεις θα συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, και για να εφαρμόσουμε το σχέδιο εθνικής ανάπτυξης, για να σώσουμε τη χώρα και να φτιάξουμε το δρόμο για τις επόμενες γενιές».

Γιατί δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ:

«Θα συμμετάσχω στο επίσημο ντιμπέιτ που θα διοργανωθεί από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαΐου. Λόγω του φορτωμένου προεκλογικού προγράμματός μου, δυστυχώς δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ του πανεπιστημίου της Αθήνας, ίσως επειδή δεν θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος».

Για το αν η υποψηφιότητά του είναι ευρωσκεπτικιστική και τι πιστεύει για τον χαρακτηρισμό «λαϊκιστής» που του προσάπτουν:

«Η υποψηφιότητά μου και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν την μοναδική δημοκρατική απάντηση στον δεξιό λαϊκίστικο ευρωσκεπτικισμό. Οι πολιτικές των μεγάλων κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες) οδηγούν την Ευρώπη στην απόγνωση, στρέφουν τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στην ΕΕ και διαμορφώνουν το έδαφος για την άνοδο όλων των μορφών των ακροδεξιών κομμάτων. Η πηγή του ευρωσκεπτικισμού είναι ο νεοφιλελευθερισμός».

Για το πώς θα πείσει τους βορειοευρωπαίους ότι δεν επιθυμεί απλά την αντεπίθεση εκ μέρους των νοτιοευρωπαίων:

«Αν επιμείνουμε στη λιτότητα, η Βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη του Νότου προς όφελος των τραπεζών. Μια πραγματικά βιώσιμη λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους προϋποθέτει ότι τα κράτη θα εξέλθουν της βαθείας ύφεσης. Πρόκειται για μια πρόταση που θα ωφελήσει τους πάντες στην Ευρώπη, όχι μόνο το νότο. Υποστηρίζουμε την ιδέα της συντονισμένης αναθέρμανσης όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Για το τι θα κάνει ως πρόεδρος της Κομισιόν για το μεταναστευτικό:

«Χτες είχαμε ένα νέο τραγικό και απαράδεκτο γεγονός με τουλάχιστον 22 νεκρούς ανθρώπους στη Σάμο, συμπεριλαμβάνομένων και τριών παιδιών. Αυτά τα καθημερινά τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί, έχει αποτύχει παταγωδώς. Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα νεκροταφείο, μια ντροπιαστική παρακαταθήκη για την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια άμεση μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και την επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης του Δουβλίνου. Θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότητησης ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα κύματα μεταναστών και προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και μια δίκαιη απονομή υπευθυνοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο:

«Ο μόνος δρόμος για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση είναι ένα Ευρωπαϊκό New Deal. Είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε την λιτότητα και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο δια μέσου δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων. Θα απαιτήσουμε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οπότε και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή».

Για το πώς θα μεταρρυθμιστεί το πελατειακό κράτος:

«Κατηγορούμαστε ως κρατιστές, όταν στην πραγματικότητα θέλουμε ένα κράτος που θα μπορεί να υποστηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι ένα κράτος πελατειακό σαν αυτό που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια διακυβέρνησής τους.
Στην Ελλάδα οι πιο διεφθαρμένες δυνάμεις επιφορτίστηκαν με την “διάσωση” της χώρας. Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, αυτές οι δυνάμεις πρέπει να εκδιωχθούν από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου.
Στοχεύουμε στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, απορρίπτοντας τις οριζόντιες περικοπές και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων. Και πρέπει να δημιουργήσουμε αξιοκρατικούς θεσμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδα,που θα αναλάβει την κυβέρνηση χωρίς να υπόσχεται την πρόσληψη των “πελατών – ψηφοφόρων” του στο δημόσιο».

Για την αποχή:

«Ο Μάιος του 2014 προσφέρει μια ευκαιρία, που εμφανίζεται μόνο μια φορά σε κάθε γενιά: Να μετασχηματίσουμε την Ευρώπη προς το καλύτερο. Πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτές οι εκλογές είναι μοναδικές. Είναι οι πρώτες ευρωεκλογές μετά το χάλι που έφεραν η υφεσιακή λιτότητα και τα αποτυχημένα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την Καγκελάριο Μέρκελ και τους πολιτικούς συμμάχους της. Αν δεν συμμετάσχετε στις ευρωεκλογές, αφήνετε άλλους, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, να ψηφίσουν για εσάς. Δεν θα έχουμε λοιπόν αλλαγή αν οι νέοι και οι νέες απέχουν από τις εκλογές.
Το ευρωκοινοβούλιο είναι πιο αδύναμο απ' όσο θα έπρεπε, αλλά νομικά πιο ισχυρό από προηγούμενα χρόνια. Είναι το μόνο όργανο διαθέσιμο στους ευρωπαϊκούς λαούς για αποτελεσματική αλλαγή. Το πολιτικό μήνυμα μιας εκλογικής νίκης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί ή να αγνοηθεί πουθενά στην Ευρώπη.
Ξανά λοιπόν, είναι πραγματικά επείγουσα ανάγκη να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Αλλιώς η κ. Μέρκελ θα συνεχίσει το σχέδιό της για μόνιμη λιτότητα στην Ευρώπη».

Η συνέντευξη στη σελίδα του Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)