to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Όχι στα κόμματα μπαταχτσήδες: Τροπολογία για τα χρέη των κομμάτων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία, με την οποία κόμματα που αλλάζουν όνομα ή ΑΦΜ να πληρώνουν τα δάνεια που έχουν υπογράψει, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσοπρόθεσμο. Η τροπολογία κατατέθηκε και υπογράφεται από 13 Βουλευτές.


Με την τροπολογία «δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας». Επίσης «ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής». Δημιουργείται ακόμη «αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους».

Η τροπολογία αναφέρει:

«1. Κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ' εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002.

2. Ως μετασχηματισμός κομμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε την λειτουργία του, και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας.

Αμφισβητήσεις εγειρόμενες ως προς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών επιλύονται με απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίο προσφεύγει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον».

Την τροπολογία υπογράφουν: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Βούτσης, Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Διακάκη, Δημήτρης Γελαλής, Δημήτρης Γάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κατερίνα Ιγγλέζη, Κώστας Δερμιτζάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)